Kam vyraziť skôr? Pýtali sme sa, keď sa otvorili vonkajšie terasy a dalo sa cestovať aj mimo okres. Na ktorú stranu? Na Záhorie? Do Malokarpatského regiónu? Na juh? Do Nitry, Trnavy? Nakopilo sa nám dosť toho, o čom som ešte nepísala, kam sme pred uzavretím reštaurácií nestihli zájsť a čo aj napriek nepriaznivým okolnostiam vzniklo. A čo ešte zoznamy z Moravy, Brna, Prahy, Rakúska, Viedne, Budapešti, Balatonu… už nech sa dá bezpečne cestovať aj za hranice!
… zjem hoc aj burger na stojáka…
V marci som už bola taká otrávená z varenia, že som povedala, že zjem hoc aj burger na stojáka, len nech ho nemusím robiť ja. Tak ma muž zobral do Pezinka. Nezbláznila som sa, len som potrebovala ozdravný výlet. Dokonca sme si kúpili aj kávu a eclaire z okienka v Mlsnej Emme a dali si ho v priľahlom parčíku pri klopačke. Všetko sa mi zdalo nové a krásne, famózne renesančné domy naokolo, miestni ľudia, cítila som sa ako na exotickej dovolenke. Potom sme sa presunuli na trhovisko na Kupeckej na obed. Stál tam strieborný naleštený foodtruck od Airstream Guys a čakal len na nás, úplná Amerika! Prvý jarný deň, poletoval sneh a my sme sa šťastní tlačili burgermi. Najviac na Airstream Guys oceňujem umiernené porcie, napr. cheeseburger je tak akurát, ideálny pre deti, nič po nich neostalo, nikto nemusel dojedať. A ešte sa mi páčili sloppy joe fries, grilované hovädzie na hranolčekoch, ideál pre všetkých, ktorým prekáža na burgeroch priveľa pečiva.
Mimochodom, pezinské trhovisko je domovským stanovišťom pre Molotov Barbecue, mimoriadne obľúbený stánok u miestnych, večne sú tu fronty. A nečudujem sa, ochutnali sme ich burgre (cheeseburger a trhané bravčové líčka) a boli sme nadšení. Veľa burgrov nejeme, ale všetci štyria sme sa zhodli, že lepšie sme už dlho nejedli. A maximálne kvitujem výrobu vlastných barbecue omáčok, ktoré si môžete vybrať do burgra, ale aj kúpiť so sebou, skvelý nápad a produkt. Vidíte, kam až nás pandémia dohnala? Pochvaľujeme si jedenie burgrov na lavičke v parku, hoci zámockom a s pávmi ako kulisou…
Ale viete, čo nás v Pezinku očarilo? Nový espresso bar Tajina na Kollárovej ulici. Úplne sme si spomenuli na Črno zrno z Ľubľany, presne taký istý koncept. Maličký, úzky priestor v historickej budove s klenbou, baristka a majiteľka v jednom, dokonalá káva a miestna komunita, stretávajúca sa pred podnikom. Veľmi cítiť, že baristka má bohaté skúsenosti z práce z kaviarni Goriffee a Hollerung, jej flatwhite bol jeden z najlepších, aké sa dajú momentálne v Bratislave a okolí ochutnať. Do správneho pohára správnej veľkosti, mlieko správne napenené a správnej teploty, aby sa prepojilo s kávou. Takto presne to máme radi. Mliečne kávy sú vždy risk, málokto vie správne s mliekom pracovať, častokrát si dám radšej dvojité espresso, to je istota, ale v Tajine sa báť nemusím. Čistý pôžitok z mliečnej kávy. (Ak mám ísť na istotu, v Bratislave si dávam momentálne flatwhite len v Brew bare.) Tajina je presne ten typ kaviarne, ktorý si najviac ceníme. Keď vieme, kto nám varí kávu a koho podporujeme. Bravo!
A nový kávový záchytný bod pribudol aj v Stupave, všimli ste si? Tím z Tmy v hrnku (káva po záhorácky) si otvoril kaviarničku s malým dvorom priamo pri hlavnej ceste oproti vstupu do parku pri kaštieli. Ideálna zastávka pre cyklotúry i výlety s deťmi. A, samozrejme, brána do celého regiónu. Záhorie je pre nás pole neorané, vždy ním len prefrčíme, keď mierime na Moravu, nikdy nezastavujeme, tak aspoň teraz budeme mať čas ho preskúmať.
Inak, keď už hovoríme o občerstvovacích staniciach na výletoch, nakúpiť si kvalitné pečivo a výrobky z Pekárne Bott môžete najnovšie aj v Kolárove na Kostolnom námestí. Hneď oproti je park s detským ihriskom, kde si môžete čerstvé pečivo s kávou zjesť. Alebo môžete ísť piknikovať priamo do areálu Vodného mlyna. Za nás veľmi dobrá správa, máme to tu radi a často sem chodíme.
Jedna z našich prvých ciest mimo okres musela viesť do Trnavy. Bola zima, veterno a nevľúdne, ale neodradilo nás to a využili sme deň na maximum. Aj zmrzlinu sme si s drkotajúcimi zubami dali. Veď vynechať Gio sa nedá. Už minulý rok sme ich tu objavili a museli ich prísť skontrolovať. Jedno Gio do každého mesta, prosím!
Aj pojazdné autíčko Fefe Café stálo na námestí pred divadlom. Vždy, keď takýto mobilný stánok s výberovou kávou v meste vidím, mám ohromnú radosť, ako sa kultivuje verejný priestor, ľudia a ako sa posúvame správnym smerom. Inak, Fefe Café má teraz takú akciu, že aj keď doma, cestuje po svete prostredníctvom káv z rôznych svetových pražiarní, takže ak aj rovno necestujeme, môžeme aspoň kávu zo sveta ochutnávať. Mrknite sa na to, ak budete v Trnave.
A kam sme išli na kávu v Trnave? Najprv do Frida Art Café, podniku na (momentálne tichej) Pekárskej ulici oproti Trnavskej univerzite. Pekné miesto pre aktívnych mladých ľudí, s výrazným logom, v historickej budove (opäť klenby), s vlastnou značkou kávy, vlastnými dezertmi, mismatch šálkami a tanierikmi a s vlastným merchom. Za nás fajn!
No a potom sme navštívili aj Minimal coffeeshop. Túto svojráznu kaviareň, zašitú vo dvore na Hlavnej ul. č. 44, si určite zapamätáte. Podľa čistého, minimalistického interiéru nordického typu, vegánskej ponuky dezertov a mliek (zväčša od Mandlove) a majiteľovi-baristovi v jednej osobe, ktorý má vo veciach jasno. Ak sem o rok prídete, zrejme tu bude všetko tak, ako dnes. Veľmi rada by som upozornila práve na konzistentnosť tohto podniku od produktov, dekor až po osobný štýl a prístup majiteľa. Pekne upravených baristov v baristickej zástere, ktorí vedia komunikovať so svojimi zákazníkmi by sa u nás dalo spočítať na prstoch jednej ruky. Možno to tu nie je pre každého, ale ja fandím osobitosti a nezameniteľnosti viac, ako prispôsobovaniu sa vkusu väčšiny.
Ako tak v okolí Bratislavy vyhľadávame miesta, kam by sme sa vybrali na výlet, nestačíme sa čudovať, koľko nových podnikov v poslednej dobe v tichosti vzniklo a koľko nám toho doteraz unikalo. Keď som tu minule básnila o tom, aká parádna pekáreň je od jesene v Malinove a že aj my na zaspatej periférii Bratislavy máme zrazu prístup ku kvalitnému chlebu a pečivu, ešte som netušila, že na opačnom konci Malinova (Tri Vody) majú aj kaviareň s výberovou kávou a vlastnou pekárňou Bajta. Najviac ma na našich objaviteľských cestách bavia práve takéto prekvapenia. Že po dlhej dobe nájdeme priestor, kde funguje takmer všetko – kultúrne prostredie, vkusný interiér, skvelá káva (z pražiarne Diamonds Roastery z Dunajskej Lužnej), na mieste robené pečivo a koláče, kvalitné produkty. A ak ešte zistíme, že to všetko prevádzkuje jedna a tá istá osoba – majiteľka, baristka i pekárka zároveň, nevychádzam z úžasu. Človek by si povedal, ako môže takýto nemainstreamový koncept fungovať v satelitnom mestečku za Bratislavou, ale keď sa tak nad tým zamyslím, prečo nie? Veď koľko ľudí v Troch Vodách býva a určite nie málo z nich ocení čerstvý remeselný chlieb a pečivo, koláče a výbornú kávu k tomu priamo v mieste bydliska… Ruku na srdce, kto z nás mimo najužšie centrum Bratislavy to má? Ešte teplú tvarohovo-marhuľovú tašku k rannej káve? Naše nadšenie nemá konca kraja, našli sme si kaviareň s pekárňou, kam to máme bližšie ako kamkoľvek inam do mesta a kde sa navyše vďaka krásnemu prostrediu cítime trochu ako na dovolenke. Príjemná zmena a svetlé vyhliadky na najbližšie časy.
My teda pokračujeme ďalej v prieskumných výpravách po dobrej gastronómii a vy, ak už robíte čokoľvek a radi pri tom počúvate hudbu, zostavila som dva verejné playlisty Music on the plate na Spotify (účet natanieri), jeden EXHALE, keď si potrebujete vydýchnuť a druhý INHALE, naopak, keď sa potrebujete prebrať. Inak tam mám uložené aj playlisty rôznych známych reštaurácií. Keď už v nich nemôžeme sedieť, tak aspoň počúvajme rovnakú muziku. Nádych, výdych…
Super článok, fotky. Keď som ho dočítala, zostala som plná entuziazmu a vo vzduchu zostala visieť nádej, že na Slovensku to nie je ešte stratené… Veľa veľa príjemných skúseností počas potuliek na SR aj v zahraničí prajem.
Ďakujem, som rada, že sa mi podarilo sprostredkovať trochu optimizmu, aj keď doba nie je vôbec optimistická 🙂 Tiež som zvedavá, ako to všetko dopadne a o čom budem písať zhruba o rok…