Dávate si novoročné predsavzatia? Ja áno. Ale nie preto, že ich chcem dodržiavať, ale preto, že ich rada vymýšľam. Nechcem sa ničoho vzdávať, práve naopak, chcem si do života niečo nové pribrať. Tak som si, napríklad, vymyslela, že budem častejšie robiť teplé raňajky. Poznáte ten starý (a už dávno neaktuálny) (v)tip, ako prežiť hroznú stravu v Anglicku? Jesť anglické raňajky ráno, na obed aj večer… Tak strašne mi tu chýbajú bohaté raňajkové jedlá, brunche a ľahké zeleninové jedlá, aké sa podávajú po celý deň v austrálskych, amerických či britských kaviarňach! Už minulý rok som začala častejšie pripravovať jednoduché víkendové obedy a strašne ma nadchli. Rozpečený syr, zapekané vajíčka, welsh rarebit… k tomu vždy nejaká zelenina, šalát a plnohodnotný obed či večera je na svete. A takmer bez varenia.

Ja mám s výdatnými raňajkami totiž problém. Zbožňujem ich, ale ráno nikdy nie som hladná. Dostať do seba ráno hemendex alebo párky je nad moje sily. Preto sú pre mňa teplé raňajky na obed alebo na večeru dobrým riešením a navyše kvôli nim nemusím skoro vstávať, aby som ich stihla pripraviť ešte ráno. Už nebudem ľutovať, že si raňajky nikdy neužijem, dám si ich kedykoľvek počas dňa. Americké lievance s javorovým sirupom, hash browns, tvarohové blintzes, francúzske toasty a omelety a vôbec všetky tie božské vajíčkové jedlá ako eggs Benedict, eggs Florentine, eggs Hemingway. (Ozaj, keď už sme pri tom Hemingwayovi a vajíčkach, moja najobľúbenejšia jeho knižka je Rajská záhrada. Podľa nej som sa naučila pripravovať a jesť vajíčka, prečítajte si ju niekedy. Ak vás Hemingway nikdy nebavil, možno vás teraz prekvapí.)

Na február si do diára píšem full English breakfast.

Takže predsavzatie č. 1: Urobiť si minimálne raz do mesiaca teplé raňajky na obed alebo na večeru. Odškrtávam si január a rovno dve muchy jednou ranou – vafle a vajíčka Benedict. Na február si do diára píšem full English breakfast. A pre istotu na marec croque monsieur

Vafle

(8 ks)

  • 300 g polohrubej múky
  • 1 lyžička prášku do pečiva
  • 2 vajcia
  • 350 ml vlažného mlieka
  • 75 ml rastlinného oleja
  • štipka soli

Všetky ingrediencie zmiešame a vymiešame husté tekuté cesto bez hrudiek. (Ak sa nám nedarí hrudky vymiešať, cesto prelejeme a pretlačíme cez husté sitko.) Hladké cesto necháme odpočinúť aspoň pol hodiny (môžeme ho nechať aj cez noc v chladničke a ráno už len piecť) a následne premiešame a pečieme vo vafľovači. Ak nemáme vafľovač, môžeme piecť vafle na panvičke ako lievance. Vafle podávame teplé na sladko i naslano namiesto pečiva.
Odstáte vafle zmäknú. Nespotrebované vafle môžeme uchovávať v mrazničke.

Vafle s vajíčkom Benedict

  • vafle
  • 1 – 2 vajíčka na osobu
  • plátky dusenej alebo sušenej šunky
  • trocha octu
  • soľ, čierne korenie, kajenské korenie
  • pažítka na posypanie

Holandská omáčka:

  • 2 žĺtky
  • ½ lyžičky vínneho alebo estragónového octu
  • veľká štipka soli
  • cca ½ lyžice studenej vody
  • 125 g masla
  • trocha citrónovej šťavy na dochutenie

Na stratené vajíčka si dáme variť vodu v menšom hrnci, pridáme do nej trocha octu, znížime teplotu, vodu zamiešame, aby vznikol pomalý vír a do víru opatrne vyklepneme jedno vajce. Necháme pomaly zatiahnuť bielok okolo žĺtka a keď úplne stuhne, hotové vajíčko opatrne vyberieme z vody a odložíme do teplej vody, aby nevychladlo. Postupne takto po jednom uvaríme aj ostatné vajíčka.
Medzitým si roztopíme maslo a necháme ho mierne vychladnúť. Potom si v sklenenej alebo kovovej mise rozmiešame metličkou 2 žĺtky s octom, soľou a studenou vodou a misu premiestnime nad hrniec s mierne vriacou vodou (po stratených vajíčkach) tak, aby sa voda nedotýkala misy so žĺtkami. Metličkou ďalej šľaháme, kým vajíčka nezosvetlejú a nezhustnú. Potom misu vyberieme z vodného kúpeľa a po malých dávkach, pomaly zašľahávame roztopené maslo. Vždy po troške, kým sa hmota nespojí a pekne nezhustne. Keď sme zamiešali všetko maslo a vymiešali hustú, hladkú omáčku, dochutíme ju troškou citrónovej šťavy a prípadne ešte aj soli. Holandská omáčka takto chvíľu obstojí, ale podávame ju čím skôr.
Jedlo zostavíme tak, že na vafle navrstvíme plátok šunky, naň stratené vajíčko a všetko polejeme holandskou omáčkou a nakoniec posypeme posekanou pažítkou, drveným čiernym korením alebo kajenským korením.
Vafle s vajíčkom Benedict podávame s jednoduchým listovým alebo iným zeleninovým šalátom ako ľahké jedlo počas celého dňa.

Vafle s opečeným banánom a pomarančovým maslom

  • vafle
  • ½ – 1 banán na osobu
  • trocha masla
  • javorový sirup (alebo med)
  • štipka škorice

Pomarančové maslo:

  • 100 g masla
  • kôra z 1 pomaranča
  • 1 lyžica medu
  • pár kvapiek pomarančovej alebo citrónovej šťavy
  • štipka soli
  • štipka škorice

Na pomarančové maslo si vymiešame zmäknuté maslo s najemno postrúhanou pomarančovou kôrou, šťavou, medom, soľou a škoricou a zabalíme do potravinárskej fólie do valčeka. Maslo necháme v chladničke stuhnúť.
Na opekané banány si na panvici roztopíme trocha masla a pridáme na väčšie kúsky pokrájaný banán. Chvíľku ho necháme opiecť, opatrne poobraciame a dopekáme aj z druhej strany. Teplé banány navrstvíme na vafle, poukladáme na ne plátky pomarančového masla, posypeme škoricou a polejeme trochou javorového sirupu alebo medu. Podávame ihneď.