Nepatrím k tým, čo na cestách po svete prepadnú panike vo chvíli, keď zistia, že sa v ich blízkosti nenachádza žiaden mekáč, či iný ostrov západniarskej gastro istoty a už vôbec by som v Japonsku nevyhľadávala vyprážané rezne, ale doma si japonské rezne rada dám. Faktom totiž je, že rezne – tonkatsu – Japoncom veľmi chutia. Až tak, že ich nájdete v ponuke takmer všetkých reštaurácií asi ako u nás vyprážaný syr.
Nosím si svet domov, do kuchyne.
Ja to teda robím opačne. Nosím si svet domov, do kuchyne. Takže ak príde rad na vyprážané rezne, spravím si ich tak, ako ich jedia Japonci. Aspoň približne. Jedinou chybičkou na kráse (a chuti) je absencia strúhanky panko u nás, ktorá sa od tej našej líši v tom, že nie je rozomletá na prach, ale nadrvená pekne na ihličky, čím sa dosiahne veľmi chrumkavý výsledný efekt.
Ak teda dostanete v najbližšej budúcnosti chuť na vyprážané bravčové rezne s ryžou, skúste ich takto. Prípadne, ak narobíte kopec rezňov a už nebudete vedieť, čo s nimi, pre zmenu ich zjedzte ako katsudon.
Katsudon
- 3 – 4 bravčové rezne vyprážané v trojobale
- 1/2 šálky vody alebo vývaru daši
- 1 veľká alebo 3 malé cibule
- 1/2 šálky svetlej sójovej omáčky
- 1/2 šálky mirinu
- 1/2 šálky saké
- 4 vajcia
- jarná cibuľka
- varená ryža
Do panvice dáme očistenú cibuľu, nakrájanú na osminky, prilejeme vývar daši alebo vodu, mirin, saké a sójovú omáčku a privedieme k varu. Varíme na miernej teplote pár minút, kým cibuľa nezmäkne. Potom navrch poukladáme vyprážané rezne, rozkrájané na prúžky a krátko spolu prehrejeme. Nemiešame! Nakoniec zalejeme jemne rozšľahanými vajcami, prikryjeme pokrievkou a strednej teplote podusíme pár minút, kým vajcia nestuhnú.
Do misky dáme varenú ryžu, na ňu položíme rezeň s vajcom, polejeme zvyškom omáčky z panvice, posypeme posekanou jarnou cibuľkou a podávame ihneď.