
Keď sa 95-ročnej nestorky britského varenia Marguerite Pattenovej pýtali, či si myslí, že hotovky z obchodu sú lenivosť, povedala, že nech ľudia radšej jedia hotovky, akoby sa mali nervovo rúcať zo stresu, že v tejto hektickej dobe nestíhajú variť. Má pravdu, ale pravda je aj to, že britské hotovky sú o niečom inom ako tie naše. Raz by som si napríklad chcela vyskúšať spraviť pravé maslové lístkové cesto, ale ak by som ho mala robiť každý týždeň, kolaps by mi asi hrozil.
Som rada, že v obchode dostať kúpiť hotové cestá, aj keď je to len polovičné víťazstvo, lebo sú zo stužených rastlinných tukov a tým sa vyhýbam. Nepečiem s nimi často, ale aj tak hľadám zdravšie, prirodzenejšie alternatívy. Jednou z nich je pre mňa štrúdľové cesto. Už som tu písala o gréckom ceste filo, ako sa ho pokúšam nahrádzať štrúdľovým. Zašla som až tak ďaleko, že štrúdľovým cestom nahrádzam aj to margarínové lístkové.
Je to ťažká robota, málokto to už dnes vie.
Vraj naučiť sa dobre robiť cesto filo trvá aj päť rokov. Myslím, že s ručne ťahanou štrúdľou to bude podobné. Je to ťažká robota, málokto to už dnes vie. Preto si to kupované veľmi cením a kupujem ho, aby ho slabý dopyt nezmietol z regálov, ako už veľa dobrých a kvalitných vecí.
Spanakopita
(Špenátové taštičky so syrom feta)
- štrúdľové cesto
- 50 – 100 g masla
- 100 g čerstvého špenátu
- ½ menšieho póru
- 2 jarné cibuľky
- kôpor
- olej
- soľ, čierne korenie
- 1 vajce
- 100 g syra feta
Umytý a osušený špenát, cibuľky, pór a kôpor nasekáme nadrobno a orestujeme na troche oleja do mäkka. Nepodlievame! Dobre posolíme, okoreníme a necháme vychladnúť. Premiešame so syrom feta, prípadne dochutíme a nakoniec pridáme ½ rozšľahaného vajca. Pláty štrúdľového cesta nakrájame na 3 – 4 pásy, podľa toho, aké veľké chceme taštičky. Jeden pás potrieme rozpusteným maslom, prikryjeme druhým pásom, na jeden koniec dáme trochu špenátovej plnky. Postupne zavinujeme do trojuholníka a potierame jednotlivé vrstvy rozpusteným maslom. Nakoniec taštičky potrieme ½ rozšľahaného vajca alebo roztopeným maslom a dáme na pol hodiny piecť do rúry na 180˚C.
Brokolicový koláč so syrom
- štrúdľové cesto
- 50 g masla
- 150 g brokolice
- 50 g červenej papriky
- 3 vajcia
- 150 ml smotany
- 150 g mäkkého syra (kozí, feta, bryndza…)
- soľ, čierne korenie
Brokolicu povaríme v slanej vode, zlejeme a necháme dobre odkvapkať. Pláty štrúdľového cesta nakrájame na štvrtiny – štvorce. Vyložíme nimi menšiu koláčovú formu tak, aby sa prekrývali a presahovali aj okraj formy, pričom jednotlivé vrstvy potierame roztopeným maslom. Na takto pripravené cesto poukladáme povarenú brokolicu. Smotanu rozmiešame s vajcami, dobre posolíme, okoreníme a zalejeme ňou brokolicu. Na povrch poukladáme pokrájanú papriku a kúsky syra. Pečieme v rúre na 180˚C 30 až 40 minút, kým vajcia so smotanou nestuhnú.
Ďalšie inšpirácie na Zelený štvrtok:
Zelený štvrtok
Zelená sa, zelená…
Nečakajte (na) špenát
S rozumom = sezónne
Ťažko na bojisku, ľahko na tanieri
Dresingová mágia
Niečo malé na obed
Nielen na deň zelený
jaaaaj, ja si tak pamatam ako mala moja babka vzdy na celom stole a kuchynskej linke roztahane strudlove cesto, priesvitne, krehke, lahucke. a ta strudla z neho. myslim, ze take uz nikdy nedam. ale tieto slane verzie vyzeraju velmi lakavo!!!
Že? Aké šťastie máme, že sme to ešte zažili. Naše deti to už nebudú poznať.
Lákavý spôsob, ako jesť zeleninu:)
no tvoje mozno este hej 🙂
eh, som ochotná urobiť všeličo, ale ručne ťahať štrúdľu… asi nie… Ale nikdy nehovor nikdy, že…
Ten brokolicovy kolac. Vy-ni-ka-ju-ci! Dnes som ho robila s filo cestom a je to jedna basen. Vdaka za krasny, jednoduchy a rychly recept 🙂
Alenka, ďakujem za komentár! Máš pravdu, je načase oba tieto recepty vyskúšať s pôvodným filo cestom a update-nuť post, super! Kto by pred 2-3 rokmi povedal, že k nám filo cesto naozaj dorazí? A aj maslové lístkové? Vďakabohu (za M&S)! Idem plánovať jedálniček na najbližšie dni, mňam…
Vidis, vobec som si neuvedomila, ze je to uz starsi recept. Ja som to filo cesto dala, lebo som ho mala doma a po strudlove sa mi do obchodu nechcelo ist 🙂
Akurat mam otazku na spravnu manipulaciu s filom. Nikdy ho nespotrebujem cele, z balika mi staci iba par platov a preto ho nechcem cele rozmrazovat. Ked sa vsak snazim platy oddelit, tak sa lamu a praskaju. Ako to riesis Ty? Rozmrazujes ho cele?
Alenka, nemám vôbec s týmto mrazeným filo cestom skúsenosti. Piekla som len v Austrálii s čerstvým, ktorého bolo tak akurát, na jeden koláč.
Odporúčam rozmraziť celé a spotrebovať celé – upiecť toho viac, napríklad naslano, aj nasladko (spanakopitu, baklavu…) a prípadne, ak nezjete všetko, už hotové koláčiky zamraziť. Aj to je riešenie.
Ale určite si to mrazené najbližšie kúpim a otestujem. Ďakujem za komentár.
Zuzka, budem rada, ak si potom na mna spomenies a pridas skusenost s mrazenym filo cestom.
Pretoze ked ho necham par minut pri izbovej teplote „povolit“, tak sa mi tie vonkajsie vrstvy rozmocia a zlepia. Preto radsej pracujem so zmrazenym 🙁
Aha, dobre, pozriem sa na to. (To je nevýhoda mrazených výrobkov, že sa vždy po rozmrazení rozmočia, zmenia konzistenciu. Nie všetko sa hodí na mrazenie…) Dám vedieť.
Dakujem!
Ahoj, ahoj…
dotaz k brokolicovemu kolacu: smotana, ktora do neho ide je kysla? (logicky som si teda nevedela odvodit, ze ktora sa tam hodi viac 🙂
Vopred dakujem za odpoved
Ahoj! S vajcami väčšinou kombinujem sladkú, ale obidve sú fajn. S jemným chuťovým odtienkom, s kyslou smotanou to ide viac do kyslasta…
Spanakopity boli faj-no-vé (bolo mi povedané, že môžem robiť častejšie). Hlavne Vám Zuzka ďakujem za tak pestrú dávku receptov (buď ste pochodili nekonečné kusy sveta alebo často cestujete aspoň s prstom po mape 🙂
Juj, teším sa s vami! Pochodila som toho dosť, veru. Doma mi svet chýba, tak si ho takto pripomínam. A rada sa s vami podelím o tú radosť a nové chuťové zážitky. Ďakujem za milý komentár a užívajte si život!