Človek by si pomyslel, že keď je naša národná kuchyňa viac-menej o zemiakoch a kapuste, že budeme na zemiaky a kapustu špecialisti. Dlhá tradícia nás ich mala naučiť detailne poznať, ceniť si ich, spracúvať a vychutnávať. Mali by sme vedieť rozoznávať odrody zemiakov a ovládať, ktoré sú na čo vhodné. Nemali by sme sa nechať oblbovať na trhoch a nekupovať surovú kapustu v octe ako kvasenú a podobne. Kvasená kapusta je kumšt, uznávam, ale oceniť a spoznať „dobré“ zemiaky by nemalo ľuďom robiť problémy. Bohužiaľ, robí.
Nie je vám čudné, že vám v našich reštauráciach neponúknu obyčajnú zemiakovú kašu? Zemiaky pečené v šupke? Kam sa podeli obyčajné, chutné varené zemiaky? Neponúknu vám ich, lebo sú prácne, musia byť z kvalitných zemiakov a musia byť stopercentne čerstvo pripravené. A to sa u nás nenosí. Jednoduchšie je nahádzať mrazené hranolky do fritézy a v pondelok uvarené zemiaky celý týždeň premieňať na „opekané“ a „americké“ a preháňať ich donekonečna v mikrovlnke. Sme národ príloh, ale nevenujeme im najmenšiu pozornosť.
O tom, že by aj z „lacných príloh“ mohli byť chutné (vegetariánske!) hlavné jedlá sa nám ani nesníva. Stále viac si myslím, že bieda našich reštaurácií nie je o peniazoch, ale o lenivosti. Zemiaky vždy boli, sú a budú prácne, od kopania až po šúpanie. Ja na pečenie zemiaky nešúpem. Na to však musím mať zdravé a kvalitné zemiaky. Nie také, ktoré by som nedala ani prasaťu. Našťastie máme aj zemiaky vlastné, minulý víkend vykopané a môžem byť bez starostí. Ale čo ostatní?
Rozmarínové zemiaky s olivami a paradajkami
- zemiaky
- olivový olej
- soľ, čierne korenie
- cesnak
- rozmarín
- tmavé olivy
- cherry padajaky
Umyté zemiaky osušíme a nakrájame na menšie kusy. Do pekáča nalejeme olivový olej, vložíme doň zemiaky, neošúpané celé strúčiky cesnaku, kúsky čerstvého rozmarínu, dobre posolíme a posypeme čerstvo mletým čiernym korením a všetko premiešame v olivovom oleji. Dáme piecť do horúcej rúry na cca 10 – 15 minút. Potom do pekáča prihodíme celé cherry paradajky a olivy, premiešame a dopekáme ďalších 10 – 15 minút domäkka, prípadne dochrumkava. Podávame teplé alebo vychladnuté ako samostatné jedlo alebo ako prílohu k mäsu.