Ako sa dni skracujú a rána a večery ochladzujú, prestávam mať chuť na čistú zeleninu a šaláty. Začínam sa tešiť na pikantnejšie, aromatickejšie a výživnejšie jedlá, žiada sa mi viac mäsa, viac korenia. Už mi aj začali chýbať čínske a thajské chute, vône. Rozmýšľam, na čo mám dnes chuť. Na taký voňavý kurací pilaf. Jedlo perzských princezien.

Pilaf je stručne povedané to, čo na Slovensku poznáme ako „rizoto“, na oleji opražená dusená ryža s mäsom a/alebo so zeleninou. Orientálne jedlo, ktoré má v každej krajine od Turecka až po Afganistan trochu iné meno, iné typické ingrediencie, mäso, spôsob dusenia a príloh, ale vždy je to o tom istom. O ryži, či už basmati, dlhozrnnej alebo guľatej a o mäse, jahňacom, kozľacom, kuracom. Často sa ochucuje výrazným korením a podáva s jogurtom. Niektoré pilafy sú sypké, iné lepkavejšie, niektoré sa dusia naraz, niektoré po častiach. Ja, kvôli ušetreniu času dusím ryžu (bez opraženia na oleji) s korením a sušeným ovocím v parnom hrnci (ryžovare) a mäso so zeleninou na cibuľke zvlášť. A nakoniec ich zmiešam. Ak nemáte ryžovar, pokojne spravte klasickú dusenú ryžu v rúre. Môžete použiť kuracie prsia, ale osobne mám radšej vykostené stehná, ktoré sú šťavnatejšie a chuťovo výraznejšie.

Výber sušeného ovocia, orieškov a zeleniny je na vás, skúšajte, čo vám chutí a čo máte doma. Na žltú ryžu použite šafran alebo lacnejšiu kurkumu, na ochutenie mäsa vašu obľúbenú zmes korenia alebo kari. Ak sa vám zdá pilaf príliš suchý, primiešajte doň obyčajný biely jogurt. Vymyslite si vlastný chutný recept, nielen pre princezné.

Kurací pilaf

  • ryža
  • celá škorica
  • pár zrniek nového korenia
  • pár toboliek kardamónu
  • hrozienka, mandle
  • vykostené kuracie (horné) stehná
  • červená cibuľa
  • soľ, čierne korenie
  • 1 lyžička korenia garam masala
  • sušené paradajky
  • citrónová šťava
  • petržlenová vňať
  • (biely jogurt)

Prepláchnutú ryžu zalejeme dvojnásobným množstvom mierne osolenej vody a varíme v parnom hrnci spolu s kúskami celej škorice, novým korením a kardamónom. Zhruba v polovici varenia do hrnca pridáme aj hrozienka a posekané mandle. Medzitým si na panvici na oleji opražíme červenú cibuľu pokrájanú na polkolieska. Do nej prisypeme za lyžičku garam masaly a keď začne korenie rozvoniavať, pridáme na malé kúsky pokrájané kuracie mäso. Premiešame, podlejeme trochou citrónovej šťavy, posolíme, pridáma čerstvo mleté čierne korenie a restujeme do mäkka. Pár minút pred koncom pridáme na malé kúsky pokrájané sušené paradajky a posekanú petržlenovú vňať. Z hotovej ryže povyberáme škoricu, nové korenie a kardamón a zmiešame ju s mäsom. Pilaf môžeme dochutiť alebo podávať s bielym jogurtom.