V bistrách a kaviarňach rada skúmam ponuku raňajok, najmä tých „na vidličku“. Teší ma, že sa za posledné roky raňajkovanie stalo trendom, ktorý silnie až do takej miery, že sa niektoré podniky na raňajky vyslovene špecializujú, alebo ich podávajú po celý deň. Na sieťach vznikajú účty, mapujúce ponuky raňajok v hoteloch a reštauráciách, alebo zverejňujú fotky raňajok, pripravených doma. Baví ma sledovať, ako a čo ľudia jedia, čo s čím kombinujú, čo k tomu pijú, kde a ako raňajky servírujú. Studnica nekonečnej inšpirácie nielen na lepšie rána.
… po vajíčkach Benedikt… a šakšuke ďalší globálny hit.
Keď sa mi cez víkend nič nechce, prípadne je vonku nevľúdno, či nemáme žiadne plány, nasadím nám raňajkovú terapiu a jeme celý deň len raňajkové jedlá. Ideálne vajíčka, ako inak. Každý rok si takto zvykneme obohatiť vajíčkový repertoár o niečo nové. Iné nám chutí v zime, iné v lete. Preferencie sa vyvíjajú, rituály menia. A o tom to celé je. Že nič netrvá večne a vždy sa dá nadchnúť pre niečo nové. Ja som sa naposledy takto nechala strhnúť „tureckými vajíčkami“ – pošírovanými vajíčkami s cesnakovým jogurtom a pikantným roztopeným maslom. Možno ste to už niekde videli, je to teraz (po vajíčkach Benedict, pošírovaných vajíčkach na avokádovom toaste a šakšuke) ďalší globálny hit.
Tak som si v nedeľu zostavila raňajkové menu snov. Čo by som si momentálne najradšej dala, keby som si mohla vybrať? Na úvod určite ružový grep, moju stálicu. Kým sa neskončí ich sezóna, užívam si grepy buď odšťavené, alebo len tak lyžičkou. Recept na gratinovaný grep už poznáte, väčšinou ale grepy jem len so štipkou soli a čerstvo mletým čiernym korením alebo škoricou. Nepovedali by ste, ale je to dokonalá kombinácia s čiernou (svetlo praženou) kávou. Ako fit raňajky, aj na napravenie preťaženého žalúdka ideál. Ďalej by to boli odšťavené pomaranče a kanelky pre trochu luxusu a svetáckosti.
No a po dlhých rokoch som zas z útrob skrine vytiahla toastovač, tak teraz toastujeme všetko, čo nám príde pod ruky. Čerstvý aj starý chlieb, sladké aj slané pečivo, pitu aj obschnuté koláče. Z Maďarska sme si doniesli dva pecne bieleho chleba, ten sa na toasty ohromne hodí. Prišiel teda rad aj na starú klasiku – toast s arašidovým maslom a banánom, čo sú vlastne chute môjho obľúbeného banánového koktejlu, keď sa mi nechce špiniť mixér. Muž so synom majú s banánom radšej nutelu, ale vyskúšajte aj iné orieškové maslá a nátierky, sladké korenia a rôzne druhy pečiva či chleba. Možno vás prekvapí sladké obloženie na ražnom alebo viaczrnnom chlebe. Ono vlastne celé toto moje farebné menu snov je založené na kontraste sladkých a slaných chutí, mám skrátka teraz také sladko-slané obdobie. Keď už mi po dlhej zime nič nechutí a netrpezlivo čakám na novú, sezónnu zeleninu zo záhrady.
Aké mánie máte v poslednom čase vy? Ste tradicionalisti, alebo experimentátori? Potrebujete nemenné rituály alebo objavovať stále nové chute? Raňajkujete? Užite si sviatky a využite voľný čas aj na pomalé a labužnícke raňajky!
Pošírované vajíčka s jogurtom
- veľké čerstvé vajcia
- 1 lyžička octu
- 250 ml bieleho jogurtu gréckeho typu (izbovej teploty)
- 1 strúčik cesnaku
- 1/4 lyžičky soli
- cca 50 g masla
- 1 lyžica panenského olivového oleja
- 1 lyžička (štipľavej alebo údenej) červenej mletej papriky
- čili vločky
- petržlenová vňať
Jogurt si vymiešame s pretlačeným cesnakom a soľou a dáme bokom.
V rúre si nahrejeme taniere. Petržlenovú vňať posekáme.
Na panvičke pomaly rozohrejeme maslo, stiahneme zo sporáka, pridáme olivový olej a papriku, rozmiešame a dáme bokom.
V malom hrnci si privedieme vodu k varu, pridáme ocot a stiahneme teplotu na minimum, aby voda vrela bez pohybu. Postupne vo vode po jednom pošírujeme vajcia 3 – 4 minúty, kým sa bielok nezrazí, ale žĺtok ostane tekutý.
Na nahriaty tanier dáme za 2 lyžice cesnakového jogurtu a trochu ho rozotrieme. Do stredu dáme pošírované vajce. Všetko polejeme 2 lyžičkami ochuteného roztopeného masla. Nakoniec posypeme vločkami čili papričky a posekanou petržlenovou vňaťou a ihneď podávame s toastami alebo čerstvým pečivom podľa chuti.
Toast s arašidovým maslom, banánom, medom a škoricou
- obľúbený chlieb alebo pečivo
- arašidové maslo s kúskami (alebo jemné, podľa chuti)
- banán
- med
- škorica (alebo iné sladké korenie podľa chuti)
Chlieb alebo pečivo opečieme do chrumkava v toastovači alebo v rúre.
Banán pokrájame na kolieska.
Teplý toast štedro potrieme arašidovým maslom, obložíme banánom, pokvapkáme medom a posypeme štipkou škorice.
Podávame ihneď.
Namiesto arašidového masla môžeme použiť aj inú nátierku z orechov, napr. mandľovú alebo nátierku z kešu orieškov.
Toast s nutelou môžeme obložiť banánom a posypať obľúbenou vločkovou soľou, napr. údenou.
Ďalšie raňajkové inšpirácie a recepty: