Mám novú obľúbenú potravinu. Quinou. Poznám ju už dlhšie, ale až teraz nedávno som si ju kúpila v predajni zdravej výživy. Potrebovala som alternatívu k ryži či bulguru a spomenula som si na ňu. Teraz v lete sa náramne hodí do zeleninových šalátov, ktoré nielen osviežia, ale aj zasýtia. V tomto štedrom období jem takmer výlučne zeleninu, ale často sa mi k nej žiada niečo sýtejšie. Quinou môžem nekonečne kombinovať so surovou, varenou, restovanou, pečenou alebo grilovanou zeleninou ako samostatné jedlo alebo prílohu.
Záhrada prekypuje zeleninou a ja neviem, čo skôr. Mnohé druhy zeleniny je lepšie zbierať mladé, kým neprerastú. Typickým príkladom je cukina. Mojím jediným receptom na prerastenú cukinu je nenechať ju prerásť. Baby zelenina je chutnejšia, šťavnatejšia, dá sa jesť surová a poskytne tak oveľa väčšie možnosti využitia. Pozbierala som mladú cukinu, brokolicu, zelené fazuľky a tešila sa na chutný šalát s quinoou na obed. Kiežby táto idyla trvala čo najdlhšie…
Šalát z quinoy a sezónnej zeleniny
- 100 g quinoy
- sezónna zelenina (brokolica, cukina, zelená fazuľka…)
- 1 červená cibuľa
- 3 strúčiky mladého cesnaku
- olivový olej
- soľ, čierne korenie
- citrónová šťava
Quinou uvaríme v slanej vode s trochou oleja do mäkka podobne ako ryžu. Zelené fazuľky očistíme, nakrájame na menšie kúsky, brokolicu rozdelíme na ružičky. Povaríme ich v slanej vode do polomäkka. Na panvici na troche oleja orestujeme posekaný cesnak a na plátky pokrájanú cibuľu do sklovita, pridáme cukinu pokrájanú na menšie kúsky a restujeme do polomäkka. Ochutíme soľou, čiernym korením a trochou citrónovej šťavy podľa chuti. Quinou zmiešame so scedenou varenou zeleninou a s restovanou zeleninou. Premiešame a podľa potreby ešte dochutíme. Podávame teplé alebo izbovej teploty.
Dakujem za typ, quinou som robila naposledy asi 2 roky dozadu, takze je to super pripomenutie 🙂
Rado sa stalo, nech vám chutí…