Nie som veľký fanúšik klasických koláčov, domáce klasiky mi nikdy moc nešmakovali, napríklad také jablkové pité alebo kakaový závin sa mi zdali vždy veľmi suché a tvrdé, akokoľvek bola plnka šťavnatá a hrubá. Až teraz som zistila, že na vine boli bielky v ceste. Odkedy začala mama robiť tieto cestá len zo žĺtkov, normálne mi chutia a dávam si aj viackrát.
Ja napriek tomuto poznaniu dávam prednosť jednoduchším koláčom typu „zmiešaj A + B + C, vylej do pekáča a upeč“. Navyše, ak máte doma kuchynský robot, ktorý ešte aj miešanie urobí za vás, nemáte nad čím váhať. Tú jednu misu a metličku za vás umyje umývačka riadu a po zjedení koláča vyhodíte papier na pečenie do koša. Hotovo!
…zmiešaj A + B + C, vylej do pekáča a upeč…
V poslednej dobe som objavila niekoľko dobrých receptov na tieto „liate“ koláče a mali dosť úspech aj u manžela, aj u návštev, takže sa rada s vami o ne podelím. Nateraz s dvomi veľmi podobnými – rebarborovým a holandským jablkovým. Oba vyzerajú po upečení veľmi podobne a veľmi podobne aj chutia – na prvý pohľad nič-moc, ale keď raz jeden kúsok ochutnáte…
Rebarborový koláč s kefírom
- čerstvá rebarbora
- pol litra kefíru
- 50 g roztopeného masla
- 300 g hladkej múky
- 200 g práškového cukru
- 100 g škrobu
- 1/2 lyžičky sódy bikarbóny
- 1/2 lyžičky obľúbeného mletého korenia alebo ich zmes (napr. škorica, muškátový oriešok, klinčeky, aníz, kardamón, ďumbier, vanilka…)
- štipka soli
- hnedý cukor (demerara, muscovado…)
Rebarboru umyjeme, nakrájame na kratšie kúsky, oblanšírujeme vo vriacej vode 1-2 minúty a scedíme. Rúru predhrejeme na 200˚C a pekáč alebo hlbší plech vystelieme pečiacim papierom. Všetky sypké prísady preosejeme do misy. Kefír izbovej teploty zmiešame s mierne vychladnutým roztopeným maslom a dobre zmiešame so sypkými prísadami. Cesto rýchlo vylejeme do pekáča, navrch poukladáme kúsky rebarbory a posypeme hnedým cukrom. Dáme piecť do rúry na cca 30 minút, alebo kým nie je suchá špajdľa, ktorú pichneme do cesta.
Holandský jablkový koláč
- 2 jablká
- 2 vajcia
- 175 g kryštálového cukru
- 1/2 lyžičky vanilkového extraktu
- 85 g masla
- 75 ml mlieka
- 125 g hladkej múky
- 1/2 lyžičky mletej škorice
- 2 a 1/4 lyžičky kypriaceho prášku
Rúru predhrejeme na 200˚C a menší pekáč vystelieme papierom na pečenie. V mlieku na miernej teplote roztopíme maslo a necháme mierne vychladnúť. Medzitým si vymiešame vajcia s cukrom do svetlej peny, pridáme preosiate sypké prísady a mlieko s roztopeným maslom. Premiešame, vylejeme do pekáča a do cesta povtláčame osminky ošúpaných jabĺk. Pečieme 10 minút a následne znížime teplotu rúry na 180˚C a dopekáme ešte 20 – 25 minút, alebo pokým nevyjde zapichnutá špajdľa z cesta suchá.
Ďalšie recepty na jablkové dezerty:
Jablková inšpirácia od Michelina – Francúzsky jablkový tart
Jedno denne – Nepečená jablková torta
Hra o jablká – Pečené jablká
Tipy na rýchle jedlá z rúry II – Superrýchly jablkový koláč
Francúzska spojka – Tarte tatin
Zazimované – Tapiokový puding s jablkovým kompótom
Tekvica nasladko – Tekvicovo-jablkový koláč
Večera na str. 107 – Tian de pommes (Provensálsky jablkový dezert)
kefirovy kolac som otestovala, vysledok ocenili vsetci, co ho ochutnali :). pouzila som rebarboru a jahody plus cast muky bola celozrnna. dik za tip na jednoduchy kolacik
To ma teší, že niekto vyskúšal a ocenil:) Rebarbora s jahodami je klasická britská kombinácia a chválim aj celozrnnú múku. Výborný nápad!
Nie je v tom ‚holandskom‘ recepte chyba? Na 2 vajcia a trochu masla a muky sa mi zdalo 175g cukru vela, dala som 150g a aj tak je to strasne sladké.
Nie, nie je tam chyba, často podľa receptu pečiem. Ak sa Vám zdá, že je tam veľa cukru, uberte. Alebo použite kokosový, ten sladí menej.