Dnes len taká rýchlovka. Tento recept som vám chcela sprostredkovať ako príklad toho, ako je dobré mať doma niečo „raňajkovo vhodné“ pre návštevy. Napríklad domácu granolu. V posledných dňoch sa mi už dvakrát stalo, že sme mali ráno (rodinnú) návštevu a prišlo mi veľmi vhod, že mám po ruke perfektné a rýchle pohostenie. Ja viem, dá sa kúpiť už aj celkom kvalitná granola, vyjde vás zrejme aj lacnejšie, ale a) takúto nikde nekúpite, b) viete presne, čo v nej je, … a c) nie je super ponúknuť niečo „to som sama robila“? (Ja tento dovetok milujem.)
… nie je super ponúknuť niečo „to som sama robila“?
Muž sa ma pýta (granolu nejedáva), čo je na tejto granole iné, ako na predchádzajúcich dvoch receptoch na stránke. Obsahovo nič, ale po X rokoch praxe som našla najefektívnejší a najjednoduchší spôsob jej prípravy s najchutnejšou a najvyváženejšou receptúrou bez ďalšieho dochucovania. Proste si len na raňajky zmiešam 5 lyžíc granoly s 3 lyžicami (domáceho) bieleho jogurtu a hotovo. Jedna špinavá miska a lyžica. Tí, čo máte malinké deti, viete, aký je ráno frmol…
PS: Nerobte si túto granolu večer, neodoláte a natlačíte sa na noc proti svojej vôli. Viem, o čom hovorím.
Perfektná granola
- 300 g ovsených vločiek
- 4 lyžice sezamu
- 50 g slnečnicových jadierok
- 50 g tekvicových jadierok
- 100 g hobľovaných mandlí
- 2 lyžice rastlinného oleja
- 2 lyžice medu
- 125 ml javorového sirupu
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- 100 g sušených brusníc
- 50 g hobľovaného kokosu
Rúru predhrejeme na 150˚C. Ovsené vločky zmiešame s ostatnými prísadami okrem brusníc a kokosu a dobre premiešame. Zmes rozvrstvíme na plech s pečiacim papierom a zapečieme v rúre 15 minút. Potom vyberieme, pridáme brusnice a kokos, premiešame a dáme späť do rúry na 10 minút. Opäť dobre premiešame a dáme piecť posledných 5 minút. Vyberieme a granolu necháme úplne vychladnúť. Skladujeme vo vzduchotesnej nádobe a spotrebujeme najlepšie do 14 dní.
Zuzka, som nadsena! Dakujem za roky skusania a vylepsovania, lebo ja som takto mohla najst uz hotovy recept. A nehovorim to len tak- prave som ich dorobila, zjedla som plnu misku iba takych samotnych a uz sa neviem dockat zajtrajsich ranajok, kedy si ich dam aj s jogurtom.
Su krasne chrumkave, akurat sladucke a hoci nemam rada susene ovocie, tie brusnice su v nich fantasticke 🙂
Na zaver otazocka- prvykrat pocujem to pomenovanie granola. Cim sa to lisi od cerealii alebo musli?
Alenka, som rada, že možem s niekým zdieľať rovnaké nadšenie z tejto granoly. Jedávam ju už druhý mesiac a okrem toho, že sa každé ráno teším na fantastické raňajky, vedľajším účinkom je aj viditeľnejšie štíhlejšia postava, takže sa z nej teším vždy, keď sa vidím v zrkadle, alebo si v pohode obliekam nohavice, ktoré som už minimálne 3 roky nemohla zapnúť, chi-chi…
A k tvojim otázkam. Muesli je „surová“ a neochutená zmes ovsených vločiek so sušeným ovocím a orieškami, napr. Na jedenie ju treba namáčať, dochucovať a nikdy nechrumká.
Granola sa ochucuje (väčšinou medom, škoricou a pod.) a zapeká v rúre, aby bola pekne chrumkavá a sypká. Dá sa jesť hocikedy ako snack, len tak, ako je, bez namáčania. Názov pochádza z Ameriky, u nás sa to zvykne nazývať aj „opekané vločky“ – mám tak nazvaný prvý podobný recept tu na stránke ešte z r. 2008.
No a (raňajkové) cereálie je všeobecný pojem pre všetko – od corn flakes, rice crispies, fruit loops a podobné „krabicové“ raňajky, až po ovsené vločky, ovsenú kašu, vrátane muesli a granoly.
Fiiiha, to su pre mna novinky, dufam, ze si to vsetko zapamatam. Kazdopadne dakujem za prehladne vysvetlenie. Granolu som uz odporucila dalsim kamaratkam, tak verim, ze aj ony budu nadsene tak ako my dve 🙂
Zuzka,tak toto si urcite pripravim..dakujem za dalsi skvely tip 🙂
Mati, ja som sa po rokoch opäť rozhodla nejesť chlieb, pečivo (a prílohy). Obedy a večere sú OK, ale s raňajkami bez chleba a pečiva som mala problém, tak som si našla tento recept a musím uznať, kilá idú dole, hurá.
jaaaj Zuzi, tieto veci su super. Ja tiez robievam vselijake granoly, ale kedze mojou najoblubenejsou je taka s kuskami horkej cokolady, efekt vmestenia sa do starych rifli neprichadza… 🙂
Heh, to asi nie, aj keď ja som za. Nie je to totiž len o granole, ale aj o zvyšku stravy. Kto sa celé dni drží a neulietava na gebuzinách, môže si pokojne dať do granoly aj čokoládu. Nič sa nesmie preháňať.
Zdravim. Takze ta pripomienka „nerobte ich vecer“ sedi a suhlasim. Moj priatel ich vcera vecer vyrabal, lebo uz neodolal 🙂
Musela som strazit plech, aby ich nezjedol vsetky, a potom odfukoval ako tehotny vlk 🙂
Ahojte!
Tiez sa pridavam k vdacnym ‚pekarom‘ a naslednym konzumentom tejto granoly. Velmi pekne dakujem za tento ‚ready to go‘ recept, ktory mam uz x-krat vyskusany a aby sa mi zdal stale zaujimavy, tak z casu na cas robim mensie obmeny (striedam susene ovocie, pretlacam banan, nasypem kvalitne kakao, kokosovy olej pekne podpori prichut hoblovaneho kokosu . . .)
K
Výborne! Teším sa veľmi!