Neviem ako vy, ale ja som vysadená na šunku. Nie na takú tú na ružovo zafarbenú vodovo-múkovú hmotu zo superparketu, ale na klasickú sušenú šunku zo 100% mäsa. Je to, pravda, drahá záležitosť, ale radšej si kúpim raz za tri týždne kvalitu, ako by som mala každý týždeň vyhadzovať peniaze za atrapy. Ale nemyslite si, že kupujem stále prosciutto. To nie. Stačí mi naše sušené stehno, čo dostať u mäsiara. Aj keď teraz naposledy sa mi zdalo nejake viac varené ako sušené:(
Minule, keď bol manžel v Chorvátsku, esemeskovala som mu, nech sa bez pršutu domov nevracia. Kamaráti si zase z Čiernej hory doniesli celé stehno, bolo za výhodnú cenu, len teraz ľutujú, že si nedoniesli aspoň štyri. Dokonca aj na kamarátkinej svadbe boli už šunkové misy zo sušenej šunky, čím celá svadba u mňa stúpla v očiach. Proste si takéto veci všímam. A cením. Najnovšie som dostala od mamy z dovolenky na Kanárskych ostrovoch španielsku šunku serrano a poviem vám, je to u mňa prvá liga. Tá chuť a konzistencia je neprekonateľná. Tú by som si nikdy nedovolila znehodnotiť varením alebo pečením, tú si treba vychutnať len tak samotnú, ako víno. Pozrieť sa cez presvitný plátok do svetla a študovať štruktúru mäsa prerasteného tukom, zavrieť oči, ovoňať a nakoniec položiť plátok šunky na jazyk a nechať ho rozplynúť do orieškovej dochuti…
Šalát zo šunky serrano, hrušiek a vlašských orechov
- listový šalát
- sušená šunka
- zrelá červená hruška
- vlašské orechy
- parmezán alebo grana padano
- olivový olej
- dijonská horčica
- citrónová šťava
- čierne korenie
nabuduce nech ti z spanielska prinesu jamon iberico a nie serrano..
rozdiel je obrovsky.. jamon serrano je totiz z klasickeho bieleho prasiatka a jamon iberico je z cierneho prasiatka, co sa cely zivot zivi iba zaludami 🙂 to je to prave spanielske mnam 🙂
Áno, poznáme aj ibérico. Naposledy sme ho jedli minulý piatok v Prahe na food festivale. Lahôdka.