Nuda v kuchyni? Už sa vám tam nechce ani vkročiť? Tak skúste spraviť niečo bláznivé! Leto je rovnako ďaleko za nami, aj pred nami, možno ste už zabudli, aké to je mať šaty a vlasy nasiaknuté dymom… Pošlite susedom dymové signály, poďte údiť! Ja viem, v lete pri opekačkách vás tento nechcený efekt možno otravuje, ale vo februári, keď už nikoho nič nedokáže nadchnúť a stav zimnej hibernácie zodpovedá vonkajším teplotám, príde akékoľvek „vzrúšo“ vhod. (Ozaj, skúšali ste už v zime grilovať? Ak máte po ruke na balkóne alebo na terase gril, otvorte ho a spestrite si jedálniček i spoločenský život. Zavolajte susedov alebo kamarátov, je to skvelé zimné rozptýlenie…)
Pošlite susedom dymové signály, poďte údiť!
Späť k dymu v kuchyni. Samozrejme, že po domácky údiť môžete aj klasicky s pilinami alebo drevnou štiepkou (stačí suchá, netreba ju vlhčiť), ale to si nechajte na neskôr. Na začiatok bude stačiť, keď necháte tlieť sypaný čaj, suchú ryžu a cukor, prípadne rôzne suché korenie (badián, celá škorica, borievky…), tie sú bežne k dispozícii v každej domácnosti. Nepotrebujete ani žiaden extra riad, ani zariadenie. Stačí wok alebo široký hrniec s hrubým dnom s pokrievkou, plech a pevnejší alobal… Údiť môžete hocičo, kačacie prsia, celé kura, zeleninu, ktoré potom dáte ešte dopiecť do rúry a pod. Ale ideálne sú ryby, lebo na ich tepelnú úpravu stačí samotné údenie. A je len veľmi malá šanca, že takýmto spôsobom rybu vysušíte. Tramtadadá, stačí málo a máte doma lahôdku, o akej sa vám ani nesnívalo.
Veď si len predstavte tie možnosti – štiepky z rôznych druhov dreva, rôzne druhy ryže (skúste jazmínovú), čaju (skúste pu-erh), cukru, korenia, rôzne druhy ochucovacích nálevov… Rôzne (mastnejšie) druhy rýb (skúste kapra, makrely, lososa…) a následne rôzne spôsoby, ako a s čím ich podávať… Myslím, že na pár týždňov máte o zábavu postarané, nie?
Čajom údený pstruh dúhový
- 2 filety pstruha dúhového s kožou
- hrsť čierneho sypaného čaju
- hrsť dlhozrnnej ryže basmati
- 1 lyžica hnedého cukru
Nálev:
- ¼ šálky ryžového octu
- 1 lyžica hnedého cukru
- 1 lyžica soli
- 1 šálka vody
- trocha olivového oleja
- citrón
- kapary, vločková soľ
Očistené filety pstruha naložíme do plytkej nádoby do nálevu z octu, cukru, soli a vody mäsom nadol na 20 minút. Potom filety vyberieme a osušíme.
Na dno woku položíme kus alobalu (ideálne pevnejšieho alebo v 2 vrstvách), naň rozložíme v rovnomernej vrstve zmes čaju, ryže a cukru. Wok postavíme na zapnutý sporák a čakáme, kým nezačne čajová zmes dymiť. Stiahneme teplotu, na čajovú zmes položíme mriežku alebo ďalšiu vrstvu alobalu, na ktorú poukladáme filety pstruha kožou nadol. Wok zakryjeme pokrievkou, alebo alobalom, aby dym neunikal, ale cirkuloval vo woku. (Dobré je pri tejto činnosti otvoriť okno v kuchyni dokorán alebo zapnúť výkonný digestor a pozatvárať dvere do ostatných izieb. Dym ale nie je taký silný, ako by sa mohlo zdať.)
Takto prikryté údime zhruba 10 – 15 minút, podľa hrúbky ryby, kým mäso nezmení farbu (zmatnie), alebo vo vnútri nedosiahne teplotu 62°C. (Ak dáme ryby na mriežku, prístup dymu k nim bude priamy a chuť intenzívna. Ak dáme ryby na alobal, dym k nim bude prúdiť nepriamo a chuť bude jemnejšia a lahodnejšia.)
Hotovú rybu pokvapkáme dobrým olejom, citrónom, posypeme kaparmi a prípadne aj vločkovou soľou. Podávame teplé i studené.
Šalát coleslaw z ružičkového kelu s kefírovým dresingom s makom
- ružičkový kel
- kúsok červenej kapusty
- 1 mrkva
- 1 zelené jablko
Dresing:
- 3 – 4 lyžice kefíru (alebo jogurtu alebo majonézy)
- 3 – 4 lyžice olivového oleja (ak použijeme majonézu, olej už nedávame)
- 1 lyžička soli
- štipka cukru
- (trocha citrónovej šťavy alebo octu, ak použijeme majonézu)
- mleté čierne korenie
- 1 lyžica nemletého maku
Z ružičiek kelu odstránime suchšie vonkajšie lístky, vykrojíme hlúbiky a nakrájame na rezance. Podobne červenú kapustu. Ošúpanú mrkvu a neošúpané jablko nakrájame na julienne (alebo postrúhame na hrubom strúhadle). Všetko premiešame a zmiešame s dresingom, na ktorý si vymiešame kefír s olejom, soľou, korením a cukrom podľa chuti a nakoniec posypeme nemletým makom. Premiešame a necháme chvíľu odstáť, aby sa chute spojili.