Dnes tu budem básniť o vianočnom dare, ktorý som dostala od manžela. Vedľa červeného ferrari mi v kuchyni parkuje novučičké oceľovosivé bentley – kuchynský robot. A nie hocijaký. Kým červená mašinka mieša, miesi a šľahá, sivá krája, seká a strúha. Ako ja nenávidím krájanie zeleniny nadrobno! A cibule! A veľakrát ani nevarím jedlá, ktoré si vyžadujú veľa strúhania. Strúhať surové zemiaky na placky alebo rösti? Ani náhodou! Postrúhať mrkvu a jablká? Tvrdý syr? Brrrrrr… A najlepšie je, že kým na veľa robotov padá prach v špajzi, lebo zaberajú veľa pracovnej plochy na kuchynskej linke a nikomu sa ich nechce vyťahovať, tento má polomer väčšej varnej kanvice a môžem ho mať pekne vystavený a vždy po ruke.

Odrazu mi v hlave víria všetky tie jedlá, ktorých príprava je pre mňa otravná a piplavá, lebo som grambľavá a pomalá. Koľkokrát som závidela televíznym kuchárkam, ktoré jedným krátkym pohybom nastrúhali kopec syra na zapekané makaróny so syrom, pol hlávky kapusty a mrkvu na šalát coleslaw, za pár sekúnd získali do hladka rozmixovanú kari pastu, čerstvé pesto, rovnomerne nakrájané tenulinké plátky jabĺk na elegantné francúzske koláče. Vidím všetky tie gratinované pokrmy z tenučkých plátkov zeleniny a zemiakov, vidím na „zápalky“ pokrájanú zeleninu julienne, vidím jemné plátky trvanlivej salámy a klobásy, vidím hravo odšťavených 6 limetiek na margaritu. Pomocou pulzného režimu môj sivý zázrak poseká orechy, bylinky, nadrví suché pečivo na želanú hrúbku strúhanky, pomelie mäso. Prilevaním rôznych tekutín cez nálievku umožní prípravu kaší, pyré, zálievok, omáčok, roztopí čokoládu.

Som opäť o krok bližšie ku gastronomickému nebu. Už aj rozmýšľam, čo uvarím, čo sme už dávno nemali, lebo sa mi nechcelo krájať. Napadá mi boloňská omáčka, francúzske zemiaky, minestrone, jablkové pité, mrkvový koláč… Á, cottage a shepherd’s pie!!! Moje hádam najobľúbenejšie jedlo tradičnej anglickej kuchyne. Aj keď ho nerobím z hovädzieho (cottage pie) ani jahňacieho (shepherd’s pie), ale bravčového mäsa. Dôležitá je pre mňa bublajúca mäsová šťava, ktorá sa pri zapekaní vpíja do zemiakovej kaše po okrajoch pekáča. Výborné zimné jedlo z jedného hrnca!

Cottage / Shepherd’s Pie

  • 500 – 700 g mletého mäsa
  • olej
  • 1 veľká cibuľa
  • 2 mrkvy
  • 2 strúčiky cesnaku
  • soľ, čierne korenie
  • 1 lyžica hladkej múky
  • 2 dl vývaru alebo vody
  • 1 dl červeného vína
  • worcesterská omáčka
  • varené zemiaky
  • mlieko, maslo

Rúru predhrejeme na 180˚C. V hrnci na oleji opražíme najemno pokrájamú cibuľu, cesnak a mrkvu. Pridáme mleté mäso, rozdrobíme a restujeme, kým mäso nezbelie. Osolíme, okoreníme, poprášime hladkou múkou, zalejeme vývarom a vínom, dobre premiešame a privedieme k varu. Hrniec prikryjeme a dáme do rúry zhruba na 1 hodinu. Občas skontrolujeme a premiešame. Dáme si variť osolenú vodu a zemiaky uvaríme do mäkka. Zo zemiakov, masla a mlieka pripravíme zemiakovú kašu, ktorú podľa potreby dochutíme. Po hodine hrniec z rúry vyberieme a rúru nastavíme na 200˚C. Mäsovú zmes dochutíme worcesterskou omáčkou a prípadne ešte soľou a korením. Vylejeme ju do pekáča alebo zapekacej misy a navrstvíme na ňu zemiakovú kašu. Dáme do rúry zapiecť na 15 – 20 minút, kým kaša na povrchu nezozlatne.

Ďalšie recepty s mletým mäsom:
Talianska trikolóra v žemli
Trochu iný duch Vianoc
Na ihlách
Ako sa preberá rodinná štafeta
Tôi muốn mua đậu phụ
Kamufláž na sto spôsobov
Klobáskovanie
Levie hlavy
Ako ma bobotie postavilo na nohy