Vojdem do mäsiarstva, pozriem do výlohy s výsekovým mäsom a čo nevidím? Všetko mäso mi mizne pred očami a zostáva len jeden tmavorubínový skvost bez jedinej chybičky krásy – takmer dvojkilová pravá sviečková. Vyzerá skôr ako čerstvý kus modroplutvého tuniaka ako hovädzie. (Aj preto sa tuniakovi hovorí morské hovädzie:) Neviem od tej pravej sviečkovej oči odtrhnúť, popri nej je ostatné mäso len treťotriedny nevábny tovar. Veď aj podľa toho stojí. Cena je závratná, ale čo by som nedala za poriadny kus kvalitného mäsa? Keď prídem na rad a predavačka sa ma pýta, koľko tej sviečkovej chcem, opatrne poviem, že „tak na dva steaky“ a ukážem palcom a ukazovákom približnú hrúbku…
Mohla som dopadnúť aj horšie. Neuvedomila som si totiž, že na Slovensku mi len tak 2 plátky pravej sviečkovej nepredajú… Čo ak za mnou stojí zákazník, ktorý by zobral celý dvojkilový kus naraz a bez mojich 2 plátkov už sviečkovú nepredajú? (Tak ešte stále rozmýšľa slovenský obchodník a podnikateľ.) Našťastie sa predavačka bez slova pozrela na vedľa stojaceho mäsiara, ktorý moju požiadavku počul a otrávene poznamenal, že nech mi dá z toho tenkého konca. Takže som nakoniec okrem kusa mäsa na 2 steaky odchádzala aj s neforemným koncom sviečkovej a nechala v mäsiarstve viac peňazí ako som pôvodne zamýšľala.
Fajnšmeker však vie, že aj zo zvyškov, odrezkov a kostí sa dajú vykúzliť dobroty, navyše ak ide o odrezky takej kvality, ako mám v taške ja. Neforemné zvyšky a odrezky zo sviečkovej sa skvele hodia napríklad na hovädzie Stroganov, alebo ako plánujem ja, na šalát so steakom. Mäso opečiem na minútku ako steak a nakrájam na plátky. S fajnovým dresingom a dobrým šalátom z neho bude sobotňajší obed par excellence.
Šalát so steakom
- zmes listov šalátu
- reďkovka
- avokádo
- kus sviečkovice
- soľ, čierne korenie
- olej
- dijonská horčica
- ocot z červeného vína
- šalotka
- olivový olej
Sviečkovicu izbovej teploty jemne posolíme a okoreníme a sprudka opečieme na grilovacej panvici zo všetkých strán. Prepečieme podľa chuti. Mäso zabalíme do alobalu a necháme pár minút odpočinúť. Medzitým si vymiešame dresing z oleja, dijonskej horčice, vínneho octu, nadrobno nasekanej šalotky, soli a čierneho korenia. Zmes šalátových listov premiešame s nakrájanou reďkovkou, avokádom a horčicovým dresingom. Na tanieroch podávame šalát s nakrájanými plátkami teplej sviečkovice a ešte pokvapkáme zvyškom dresingu.