Kysnutý chlieb zo San Francisca je v USA jedinečný. Vychádza z tradície francúzskeho pečiva a kolujú o ňom legendy. Kysnuté cesto naň vraj vzniklo z prírodného kvásku vďaka špecifickému ovzdušiu v zálive. Múku zaliali trochou vody a cesto si samo natiahlo z ovzdušia kvasinky a laktobacily, potrebné na jeho vykysnutie… Časť pôvodného kvásku si vždy ponechali na vykysnutie ďalšej a ďalšej dávky cesta a takto prírodný kvások žije v San Franciscu už 100 rokov. V meste existujú dva druhy pekární. Jedny pečú zásadne sladké pečivo a koláče a druhé chlieb, pizzu a slané pečivo. Pečú ich v 130-ročných tehlových peciach, ktoré vekom zrejú ako víno. Čím sú staršie, tým vraj pečú lepšie.

Ak ste však na sladké, zo San Francisca nemôžete odísť bez ochutnania pravého cheesecake-u. Na námestí Union Square sa z fasády obchodného domu Macy´s na okoloidúcich usmieva vábivé logo The Cheesecake Factory. Sídlia na jeho najvyššom poschodí s terasou. Očakávali sme útulnú a tichú cukráreň, ale výťah nás vypľul do rušnej recepcie obrovskej reštaurácie. Zaradili sme sa k hlúčiku postávajúcich a keď na nás prišiel rad, pre istotu som sa spýtala mladého muža za elektronickým rezervačným systémom, na čo tu stojíme. Vysvitlo, že na stôl. Mali sme šťastie a o chvíľu sme už sedeli na presklenej terase s výhľadom na Union Square. Fajn. Z tridsiatich príchutí cheesecake-u bolo ťažké si vybrať, ja som nakoniec vyskúšala originál a môj muž čokoládovo-pralinkovo-malinový. Boli vynikajúce, ale ani jeden sme nedojedli. Bolo to fyzicky nemožné.

Americká kávová kultúra funguje na troch úrovniach: žbrnda – Starbucks – káva. Žbrnda je takmer všade a často zadarmo. Dá sa vypiť len s rovnakým množstvom mlieka a cukru. Starbucks je rafinovanejší a úspešne spája obsah žbrndy s formou kvalitnej kaviarenskej kultúry. Nie je žiadnym tajomstvom, že Starbucks zámerne prepráža svoje kávové zrnká, aby chutili horko a pripálene. Tak si totiž väčšina ľudí predstavuje, že by mala káva chutiť. A zákazníkov Starbucks to núti kupovať si ľahšie piteľné a najmä drahšie druhy ochutených káv s mliekom a sirupmi. (Tiež som si uvedomila, že som od Starbucksu nikdy nepila obyčajnú kávu.) Našťastie sú v Amerike možnosti aj pre znalcov a milovníkov kávy, ktorí si v príjemných kaviarňach môžu vychutnať aj dokonalé espresso. Káva sa podáva bez cukru, mlieka alebo vody. Dochucovadlá fungujú na pultíkoch, kde sa každý obslúži sám. Úplnou bombou sú potom kníhkupectvá/kaviarne, kde si pri kávičke pokojne listujete v obľúbených knižkách a časopisoch.

Ako tak rozmýšľam o tej našej kultúre, vravím si, ako líška vo vinici, ešteže tu také pekárne, cukrárne a kaviarne nemáme. Chlieb ani pečivo nejem, sladkého jem až-až a kávy mi netreba. Tak nám treba!

Fotogaléria: