Keď som sa chystala nastúpiť do práce, maľovala som si, ako si budem variť a chystať obedy. Ako si vytvorím systém, aby som nemusela dlho špekulovať, čo budem variť a hlavne, aby to boli na prípravu nenáročné a rýchle recepty, skrátka, nejaký pravidelný režim – pondelky: zvyšky z víkendu, utorky: jedlá z woku, stredy: polievky, štvrtky: bistro jedlá, piatky: šaláty… No, realita je trochu iná, pravda, a zistila som, že bez plánovania, predprípravy a „polotovarov“ sa jednoducho nezaobídem.
Preto, napríklad, keď robím krehké cesto na korpus na koláč, spravím rovno dve dávky a jednu zamrazím. Ale ešte lepšia vychytávka je zamraziť už upečený korpus. V takom prípade sa dá úplne ľavou zadnou upiecť napr. quiche aj večer popri ukladaní detí do postele, alebo písaní blogu. Stačí prísť domov z práce, vytiahnuť korpus z mrazničky, nechať ho trochu povoliť a neskôr ho už len naplniť, šupnúť do rúry a nezabudnúť nastaviť časovač, ehm… (Túto fintu používam aj pri sladkom pečení. Minule som spravila naraz 4 korpusy na pavlovu, z dvoch sme urobili tortu a dva som zamrazila na neskôr, na narodeninovú párty.)
Sú to moje najobľúbenejšie obedy.
Zbožňujem slané koláče. Sú to moje najobľúbenejšie obedy. Kus slaného koláča a trocha šalátu k tomu, nazývam to „ chic bistro-style“. Vždy sa snažím mať v mrazničke po ruke aspoň lístkové cesto alebo filo cesto. Ráno pred odchodom do práce ho preložím do chladničky a večer už môžem piecť. OK, keď som úplne nemožná, rezignujem na celé cesto a upečiem len sýtejšu frittatu, ale funguje to rovnako – kus frittaty + šalát = neviem sa dočkať obeda. Takže dnes veľmi od oka, čisto improvizačne pre prípady, keď nebudete mať chuť na studenú večeru. Už budete vedieť, že najesť sa kráľovsky môžete aj koláčov.
Zeleninovo-syrová žalúzia
- 1 balenie lístkového cesta
- trocha olivového oleja
- 2 mladé cibule
- 3 strúčiky mladého cesnaku
- 1 malá cukina
- 125 g šampiňónov
- 1 paprika
- tymian
- syr feta
- soľ, čierne korenie
- 1 vajce
- posýpka podľa chuti
Rúru si predhrejeme na 200°C.
Na troche oleja si orestujeme na väčšie kúsky pokrájanú cibuľu, cesnak, papriku, šampiňóny a cukinu. Dobre posolíme a okoreníme a posypeme lístkami tymianu. Necháme trochu vychladnúť.
Lístkové cesto si vyvaľkáme na obdĺžnik, ktorý pozdĺžne rozkrojíme na nie úplne rovnaké polovice. Užšiu polovicu preložíme na plech s pečiacim papierom a dáme rozpiecť do rúry na 5 – 10 minút.
Medzitým si druhú polovicu cesta narežeme ľubovoľným spôsobom, aby sme vytvorili perforovaný efekt „žalúzie“.
Predpečený plát cesta necháme mierne vychladnúť a potom naňho navrstvíme zeleninovú plnku tak, aby okraje ostali voľné. Na plnku nadrobíme syr, posypeme zvyškom lístkov tymianu, posolíme a okraje cesta potrieme rozšľahaným vajcom. Prikryjeme druhou, perforovanou polovicou cesta, okraje popritláčame o spodný plát, potrieme rozšľahaným vajcom, posypeme podľa chuti (rascou, sezamom, makom, hrubozrnnou soľou…) a dáme zapiecť do rúry na ďalších cca 25 minút, kým sa cesto neprepečie a nezozlatne.
Galette s cukinou, mozzarellou a vajcom
Korpus:
- 200 g hladkej chlebovej múky
- 120 g masla
- štipka soli
- 2 – 3 lyžice strúhaného parmezánu
- 1 žĺtok
- trocha studenej vody
- 1 menšia cukina
- 2 mozzarelly
- sušené alebo čerstvé oregáno
- soľ, čierne korenie
- 2 vajcia
- posýpka podľa chuti
Múku, soľ a na kocky pokrájané studené maslo prstami spracujeme na mrveničku, pridáme žĺtok, parmezán a premiesime. Postupne pridávame po lyžičkách studenú vodu, kým sa cesto nesformuje do gule. Cesto odložíme na pol hodiny do chladničky stuhnúť.
Rúru predhrejeme na 180°C. Cukinu si nakrájame na tenké plátky, zasolíme a necháme odkvapkať. Odkvapkanú cukinu zväčša osušíme papierovými utierkami. Mozzarellu tiež nakrájame na tenké plátky. Jedno vajce v miske rozšlaháme na potieranie.
Vychladené cesto na pečiacom papieri rozvaľkáme do kruhu s priemerom cca 35 cm. Cesto aj s papierom presunieme na pečiaci plech. Necháme pár cm voľný okraj a na cesto poukladáme plátky mozzarelly. Posolíme a posypeme (sušeným) oregánom. Na vrstvu mozzarelly poukladáme vrstvu odkvapkaných a osušených cukín. Posolíme, posypeme čiernym korením. Okraje cesta zahneme smerom dovnútra a takto vytvorený kraj koláča potrieme rozšľahaným vajcom a posypeme podľa chuti (rascou, sezamom, makom, hrubozrnnou soľou…).
Nakoniec navrch do stredu vyklepneme vajce a galette dáme piecť do rúry na cca pol hodinu, alebo kým sa okraje nesfarbia do zlatista a cesto sa neprepečie.
Dalsi dobry recept, hriby velmi nemusim, no ten prvy cuketovy kolac coskoro vyskusam 🙂 Ale k tym obedom som chcela- uz takmer rok si nosim do prace denno-denne obedy a zatial ma to neomrzelo. Je to investicia do seba samej. Ale ako pises, nie je to take jednoduche. Jasne, sem-tam si zoberiem hotovy obed (veceru) z predchadzajuceho dna, ale vacsinou ficim na salatoch. Naucila som sa, ze ked ma maju zasytit a nechcem sa ich prejest, musim ich urobit zaujimavymi a odlisnymi. A tak som prisla na to, ze sa staci pohrat so zalievkami, na zasytenie k zelenine vzdy pridat vajicko, tuniaka, avokado, peceny batat, strukoviny, syr alebo kusok peceneho masa z nedelneho obeda a na zakoncenie hrst semienok alebo orechov a bylinky. Vzdy to funguje, vzdy mi to chuti. Cez zimu som jedla viac salatov s kuskusom, bulgurom, krupami, miesto listoveho salatu som nastruhala mrkvu, uvarila karfiol, zelene fazulky z mrazaka… Uf, hadam som to neprehnala s tym mudrovanim. Len ma zaujali tie pracovne obedy z domu, tak som sa trosku zapojila 🙂
Obedy do práce sú vďačná téma, ďakujem za hodnotný príspevok do diskusie…
Krásné recepty, určitě vyzkoušíme 🙂
Ďakujem, budem sa tešiť.
vyzera to skvele, zajtra skusim 🙂
Budem rada, ďakujem za komentár!