Vždy som si myslela, že Američania sú obézni z nekvalitnej stravy. Omyl. Američania sú obézni, lebo jedia gigantické porcie. Jedlo je kvalitné, poctivé, ale je ho nechutne veľa. Za celý čas v Kalifornii sa mi podarilo zjesť len jedno celé jedlo. Bolo to v „sektárskom“ horskom kempe, kde sa cvičila jóga, reiki a taiči a v kuchyni varili moderné, zdravé jedlá, nepredávali kolu ani iné presladené sýtené nápoje, žiadne vyprážanie a porcie boli normálne ľudské. Všade inde sa súťažilo o najväčší burger, najbohatšie raňajkové menu, najväčšiu flaksňu mäsa a keď ste si nedali pozor, v sekunde vám doliali pohár horko-ťažko dopitej kávy alebo koly. Bohapusté plytvanie a vyhadzovanie peňazí do koša.
Kalifornia je zem zasľúbená. Od ryže až po banány si všetko dopestuje sama, dochová všetky druhy mäsa, rýb a darov mora. Má to šťastie, že je gurmánskym rajom západnej pologule a jedlo berie smrteľne vážne. Žiaden mľandravý toastový chlieb, ale nádherne nadýchaný kysnutý chlieb s kôrkou, žiadne mastné hranolčeky zo zemiakovej pasty, ale chrumkavé kusy zemiakov so šupkou. Ani raz som nedostala presolené alebo prevarené jedlo. V San Franciscu sa až fanaticky je a varí sezónne a lokálne. Ak práve nie je krabia sezóna, v krabích reštauráciách sa stravujú len turisti. Zarytí milovníci kvalitnej kávy si nikdy nedajú espreso v kaviarni, ktorá si sama nepraží kávu a nedajú si bezkofeínovú kávu, ak kaviareň nepoužíva na odkofeínovanie systém „Swiss water“. A najúžasnejšie na tom všetkom je to, že máte stále možnosť voľby. Idete tam, kde majú to, čo presne chcete.
V San Franciscu je toľko reštaurácií a bistier, že na ich použitý olej jazdia autobusy mestskej hromadnej dopravy. Práve v Kalifornii sa v 70. rokoch minulého storočia začala slávna gastrorevolúcia, ktorá celosvetovo zaviedla niekoľko progresívnych hnutí (slow food, fusion, organic a pod.). Žiť v San Franciscu je pre vyznávača modernej, pestrej a zdravej stravy požehnaním. Dostupné a chutné ázijské alebo mexické jedlo je na každom kroku, rovnako ako bio trhy a tržnice so zaručene čerstvými produktmi miestnych farmárov či rôzne špecializované lahôdkárstva od výmyslu sveta. Vycestujete za hranice mestskej aglomerácie a v stánkoch pri cestách zoženiete od jahôd až po artičoky všetko, čo práve rastie na okolitých poliach a sadoch.
Mám o čom rozmýšľať a snívať. Aspoň najbližšie dva týždne…
oooo,no zavidim teda, aj ked to musi byt tazke teraz tuna :-)vcera som spravila tu pizzu s arabskym chlebom – perfektneee. opat raz dakujem a tesim na nove clanky!
Dakujem,
ano, aj ja si zavidim a teraz trpim. Vratit sa sem je ako ocitnut sa v stredoveku. Mam ale vela novych informacii, tipov a inspiracie, tak dufam, ze mi dlho vydrzia. A budem sa o ne s vami delit:)
Tesime tesime 🙂