Odskočím si teraz v myšlienkach od ton marhúľ a sliviek späť k nášmu foodtripu do Londýna. Ako ste si určite všimli, vybudovala som si dosť silnú závislosť na jedle od Ottolenghiho. Jeho štýl, kombinácie chutí, textúr a vôbec prístup ku gastronómii ma nikdy neomrzí. Je to možno aj tým, že je jeho poňatie blízkovýchodnej kuchyne filtrované tradicionalistickou, hoci dnes už silno multikultúrnou britskou realitou a obrúsilo jej ostré orientálne hrany. A to mi na tom chutí. To miešanie vplyvov, kultúr a konceptov.
Niet sa preto čo čudovať, že nášmu výletu do Londýna dominoval práve Ottolenghi. Yotam Ottolenghi má v Londýne štyri lahôdkárstva. V jednom z nich (v Islingtone) sa dá aj posedieť, ale na klasický obed alebo večeru sa vydajte do Nopi. Práve tam sme si zarezervovali večeru, ale ešte v to ráno sme sa vybrali na raňajky do jeho kensingtonského lahôdkárstva. Je zo všetkých prevádzok najmenšie, sotva sa tam zmestí 5 zákazníkov, ale mali sme to na skok, hneď na vedľajšej ulici. Ponúkajú typické cukrárenské a pekárenské výrobky, domáce produkty (granoly, koreniace zmesi, zaváraniny…) a čaj alebo kávičku so sebou. A čo je najlepšie, predávajú tam všetky Yotamove knižky a menej bežné ingrediencie z jeho receptov. Na obed a k večeru sa ponuka obohatí ešte o šaláty. Zaujímavosťou je, že jedlo nedržia v chladničkách, všetko, čo u Ottolenghiho ochutnáte je čerstvo pripravené a dovezené. Ponúkajú aj rozvoz jedál a catering na rôzne príležitosti.
Jeho štýl, kombinácie chutí, textúr a vôbec prístup ku gastronómii ma nikdy neomrzí.
Z dvoch návštev kensingtonského lahôdkárstva sme z raňajkového menu ochutnali slané aj sladké pečivo a koláčiky. Všetky vynikajúce, jedinou výhradou by mohli byť, hádam, len priveľké porcie. Vyskúšali by sme toho asi viac, ale fyzicky sme ledva zvládli každý po dva kúsky. Mužovi čokoholikovi najviac učarovala čokoládová torta bez múky, ktorú si dal dvakrát. Mne najviac chutili marakujové košíčky s meringue, úplný luxus. Skvele dochutené boli aj slané koláčiky z lístkového cesta s mangoldom a syrom, či sušenými paradajkami a kozím syrom.
Na večeru do Nopi v Soho sme sa veľmi tešili. Strohý, minimalistický priestor, celý vykachličkovaný na bielo, so zlatými doplnkami a jednoduchým prestieraním a inventárom navodzuje atmosféru akéhosi hamámu, kam ste si prišli očistiť nielen telo. Dáva naplno vyniknúť tomu hlavnému, o čo tu ide. Jedlu. Obsluhu tvoria väčšinou mladí, počerní, zarastení muži, ako vystrihnutí z ulíc Jeruzaléma, čo ma trocha znepokojovalo, ale po počiatočnej rezervovanosti sa na tvári nášho čašníka objavil úsmev a nakoniec sa s nami lúčil aj celkom srdečne. Menu nie je obsiahle, pár chuťoviek, predjedál, hlavných chodov a dezertov, napriek tomu je ťažké si vybrať. Človek má chuť vyskúšať všetko.
Grátis sme dostali fľašu vody z vodovodu, kváskový chlieb a olivový olej. Na úvod sme si objednali čerstvú zeleninu s avokádom a dukkou, ako predjedlo som si ja vybrala burratu s broskyňou, feniklovými a koriandrovými semienkami, muž hrebenatky s morskými špagetami a šitake. Burrata bola pre mňa zjavením. V živote by som si nepomyslela, že raz budem chrúmať celé, opražené semienka feniklu a koriandru a bude ma to tak baviť. Neskutočné.
Ako hlavný chod som si dala platesu s preškvareným maslom a nori, muž na moje prekvapenie zvolil korenisté cícerové placky v kokosovej omáčke s kari lístkami. Obaja sme boli spokojní, muž sa presvedčil, že vegetariáni nemusia vždy ťahať za kratší koniec. Aj keď sme boli po celom dni (a foodfestivale) prejedení, zmohli sme sa ešte na jeden dezert. A dobre sme urobili. Rebarborový mess so sorbetom z liči, s ďumbierom a chryzantémou bolo to najfascinujúcejšie, čo sme od Ottolenghiho v Londýne ochutnali.
Návšteva v Nopi bola zážitkom po všetkých stránkach. Ak sa tam niekedy objavíte, určite sa choďte pozrieť na toalety, najmä dámy. Cestou tam nakuknete do zaujímavej otvorenej kuchyne v podzemí – srdca tejto reštaurácie, ktoré sústredene a precízne šliape na plné obrátky. Za dverami toaliet sa zrazu ocitnete v rozprávke tisíc a jednej noci. Zlatisté doplnky a lomené zrkadlá po celých stenách vytvárajú bludiskový efekt, v ktorom sa budete vidieť stokrát z každej strany a trafiť do správnych dvier/zrkadla kabínky vám trochu potrvá aj v triezvom stave. Keď sa nakoniec odtiaľ vymotáte a vystúpite von ako Alica zo zrkadla, odídete v obláčiku vône orientálneho éterického oleja a balzamu na ruky s úsmevom na tvári.
Teraz je vám už možno jasnejšie, čo som myslela pod tým Ottolenghiho prístupom. Hotový gesamtkunstwerk. Čo dodať? Pre mňa skrátka fenomén, ktorému rada podľahnem zas a znova.
Fotogaléria:
Ďalšie články o Londýne:
– London Positive
– East Meets West
– Jedlo ulice
– Taste of London
– London’s Calling
aaach,ako krasne som sa zasnivala pri tomto prispevku,Zuzka 🙂 dakujem ti za to 🙂 snad raz sa mi to podari zazit aj „live“ …a ta kytica cerstvych chryzanten v nadhernej vaze pri salatoch ..no,uz len to by ma dostalo:)
Presne, tie rôzne detaily (ak môžeme o takej obrovskej kytici v tak obrovskej váze hovoriť ako o detaile :), tie ma vždy v cudzine fascinujú. Ich zmysel pre estetično, vkus a štýl… už aj preto treba veľa cestovať a učiť sa. A mať oči otvorené…
Zuzka, minuly vikend sme boli v Londyne a hoci som si nerobila ziadnu predpripravu (vzdy skocime do restauracie, co mame akurat po ruke a cuduj sa svete, nikdy neodchadzame sklamani), jedno mi bolo jasne- musime navstivit Ottolenghiho. A vecera v Nopi bola skutocne zazitkom. Dokonca sme si medzi jedlami citali na mobile tento Tvoj clanok a obzerali sa okolo seba, ze ano, presne tak to tu vyzera 🙂 No skratka naozaj vydareny vecer, jedlo, zazitok. Nehovoriac o toaletach. Zenska cast osadenstva nepotrebovala ist na damy, no po precitani Tvojho opisu sme sa veru zdvihli a hned isli. A wow. Opat 🙂 No nebyt zlahka neslusneho casnika na zaver, bol by to pre mna najdokonalejsi zazitok z jedla a restauracie v Londyne. Dakujem za dalsie uzasne odporucanie. Doteraz som o Ottolenghim nikdy nepocula, necitala, no z Nopi som odchadzala s jeho dvomi knihami 🙂
Teda, Alenka, som dojatá! Teším sa, že ste mali zážitok a že vám chutilo.
Knižky sú dobrou investíciou, skvele sa podľa nich varí, sú precízne.
PS: Toho čašníka sme mali asi rovnakého, len pri nás bol nezdvorilý na začiatku 😀
PS2: Tiež mám v Londýne pocit, že môžem vliezť do hocijakého podniku a nebudem sklamaná. Resp. nikdy si neviem vybrať, toľko dobrých podnikov tam je.
Akurat mi je luto, ze sme nestihli aj niektoru jeho lahodkaren 🙁 Ale na druhej strane… do Londyna chodime pomerne casto, tak este bude prilezitost napravit to 🙂 Ale asi je aj dobre, ze teraz nam to nevyslo. Pretoze si mozem v pokoji doma jeho knihy preluskat a potom dokazem aj viac ocenit a obdivovat, ked tam uvidim nejake jeho ingrediencie a pod. 🙂
No tato restauracia- veru, nikdy ju neobideme, ked budeme mat prilezitost. Dakujem Zuzka, opat raz uzasny clanok!
Pleasure on my side!