Ratatouille bolo jedno z prvých „svetových“ jedál, ktoré som skúšala sama variť. Ani neviem, prečo práve ratatouille, ale asi kvôli tomu, že sme mali záhradu plnú cukín, baklažánov, paprík a paradajok, s ktorými si slovenská kuchyňa nevie rady a bolo pre mňa jednoduchšie a prijateľnejšie nazrieť pre inšpiráciu do cudzokrajnej kuchárky, ako z cukín urobiť zase len tekvicovú omáčku a z paprík a paradajok lečo. Tento francúzsky „zeleninový guláš“ je veľmi vďačný na spracovanie prebytočnej zeleniny, ktorou zasýtite veľké množstvo ľudí.

Ratatouille vám poslúži aj ako základ k iným jedlám. Ak ho hneď nezjete celé s chlebom alebo pečivom (najmä záverečné vytieranie hrnca/pekáča je božské), môžete si zvyšok zamraziť a neskôr použiť ako omáčku na cestoviny, prílohu k ľahkej rybe alebo ako plnku do slaného koláča. Postupov na prípravu ratatouille je niekoľko, niekto ho dusí, niekto opeká. Zo začiatku som som ho pripravovala v jednom hrnci, postupne pridávala jednotlivé druhy zelenín od cibule, baklažánu, papriky, cukiny až po paradajky, ale výsledný pokrm bol na môj vkus príliš veľký „guláš“. Teraz som (aj vďaka svojej lenivosti stáť pri sporáku) prešla na úspornejšiu verziu pečenia v rúre, keď len nakrájam všetky ingrediencie do veľkého pekáča a nechám piecť v rúre, pokým nie som s výsledkom spokojná. Sami zistíte, čo vám najviac vyhovuje a chutí.

Ratatouille

  • 2 stredné (červené) cibule
  • 1 hlavička cesnaku
  • 1 baklažán
  • 2 cukiny (môže byť aj letná tekvica, patizón)
  • 2-3 papriky
  • 3-5 paradajok (lúpaných)
  • olivy
  • kapary
  • olivový olej
  • soľ, čierne korenie
  • (rozmarín, tymián)
  • citrónová šťava, ocot, cukor
  • (biele víno)
  • petržlenová vňať alebo bazalka

Do veľkého pekáča nalejeme olivový olej a pokrájanú zeleninu. Zeleninu s dlhším časom prípravy nakrájame na menšie kúsky, zeleninu s kratším časom prípravy na väčšie, aby sa nerozpadla. Strúčiky cesnaku môžeme nechat v šupkách, chuť nebude taká silná. (Pri jedení ho vyberieme zo šupiek. Vynikajúco chutí napríklad natretý na chlieb.) Pridáme olivy, kapary, ak chceme, aj trochu čerstvého rozmarínu alebo tymiánu. Ochutíme soľou, mletým čiernym korením, citrónovou šťavou alebo obľúbeným octom a ak treba, aj cukrom. Poriadne premiešame, aby sa všetky kúsky zeleniny obalili olejom a ochutili. Dáme piecť do vyhriatej rúry (cca 190°C) na 45 – 60 minút, kým nie je všetka zelenina príjemne mäkká. Ak je zelenina príliš suchá, môžeme ju podliať troškou suchého bieleho vína. Hotové ratatouille posypeme nasekanou petržlenovou vňaťou alebo bazalkou.

Ďalšie recepty na baklažánové jedlá:

Bez čoho sa nemôže skončiť leto – Imam bayildi, Melanzane alla parmigiana
Baklažány s baklažánmi jesť – Pečený baklažán s mandľovou omáčkou tarator a bazalkovým olejom
Na rozlúčku s prázdninami – Baklažán v paradajkovej omáčke
Zele-renesancia – Krúpový šalát s pečenými paprikami a baklažánom
Hosť do domu na konci leta – Baklažánové chuťovky
Bude mi to chýbať – Bažant na klobáse, paprike, šalvii s baklažánom
Zrnko k zrnku – Bulgur s pečenou zeleninou a feta syrom
Štvrtky – Baklažánové vejáre
Chuť Mediteránu – Baklažánové rolky s čerstvým syrom a mätou, Baklažánový tanier
Tipy na rýchle jedlá z rúry I – Pečená zelenina