Minule som si uvedomila, že na prípravu jedál používam rúru oveľa častejšie ako sporák. A oveľa radšej. Každý deň v duchu ďakujem bývalým majiteľom bytu, že investovali do kvalitnej teplovzdušnej rúry, ktorá sa stala mojím miláčikom. Sklokeramická doska na sporáku ma trocha hnevá, ale multifunkčná rúra s digitálnym displejom pracuje spoľahlivo. Funkcie rozmrazovania pri 30°C a udržiavania teploty jedla po dokončení pri 80°C sú už len čerešničkou na torte.
Pre väčšinu ľudí, ktorí varia s nechuťou a sebazaprením je svätou mantrou varenia „hlavne nech je to rýchle!!!“ a príkladom rýchleho jedla sú cestoviny. Ani by som nepovedala. Pre mňa je rýchle jedlo také, pri ktorom nemusím permanentne stáť, miešať a potom ešte umývať kopec hrncov, cedníkov, naberačiek a panvíc. A v tom mi práve pomáha rúra. Nie je nič jednoduchšie, ako šupnúť pekáč alebo plech do rúry a venovať sa niečomu inému. A po večeri na vás čaká len jeden pekáč (do čista vytretý bagetou) a pár tanierov a vidličiek. Naozaj pripravujem v rúre takmer všetko, jedlá slané aj sladké, mäsité aj bezmäsité, pečené i zapekané, predjedlá, hlavné jedlá, dezerty i chuťovky k vínu.
Pár tipov na ušetrenie času pri pečení v rúre:
- ak použijete papier na pečenie, nemusíte plechy umývať. Papiere sa dajú použiť aj niekoľkokrát po sebe
- čím menšie kúsky zeleniny si nakrájate, tým kratšie sa budú piecť
- pekné, zdravé zemiaky bez očiek nemusíte šúpať, stačí ich do čista umyť kefkou, šupka dá navyše zemiakom vynikajúcu chuť
- strúčiky cesnaku na pečenie nešúpte, pri pečení cesnak krásne zosladne a pri jedení šupky vyhodíte
- rúru počas prípravy surovín predhrejte, skrátite tým čas pečenia