
Ja som tá posledná, čo by horovala za vyprážané jedlá, ale nedá mi sa za ne neprihovoriť. Moja obľuba vyprážaného jedla pochádza z Ázie. Nemohla som viac pred toľkým množstvom vyprážaného jedla na slano i na sladko zatvárať oči. Musela som ochutnať a uznať, že klasickým trojobalom sa vyprážanie nezačína ani nekončí.
Nekorunovanou kráľovnou vyprážaných jedál je pre mňa japonská tempura. Niečo tak zaujímavé a chutné by som nikdy nečakala. Žiadne premastené, rozmočené kusy zeleniny, ale jemné, chrumkavé čosi, čo v sebe skrývalo delikátnu a čerstvú chuť tu hríba, tam papriky či cukiny ako prekvapenie z kinderka. A mohla by som pokračovať príkladmi z Číny, Thajska, Indie…
3 zlaté pravidlá pre moje dokonalé vyprážanie znejú: kvalitný olej, správne cestíčko a prvotriedna surovina na vyprážanie. A ako bonus ešte aj rovnako kvalitný dip alebo omáčka na namáčanie… Ruku na srdce, dali by ste si večer na terase k vínku vyprážaný karfiol s varenými zemiakmi? Asi nie. A dali by ste si také chrumkavé vyprážané fazuľky s dobrou domácou cesnakovou majonézou? Vyskúšajte!
Vyprážané zelené fazuľky s majonézou z mladého cesnaku
- 250 g zelenej fazuľky
- 1 vajce
- 150 – 200 g hladkej múky
- soľ
- olej na vyprážanie
- 2 žĺtky
- 3 – 5 strúčikov mladého cesnaku
- hrsť petržlenovej vňate
- 1 lyžička dijonskej horčice
- 2 lyžice octu z bieleho vína
- 2 ančovičky
- olivový olej
- citrónová šťava
Očistené fazuľky oblanžírujeme v horúcej vode, necháme odkvapkať a mierne vychladnúť. V kuchynskom robote si pripravíme majonézu tak, že žĺtky, cesnak, petržlenovú vňať, horčicu, ocot a ančovičky dohladka rozmixujeme a postupne k nim prilievame po kvapkách olivový olej až do zhustnutia a želanej konzistencie. Chuť dotiahneme soľou a citrónovou šťavou a necháme vychladiť. Vo fritéze alebo hrnci si rozohrejeme olej na vyprážanie na zhruba 180˚C (kým doň vhodená kocka chleba do 30 sekúnd nezhnedne). Na cestíčko rozšľaháme vajce s 250 ml veľmi studenej vody a prisypávame múku, až kým sa nám nevytvorí cestíčko. Keď je olej rozohriaty, namáčame do cestíčka fazuľky a po dávkach vyprážame pár minút do zlatista. Necháme dobre odkvapkať na servítke alebo kuchynskej papierovej utierke a ešte teplé posypeme soľou. Podávame s cesnakovou majonézou.
Mnam! vyzera to vyborne!
na kurze varenia sme na pouzivali specialnu tempura muku, zial v obchodoch som ju este nevidela. a vyprazali sme banany, ktore boli vynikajuce, aj ked v banany moc nemusim.
Tempura sa da kupit v internetovom obchode, 1kg okolo 5 EUR
Dobre vedieť, díky za tip!
perfektné… a tá majonéza tiež nemá chybu 🙂