Jednému k meninám, druhému k štartu do života… tie najsladšie pusinky!

Mini tortičky Pavlova s marakujou

  • 6 bielkov
  • 270 g kryštálového cukru
  • 2 lyžičky škrobu
  • 1 lyžička octu
  • ½ lyžičky vanilkového extraktu
  • 300 ml smotany na šľahanie
  • 2 lyžice práškového cukru
  • dužina z 3 – 4 marakují
  • 1 karambola
  • kôra z 1 limety

Rúru predhrejeme na 120˚C. Bielky vyšľaháme do polotuha a postupne do nich po lyžiciach zašľahávame kryštálový cukor a šľaháme, kým nie je sneh tuhý, hladký a lesklý. Nakoniec do snehu zamiešame aj škrob, ocot a vanilku. Na plech položíme pečiaci papier a zo snehu naň vrstvíme mini korpusy – kruhy s priemerom cca 10 cm. Z celého snehu by nám malo vyjsť 12 tortičiek. Tortičky dáme do rúry na zhruba pol hodinu, kým sa ich povrch nezasuší a nespevnie a potom znížime teplotu na 50 – 60˚C a dopekáme ešte asi hodinu a pol. Na záver môžeme opäť teplotu zvýšiť, ak chceme tortičky suchšie a trvanlivejšie. Po dopečení rúru vypneme, pootvoríme dvierka a necháme v nej tortičky úplne vychladnúť.
Pred podávaním si do tuha vyšľaháme smotanu s cukrom a pripravíme ovocie. Na každú tortičku navrstvíme kopček šľahačky a trochu marakujovej dužiny. Dozdobíme plátkami karamboly a strúhanou limetkovou kôrou.

Ďalšie recepty na dezerty z vaječných bielkov:
Na ohni
Veľká noc v našej kuchyni – Lemon Meringue Pie
Sladká výzva s vôňou exotiky – Passionfruit Meringue Pie
Koniec dobrý, všetko dobré – Torta Pavlova