Angličania sú známi svojimi bohatými raňajkami. Doteraz sa vraví, že keď sa chcete v Anglicku dobre najesť, objednávajte si celý deň len raňajky. Na môj vkus sú anglické raňajky príliš výdatné a viac by mi chutili na obed ako po prebudení. Všetky tie vajíčka, slaniny, párky, krvavníčky, klobásy, grilované paradajky, huby a toasty. Dosť záber na žalúdok. Aj keď sa šéfkuchári usilujú odľahčiť a zmodernizovať klasické anglické raňajky do rôznych miniporcií a sendvičov, vždy ide skôr o experimentovanie s formou ako s obsahom. Ja som sa inšpirovala anglickou raňajkovou klasikou u Gordona Ramsayho a zmenila jeho raňajkové zapekané toasty na regulérny víkendový obed – bez toastov:).

Zapekané huby

  • huby s veľkými klobúkmi (bedľa, portobello a pod.)
  • tenké plátky údeniny (sušená šunka, chorizo, slanina a pod.)
  • rastlinný olej
  • 2 vajcia
  • 2 lyžice smotany
  • 1 lyžica anglickej horčice
  • 4 – 5 strekov worcesterskej omáčky
  • soľ, čierne korenie
  • strúhaný tvrdý syr (ementál, gruyere, čedar a pod.)
  • petržlenová vňať alebo pažítka

Očistené klobúky húb poukladáme dnom hore do olejom vytretej zapekacej misy alebo pekáča. Posolíme, okoreníme a dáme do predhriatej rúry na cca 10 minút rozpiecť. Medzitým si vymiešame vajcia so smotanou, horčicou a worcesterskou omáčkou. Do každého klobúka predpečených húb poukladáme plátok údeniny, zalejeme vaječnou zmesou a posypeme strúhaným syrom. Pečieme v rúre 5 – 10 minút, pokým vajcia nestuhnú a syr sa neroztečie. Posypeme petržlenovou vňaťou alebo pažítkou a podávame s listovým šalátom alebo pečivom.