
Ako som už spomínala, cez sviatky sa u nás čistilo veľa rýb a darov mora. Nápady prichádzali spontánne podľa situácie a chuti a často im pomohla aj nejaká šťastná náhoda. Keď mi pár týždňov pred sviatkami muž priniesol dve balenia kalmarieho atramentu, (spomenula som raz, že by sa zišiel…), ani vo sne by mi nenapadlo, že ho budem variť už na Vianoce. Ale nad kopcom čerstvých potvoriek, čakajúcich na očistenie na kuchynskej linke, som dospela k rozhodnutiu veľmi rýchlo. Mala som dve najdôležitejšie suroviny – kalmary, aj atrament – na prvý sviatok vianočný bolo na obed úžasné čierne rizoto s kalmarmi.
Čistenie kalmarov som si vo veľkom odkrútila v kuchyni jednej výletnej lode kdesi uprostred Atlantiku, nebolo pre mňa novinkou, užívala som si ho. V hlave mi vírili všetky tie dobroty, ktoré sa z kalmarov dajú urobiť. Vyprážané, len posypané so soľou a čiernym korením alebo podávané s pikantnou majonézou, opečené na panvici ako toping na šalát, plnené na rôzne spôsoby… Toľko možností.
Ani sa mi veriť nechce, že mi trvalo 10 rokov, kým som si čierne rizoto sama uvarila. Myslím naňho od čias Nigellinho Forever Summer, kde mi prišlo ako neskutočné jedlo z inej galaxie. Čierne atramentové cestoviny som už viackrát v reštaurácii jedla, rizoto ešte nie. Ale stalo sa. A podarilo sa mi na jednotku s hviezdičkou. Risotto nero bolo nepochybne najlepším jedlom Vianoc a je možné, že sa z neho stane naša rodinná vianočná tradícia, kto vie?
Čierne rizoto s kalmarmi
- 250 g ryže na rizoto
- 1 cibuľa
- 250 ml suchého bieleho vína
- 1 vrecúško farbiva z kalmarov (squid ink)
- 750 ml (rybacieho) vývaru
- soľ, mleté čierne korenie
- 250 g čerstvých očistených kalmarov
- 1 strúčik cesnaku
- 3 – 4 lyžice olivového oleja
- petržlenová vňať
- šťava z polovice malého citróna
- pažítka
Na pár lyžiciach oleja si orestujeme nadrobno posekanú cibuľu, prisypeme suchú ryžu, dobre premiešame, prilejeme víno a za stáleho miešania vyvaríme. Keď sa vsiakne do ryže, primiešame farbivo a začneme postupne prilievať horúci vývar a za stáleho miešania ryžu uvaríme do polomäkka. Nakoniec dochutíme soľou a čiernym korením, rizoto vypneme, odstavíme, prikryjeme pokrievkou a necháme ešte 5 minút dôjst. Medzitým si na pár lyžiciach oleja orestujeme pretlačený cesnak, pridáme kalmarie chápadielka, premiešame, pridáme telá kalmarov pokrájané na kolieska, posolíme, posypeme mletým čiernym korením, posekanou petržlenovou vňaťou a restujeme cca 2 minúty. Odstavíme, pokvapkáme citrónovou šťavou a podávame s čiernym rizotom, ozdobené pažítkou.
Ďalšie recepty na rizoto:
Orzo, orzotto a tak podobne
Od čoho je to ružové?
Tekvica + ryža = skvelý obed
O rizote
Týždňovky
Poklad
Perfektny clanok s perfektnymi fotkami na perfektne jedlo, len ta hudba mi pride na pitvu trochu bizarna. Mimochodom vyvar by mal byt silnejsi ked tam nejde syr ani maslo? A atramet bol tiez z Metra?
Ďakujeme! Hudba je možno bizarná, ale to sú aj samotné kalmary… Na počudovanie rizotu nechýbal ani syr, ani maslo, ani silny vývar, práve naopak, prebili by chuť kalmarov. Majú veľmi jemnú chuť a arómu, stačilo to samo o sebe. Ja som dokonca robila s obyčajným, myslím kuracím vývarom a napriek tomu dali kalmary jedlu dostačujúcu chuť a arómu mora. Atrament bol z Metra.
Vazne tu nie je edit a to „D“ tu bude svietit naveky? 🙂
Opravím 😀