Párkrát som už pred mužom spomenula, že nemám takú panvicu, čo by sa dala použiť do rúry, ale hovorila som to len tak, aby reč nestála, lebo bez celokovovej panvice sa žiť dá. Viem si predstaviť, že by som bez nej bola celý život a nič by sa nestalo. O to väčšie prekvapenie som zažila, keď som na Valentína dostala od muža profi železnú panvicu.

Finty s takouto panvicou som odkukávala najmä od Jamieho Olivera, páčilo sa mi, ako to šetrí množstvo ušpineného riadu. V tej istej panvici si jedlo rozrobíte na sporáku, dokončíte v rúre, (prípadne v rúre udržiavate teplé) a ešte ho v nej aj servírujete. Steaky, omelety, fritaty, obrátené koláče… Len si vybrať.

Vhod mi prišiel jeden nedávny post Davida Lebovitza, v ktorom sa nadchýňal Ottolenghiho šakšukou – takým severoafrickým „lečom“ a pokúšal sa jeho recept napodobniť. A keďže ja Ottolenghiho môžem a šakšuku som chcela už dlhšie vyskúšať, nebolo nad čím váhať. A oplatilo sa. K Lebovitzovmu receptu som ešte dorobila chlebové placky podľa River Cottage a vyslúžila si od muža veľký kompliment. Takže ak vám ešte zostala doma nejaká fľaša leča, sem s ním!

Šakšuka

  • 2 lyžice olivového oleja
  • 1 menšia cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • ¼ čili papričky alebo ¼ lyžičky čili vločiek
  • ¾ lyžičky soli
  • ½ lyžičky mletého čierneho korenia
  • ½ lyžičky údenej mletej papriky
  • ½ lyžičky mletej rasce
  • ½ lyžičky mletej rímskej rasce
  • ½ lyžičky kurkumy
  • 1 plechovka lúpaných paradajok
  • 1 lyžica paradajkového pretlaku
  • 1 lyžica medu
  • 1 lyžička octu z červeného vína
  • 50 g baby špenátu
  • 50 g slaného syra
  • 2 vajcia

Na panvici orestujeme na oleji na drobno pokrájanú cibuľu a na plátky pokrájaný cesnak do mäkka. Potom pridáme čili, soľ, čierne korenie, údenú papriku, rascu, rímsku rascu a kurkumu a opekáme, kým nezačnú voňať. Potom pridáme paradajkový pretlak a opečieme ho tiež. Nakoniec pridáme lúpané paradajky, med a ocot a podusíme, kým zmes mierne nezhustne, zhruba 10 minút. Nakoniec pridáme špenát a necháme ho v omáčke povädnúť.
Rúru predhrejeme na 180°C. Do omáčky v panvici ponoríme kúsky syra, urobíme do nej varechou jamky, do každej vylejeme opatrne celé vajce a vložíme do rúry zapiecť na ďalších zhruba 10 minút, alebo kým bielky nestuhnú. Podávame ešte horúce s chlebovými plackami alebo čerstvým chlebom.

Chlebové placky so zátarom

  • 250 g hladkej chlebovej múky
  • ¾ lyžičky soli
  • ½ lyžičky sušeného droždia
  • ½ lyžice rastlinného oleja
  • 1 lyžica extra panenského olivového oleja
  • 1 lyžica zátaru (zmes sušeného tymianu, sezamu, sumachu a soli)

Do múky so soľou a droždím prilejeme olej a 162 ml teplej vody a spracujeme na cesto. Pomúčime si ruky a pracovnú plochu a cesto asi 5 minút miesime. Cesto vytvarujeme do gule, odložíme do misy, prikryté, na teplé miesto vykysnúť 1 – 2 hodiny, kým nezdvojnásobí svoj objem. Po vykysnutí cesto rozdelíme na 4 časti, každú spracujeme do gule a rozvaľkáme na placku tenkú 2 – 3 mm. Pečieme na rozpálenej suchej panvici 2 minúty z každej strany, kým sa nezačnú na plackách tvoriť bubliny a placky sa neprepečú. Hotové placky potrieme zmesou olivového oleja a zátaru a pred podávaním ich rozkrájame na štvrtiny.

Ďalšie recepty na placky a palacinky

Polievka a palacinky – galettes
Sila živých kultúr – placky dosa
Kari s hviezdou Michelina – chlieb naan
Plackáreň – zeleninové placky
Jedzte ako Francúzi – chlebové placky II
4 roky, 2 deti a večera na stojáka – tacos
Ručne-stručne… ping – čínske placky ping
Mexický fastfood – quesadillas
Z núdze cnosť – palacinky s višňovou omáčkou