
Nedávno mi padla do oka obálka jednej kuchárskej knižky s podtitulom „Recepty a stratégie … na každý deň“ a presne som si povedala, to je ono. Niekedy nepotrebujete recept, ale skôr stratégiu ako a čo jesť. Receptov je plno, no aj tak má človek stále pocit, že nevie, čo má variť. A prišla som na to, že pes je zakopaný práve v stratégii. Mať už recept (na mysli) je to najľahšie, najhoršie je sa k nemu dopracovať, celé to vymyslieť.
Je to váš život, vaše „dolce vita“, nezanedbávajte sa…
Premyslená stratégia stravovania na najbližšie obdobie mi vždy uľahčí život. A viete, čo mi z toho vyšlo teraz na prázdniny, keď sme stále na cestách, stále sa niekam balíme a nemám chuť stáť pri sporáku? Suchá strava a trvanlivé potraviny. Bez hanby a bez výčitiek. A vieme si to užiť! Večere na studeno. Raňajky z konzervy. Pikniky. Nákupy po cestách v miestnych lahôdkach a obchodíkoch… Do karát mi hrá aj ponuka rakúskych heurigers, buschenschankov a rôznych vínnych barov, kde odkukávam dobré nápady studenej kuchyne. Inšpirujem sa aj tradičnou kultúrou španielskych tapas, talianskych aperitivov a mediteránskeho životného štýlu.
Tak som v posledných mesiacoch zaviedla jedlá z „lopárika“. Človek by nepovedal, že jeden kus kvalitného syra, dobrý ražný chlieb, sušené ovocie, orechy a trocha byliniek spraví toľko muziky. Konečne využijem aj nasyslené zásoby rôznych špecialitiek a podarúnkov z ciest od priateľov – orechy v mede, bergamotovú marmeládu, ruby čokoládu… Namáčať si kvalitné pečivo či chlieb do ochutených olejov, octov a balzamikových redukcií je už letná klasika. A čím sa deťom na cestách zavďačíme najviac? Dobrou konzervou! Idú sa utĺcť za údenými šprotmi, sardinkami alebo darmi mora. Vyberám kvalitné značky a z času na čas si takto spestríme jedálniček.
Varím teraz pomenej, ale to nám nebráni jesť chutne a plnohodnotne. Len si dávam záležať na poctivých surovinách, pri ktorých naozaj platí, že menej je viac. Netreba mať predsudky voči konzervám a sterilizovaným potravinám, len treba čítať etikety a zbytočne nešetriť. Je to váš život, vaše „dolce vita“, nezanedbávajte sa ani so suchou stravou. Zjednodušte si život a užite si letné „dolce far niente“ s gráciou a štýlom bez kompomisov. Aj bez receptov.
Viac na tému letné (ne)varenie:
Toto je balzam na dusu aj pre oci, citat tieto riadky, Zuzka! Ja ich citam uz naozaj roky rokuuuce, nezvyknem komentovat, pretoze by to bolo stale o tom istom, sama chvala 🙂 Vela mi tento blog dava, focacciu s ribezlami peciem uz poslepiacky, a nejdem ani vymenovavat co vsetko som uz odtialto skusila, ale bola toho spusta 🙂 a milujem tie tvoje vychytavocky a pridane kuchynske hodnoty – domaca horcica? – inu odvtedy nejem! – nakladana cibula, zliate oleje zo susenych rajcin,a tak dalej, pre mna je toto virtualna kuchynska biblia, really <3 dakujem za tvoju / vasu vynalozenu snahu a profesionalitu 🙂 tesim sa na kazdy dalsi prispevok!
Ja mám tých najlepších čitateľov na svete! Vždy s takou malou dušičkou zverejňujem články, vždy sa bojím, že tieto moje „blbostičky“ nikoho nebudú zaujímať, navyše teraz aj bez receptov … a potom príde takýto krásny komentár 🙂
Ďakujem, ďakujem, ďakujem!
Zuzka, mam otazku a podnet zaroven 🙂 Kuchynské náčinie! – dávnejšie mi napadlo, že by som uvítala článok, kt. by bol takým “ prierezom“ tvojho kuchynského arzenálu- nemyslím vymenovať a nafotiť všetko čo používaš, skôr taký peek in do tvojich napr. TOP 10 kúskov v kuchyni, bez ktorých by si už nevedela byť alebo nejaké srdcovky:) to len ako príklad. Alebo ako a či sa staráš o napr.drevené dosky na krájanie ( to je moja otázka – impregnuješ, udržiavaš ich nejak?) , čím brúsiš nože, keby si máš nechať len jeden hrniec/panvicu do konca života, tak ktoré by to boli. Pre mňa je napríklad priam utrpením starať sa o plechy! nemáš nejaké vychytávky, ako sa nezblázniť pri drhnutí? 😀 To len taký môj momentálny “ myšlienkopád“ :)) peknú nedeľu
Zaujímavá téma, Naty, skúsim sa k tomu vyjadriť niekedy na jeseň, keď začnem doma viac variť. Teraz si dám trochu pauzu od receptov, dopíšem cestovateľské resty spred korony a možno aj na nejaké nové vydá. Ale nie je to zlý tip na článok, ďakujem budem o tom uvažovať.
V každom prípade, čo sa kuchyne týka, nie som minimalistka, mám rada svoje „nádobíčko“, ale nie som jeho otrokom. Dosky, nože a kávové propriety sú mužova parketa, do toho mu nekecám. Nemôžem napr. používať ostré nože, lebo by som už bola invalid. (Som schopná sa dokaličiť aj odkôstkovačom, true story right now…)
Krásne leto želám a hlavne bezpečné!