
Zostať doma a nechodiť do práce „od-do“ má niekoľko nesporných výhod. Pre mňa napríklad, že si môžem každý deň bez časového stresu pripraviť obed alebo večeru, na aké mám práve chuť. Keď som prišla z práce domov, naozaj som niekedy nemala náladu na vymýšľanie a pripravovanie večere. Vynahrádzala som si to len víkendmi, keď toho času bolo viac. Teraz si priam užívam to, že sa môžem o desiatej rozhodnúť pre hocičo, prípadne skočiť dokúpiť potrebné suroviny a pripraviť si akékoľvek jedlo.
Oceňujem svoje dobré zásoby suchých potravín, s ktorými sa už naozaj dá hocičo vymyslieť. Zbožňujem tie rýchle, každodenné a pestré obedy a ich variabilitu. Mám chuť na ryžu, kuskus, bulgur, zemiaky, polievku, cestoviny, šalát… ? Stačí mať po ruke kúsok nejakej zeleniny, syra, prípadne mäsa či ryby a odpoveď je naporúdzi. Rada spracúvam rôzne zvyšky, neznášam vyhadzovanie potravín. Z povädnutej rukoly sa dá spraviť podusený „špenát“, z listového šalátu omáčka, zo zvyškov zeleniny placky alebo polievka, zo staršieho chleba zapekané toasty, krutóny do šalátu… Nič u mňa nevyjde nazmar.
Rýchle týždňové recepty odkukávam aj z francúzskej alebo talianskej kuchárky, inšpirujem sa španielskymi tapas a arabskými mezze. V lete je naozaj niekedy fajn len tak si niečo malé zobkať, pripraviť si nejaké sendviče s dobrým dresingom alebo jednohubky z obľúbených chuťoviek. V lete nám často stačí len „niečo malé“. Napríklad bruschetta. V jedálnych lístkoch patrí medzi stálice predjedál. Aké jednoduché. Kúsok opečeného chleba a naň teplá alebo studená obloha z čohokoľvek, čo nájdete v kuchyni. Takže sa neobmedzujte len na tradičné paradajkové bruschetty, ale kľudne si na ne doprajte čokoľvek, čo máte radi. Od zvyškov až po luxusné delikatesy.
Bruschetta s mätovo-hráškovou kašou a mozzarellou
- chlieb alebo pečivo
- olivový olej
- varený zemiak
- (mrazený) hrášok
- mäta
- maslo
- soľ, čierne korenie
- mozzarella
Zemiak uvaríme v osolenej vode, cca 2 minúty pred dovarením do vody vhodíme aj (mrazený) hrášok a nakoniec na pár sekúnd aj natrhané lístky mäty. Všetko scedíme, necháme odkvapkať a v hrnci roztlačíme pučidlom na zemiaky, alebo rozmixujeme do hladka v mixéri. Dochutíme maslom, soľou a drveným čiernym korením podľa chuti. Mätovo-hráškovú kašu navrstvíme na opečený chleb alebo pečivo, pokvapkané olivovým olejom. Ozdobíme kúskami natrhanej mozzarelly a dochutíme soľou, drveným čiernym korením a kvalitným olivovým olejom.
Bruschetta s dusenou rukolou a vajcom
- chlieb alebo pečivo
- olivový olej
- cesnak
- rukola
- vajce
- soľ, čierne korenie
- parmezán
Na troche oleja si opražíme pokrájaný strúčik cesnaku, pridáme rukolu a necháme ju na oleji s cesnakom trochu povädnút. Dochutíme soľou, prípadne čiernym korením. Rukolovú zmes navrstvíme na opečený chlieb potretý cesnakom a navrch položíme ešte teplé stratené vajce a hoblinky parmezánu. Pokvapkáme olivovým olejom, posolíme, prípadne posypeme drveným čiernym korením.
Ďalšie inšpirácie na Zelený štvrtok:
Zelený štvrtok
Zelená sa, zelená…
Nečakajte (na) špenát
Nenahraditeľná náhrada
S rozumom = sezónne
Ťažko na bojisku, ľahko na tanieri
Dresingová mágia
Nielen na deň zelený