Viete si predstaviť, že by ste sa riadne 40 dní pred Veľkou nocou postili? Jedinú pozitívnu asociáciu s pôstnym jedlom mám z našich čínskych reštaurácií – budhistické pôstne jedlo. Inak vo mne pôstne jedlo nevzbudzuje žiadne príjemné predstavy. A vlastne by ani nemalo. Počas pôstu by mal človek zrejme myslieť na iné veci, ako na pôžitok z jedla.

Nedávno som sa tak potešila, keď som v supermarkete objavila francúzsku šošovicu. Myslela som, že táto módna záležitosť k nám tak skoro nedorazí. Ale nejde o to, že je módna. Ide o to, že táto sa nemusí namáčať a uvarená je raz-dva. Nerozvára sa. Je drobná a na tanieri vyzerá elegantne.

Šošovica je ideálna na pôstne jedlo. Dnes mám teda pôst. S takýmito jedlami by som ho asi vydržala.

Zapekaná šošovica so špenátom a ricottou

  • 1 červená cibuľa
  • olivový olej
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 lyžička sušeného tymianu
  • 1 lyžička drveného koriandra
  • 1 dl červeného vína
  • 2 konzervy krájaných paradajok
  • 1 paradajkový pretlak
  • ¾ lyžice cukru
  • soľ, čierne korenie
  • čerstvá bazalka
  • 200 g listového špenátu
  • 150 g francúzskej zelenej šošovice
  • 200 g ricotty
  • 1 lyžica strúhaného parmezánu
  • 1 a ½ lyžice strúhanky

Šošovicu varíme v neosolenej vode 15 – 20 minút do polomäkka. V hrnci na troche oleja orestujeme na drobno posekanú cibuľu do mäkka, pridáme posekaný cesnak, tymian, rozdrvené koriandrové semiačka a restujeme pár sekúnd. Podlejeme červeným vínom a vyvaríme. Potom pridáme krájané paradajky, pretlak, premiešame, dochutíme cukrom, soľou a čiernym korením a varíme za občasného miešania na miernej teplote 40 – 60 minút. Stiahneme zo sporáka a zamiešame pár lístkov bazalky a premytý a odkvapkaný špenát. Podľa potreby ešte dochutíme. Nakoniec do omáčky zamiešame uvarenú, scedenú šošovicu a vylejeme ju do zapekacej misy alebo pekáča. Na povrchu vyhĺbime pár jamiek a naplníme ich kôpkami ricotty. Všetko nakoniec posypeme zmesou zo strúhaného parmezánu a nahrubo pomletej strúhanky, pokvapkáme olivovým olejom a dáme zapiecť do rúry na 200˚C na 25 – 30 minút, kým povrch nezozlatne a neschrumkavie.