Krásny čas pokračuje. Dopĺňam zásoby na zimu, na balkón som si zadovážila lavicu s úložným priestorom, ktorú chcem v zime využívať ako „chladnú špajzu“. Mám tam už uskladnených 10 kíl zimných jabĺk. Suším čili papričky. Čaká ma aj kameninový súdok na kvasenú zeleninu. U kamarátky mi takto veľmi zachutila zmes cvikly s cibuľou a chrenom. Zamrazila som si dávky sekanej petržlenovej vňate. Tento rok som prvý krát vysiala do bylinkovej záhradky vňaťový petržlen a bola som ním nadšená, zasejem aj na budúci rok. Aj grécku, drobnolistú bazalku, ktorá na tanieroch a v pohároch vyzerá rozkošne.
Najväčšiu radosť mám ale z húb. Ešte pred pár týždňami mi muž hovoril, že mám na blogu málo hubových receptov. Z lesných húb vlastne ani jeden. Chcela som poznamenať, že ho každú jeseň, čo sme spolu, prosíkam, aby sme išli na hríby. Čo čert nechcel, na hríby sa vybral práve v čase, keď dcére na teplomeri nastúpalo zákerných 38,6°C, takže zase bezo mňa… Ale na druhej strane sa teším, že máme hríby nasušené na celú zimu a dva nové, perfektné recepty, ktoré mi muž veľmi vychválil a naozaj sme si ich vychutnali. Zistila som, že asi prvýkrát v živote som jedla takto čerstvé dubáky. Ohromná lahôdka. Len tak, na opečenom chlebe, fantázia. Z bedlí mám rada „steaky“, ale tieto boli ešte mladé, s takmer zatvorenými klobúkmi, tak som z nich urobila šalát. Viem si predstaviť, že by sa naň hodila aj hliva, alebo nejaké iné, tuhšie typy húb. Len nie bedličky, prosím…!
Hríby na rozmaríne
- cca 300 g čerstvých hríbov (dubáky, suchohríby, masliaky, kozáky…)
- 3 lyžice oleja
- 1 strúčik cesnaku
- 2 vetvičky rozmarínu
- 4 listy šalvie
- 1 lyžica octu z červeného vína
- soľ, mleté čierne korenie
Očistené, suché hríby nakrájame na hrubšie plátky zhruba rovnakej veľkosti. Z rozmarínu otrháme lístky a nadrobno ich posekáme. Aj cesnak a šalviu nadrobno posekáme. Na panvici rozohrejeme olej a sprudka na ňom orestujeme hríby. Hríby stále premiešavame a udržiavame ich v pohybe, aby sa nezačali dusiť. Po zhruba 3 minútach pridáme posekaný cesnak a bylinky, štipku soli a mletého čierneho korenia a opekáme ďalšie zhruba 2 minúty do zmäknutia. Nakoniec zalejeme vínnym octom, premiešame, prípadne ešte dosolíme a odstavíme.
Podávame s nasucho opečeným chlebom, potretým troškou cesnaku.
Šalát z bedlí s olivami
- cca 300 g klobúkov z bedlí
- 2 veľké citróny
- 1 lyžička soli
- 6 lyžíc olivového oleja
- 2 strúčiky cesnaku
- hrsť petržlenovej vňate
- 10 zelených alebo čiernych olív
- citrón na podávanie
Očistené klobúky bedlí pokrájame na menšie kúsky. V hrnci privediem k varu 1 liter vody, ochutíme ju šťavou z 2 citrónov a soľou. Pridáme pokrájané huby a na miernej teplote ich varíme niekoľko minút do zmäknutia. Medzitým si v miske zmiešame na marinádu olivový olej, na jemno posekaný cesnak, petržlenovú vňať a olivy, pokrájané na plátky. Povarené huby zlejeme a ihneď premiešame v marináde, dochutíme soľou a necháme vychladnúť. Podávame hojne pokvapkané citrónovou šťavou.
Zuzka, opat raz perfektne recepty! Ale ine som tentokrat chcela 😀
Dnes je gramaticky spravne napisanych blogov ako safranu a preto tak rada (a samozrejme nie len preto!) citam prave ten Tvoj, ze nemusim krcit celo nad tym, ako dokaze niekto verejne pisat a pritom neovladat zaklady gramatiky. A toto je snad prvykrat, co som si vsimla u Teba chybu 🙂 V casti, kde pises o salate, ze by sa nan hodili tuhsie tipy hub- ma spravne byt typy 🙂
Je to len male poopravenie, lebo mi udrelo do oci. A pokojne tento moj prispevok vymaz, nech tu netraposim sekirovanim gramatikou 😉
Jéj, Alenka, ani nevieš, ako si ma potešila! Že niekto číta moje texty, nájde hrubku a ešte mi to dá aj vedieť, tak to ma fakt teší. Máš pravdu, ja tiež neviem čítať texty s chybami. Po jednej, dvoch gramatických chybách končím… Tak vidíš, aj majster tesár sa niekedy utne… Pripravujeme tu s mužom rubriku Fórum, kde sú to samé dobré „tipy“ ako, kde, čo kúpiť, hľadať… a tak mi to tu ušlo :))) Opravujem a budem si dávať na budúce väčší pozor. Ďakujem ešte raz!
Trosku som sa bala, ci ma nepozenies kade lahsie 😀 Ja zase dakujem, ze si to tak super prijala a naozaj sa velmi tesim na to forum, vynikajuci napad (ved vies, ze ja mam problem s nakupovanim niektorych surovin :-))!
Kdeže! Ja by som rada prijala, keby ma viac ľudí opravovalo a korigovalo, ja by som to vážne ocenila, považujem to za pomoc, nie za kritiku. Ďakujem ešte raz.
Ja sa stále stresujem, že tá moja slovenčina už nie je taká, aká bývala. Už to tak nesledujem a najmä málo po slovensky čítam. Všetko relevantné je buď v češtine (minule mi muž opravil slovo „najjednodušší“ :D) alebo angličtine (na zalaminovaných(!!!) jedálnych lístkoch jednej našej silvestrovskej párty mi svietil krásny „syrup“ 😀 …
Ako vidíš aj nižšie, strašné chyby robím, bojím sa už aj niečo napísať, že čo mi zas ujde. Dávam si záležať, niekoľkokrát po sebe čítam, ale takéto rafinované chyby mi proste uniknú…
Ešte raz ďakujem!
Povodne som rozmyslala, ze Ti to napisem do mailu, ale potom som si povedala, ze ved ten komentar mozes vymazat a budet to bez problemov. A vidis ako milo sa to tu rozvinulo 🙂
Myslim, ze kazdemu sa znalosti vlastneho jazyka postupne zhorsuju, len co vyjde zo strednej. Zo vsetkych stran sa na nas valia chyby (mna najviac irituju tie v casopisoch a tv- hoci ju velmi nepozeram, ked si ju zapnem, vzdy nejaku zahliadnem) a to uz potom vazne nie je sanca drzat si spravnu gramatiku. Bojovala som s tym uz na VS, ked na roznych prezentaciach skutocni odbornici (stari aj mladi) robili take hrubky, az som sa cervenala. Tak sa bojim, kde nas jazyk skonci, ked nam na nom nezalezi 🙁
Ale chyby robime vsetci, neda sa vsetko ustriehnut a sama velakrat urobim hrubku, ze sa chcem pod zem prepadnut. Zacinam mat problemy s ciarkami a casto musim nahliadnut do slovnika, aby som si overila, ako sa dane slovko spravne pise.
Boze, ale som sa rozpisala 😀 Ale toto este musim- mas pravdu, ze najlepsi trening je citanie slovenskeho textu- ja som sa za posledny polrok pustila do knih, co sme mali ako povinne citanie a je to super 🙂
🙂
Huby – aaach, u nás z húb nič… Toto úskalie našich končím budem musieť dáko prekabátiť, hlavne dúfam, že nejaké huby doma na vianočnú kapustnicu „naškrabem“. Holt, u nás na juhu – hubová kríza …
Apropos, teda, pridám sa k jazykovému okienku aj ja. Tiež oceňujem tvoju slovenčinu a veľa chýb som u teba nikdy nenašla. Ale predsa, jednu som si všimla už viackrát, a to skloňovanie podstatného mena „cvikla“. Stretla som sa často s tým, že ľudia píšu recepty z cvikle (neplatí len pre tvoj blog, ale všeobecne) – to drie moje uši jak ďas. Cvikla, cvikly (mn. č.). Príde mi to ako, keď niekto vraví „kraťase“ 🙂 Ale to je najmenej, aj čiarky sú tam, kde majú byť. Zuzka, dobre píšeš! 🙂
Katííííí, tak s tou cviklou si ma fakt dostala! Ďakujem za upozornenie. Prešla som si všetky „cvikle“ a poopravovala. Všimla som si, že pred rokmi som to používala správne, to len teraz posledné roky som sa zopsula – vidno, že som na materskej, uf 😀 Tak by som potrebovala jeden pár očí navyše, s čerstvým pohľadom a odstupm. Môjmu mužovi v tomto nemôžem veriť, aké hrubky občas píše on, katastrofa 🙂
Kati, veď aj my sme museli ísť za hríbmi až do Rače! V Biskupiciach tak maximálne drevokazné huby na starých stromoch, hahaha.
Ďakujem ešte raz!
Ahojte baby, perfektná debata 🙂 súhlasím s Vami, aj mňa stav slovenčiny na blogoch riadne irituje… Zuzka aj Katka, Vaše blogy však patria určite k spisovným a čítavým 😉
Ale k téme. My nemáme na záhrade aktuálne vôbec nič…vyrovnáva sa terén pozemku, práve sa naváža zemina… Bylinky som si stihla presunúť do kvetináčov a následne ich späť zasadím, len neviem či to prežijú. A jednou z byliniek je ak vňaťový petržlen – Zuzka, je to perfektná bylinka, ak nenasneží, budeš sa z neho tešiť aj počas zimy 😉 Viem, že pri pestovaní na balkóne z neho nič nebolo, bieda, ale po vysiatí do záhrady…hmm, radosť preradosť ako sa mu v nej páči 😉
Ó, tak to som dnes ráno ani len netušila, akú debatu tu nechtiac rozprúdim 😀 Jazykovedné okienko 😀 Díky, Aďuš, za komentár, no, dúfajme, že zima nebude veľmi devastujúca. Ja sa už neviem dočkať tvojich fotiek z letnej kuchyne, strašne som zvedavá… A budeš niečo písať aj o Londýne?
A ďakujem ešte raz!
Zuzka, nóo, finiš letnej kuchyne sa riadne predĺžil a oneskoril, takže tento rok sme si ju vôbec nestihli užiť 🙁 Je hotová len chvíľu, ešte sme ju neskolaudovali, sú tam ešte nejaké chybičky krásy, ktoré sa musia odstrániť. Stôl je zakrytý a pripravený na zimu, stoličky/kreslá sú už na povale 🙁 čakám a na jar a modlím sa, aby zima nebola taká dlhá ako tento rok. Fotky určite nejaké prihodím ešte teraz, musím niečo nafotiť.
No a v Londýne bolo úžasne, príspevok bude, čakám ešte na fotky od kamošky, tá fotila napr. u Ottolenghiho, takže čakám, kým budem mať komplet fotomateriál. Mimochodom, keď sme už pri tých hubách a hríboch – v Londýne chodieva na huby kamoškin muž, bol aj počas našej návštevy – normálne že dubáky, topoľové, brezové, bedle, podpňovky, i tie čo rastú na stromoch a neviem si práve spomenúť na slovenský názov – v ang. oyster mushroom. Som kukala ako puk, plné lesy, Angličania nepoznajú, nezbierajú, do lesov na huby chodia iba Slováci a Poliaci 😉
Super!!! Teším sa!
Ke gramatické debatě se nepřidám neb ač slovensky rozumím i mluvím tak gramatiku neovládám… Jednou jsem si dala diktát ve slovenštině a to byl nářez 😀
Já se na houbovou sezónu celá třesu, tady ještě nezačala ale už žhavím košík na začátek listopadu 🙂 Vrátila jsem se teď z Čech, kde jsem stihla poslední hledání hub. Není nic lepšího než lítat po lese a jásat nad krásou která čeká v mechu! Houby stačily „jen“ na smaženici a houbové řízky a tak mě sestra na cestu zpět do Provence vybavila sušenými hříbky. 4-litrová sklenice na zimu vydrží 🙂
Bedly jsem neměla už několik let… Miluju je! A tvůj hříbkový toast, nemám slov, to je úžas!!!
No to je mi vzácna návšteva! Bonjour a vitaj u nás! Ďakujem veľmi pekne za komentár. Závidím tú posunutú sezónu u vás, škoda, že to tu už končí. Ale treba myslieť pozitívne a nájsť si niečo, na čo sa dá tešiť. Uvidíme, čo nám november prinesie…
vyborna inspiracia, vdaka 🙂
To som rada. Ďakujem aj ja za komentár.