Limetový zákusok Key Lime Pie som prvý raz ochutnala, ako ináč, na Floride. V čase, keď u nás boli ešte limety vzácne a málo dostupné som sa ich vône a pikantnej chuti nevedela nabažiť. Doteraz s vôňou limetiek cestujem v čase a priestore. Vôňa limety je pre mňa more, slnko a teplo. A key lime pie sa stal na dlhú dobu mojím najobľúbenejším dezertom.

Po ňom prišli nové, ďalšie obľúbené a odvtedy som sa s originálnym key lime pie oficiálne nestretla. Dlhé roky som sa chystala, že si ho spravím doma, nazhromaždila som si rôzne recepty, ale, ako vždy, našlo sa kopec ďalších obľúbených receptov, ktoré prišli na rad skôr.

Až teraz, pri príležitosti rodinného meninového obeda som ho zaradila do menu. Key lime pie patrí k tým jednoduchým zákuskom, ktoré zvládne aj nešikovná gazdinka a výroba nezaberie viac ako hodinu času. Cez noc vychladený zákusok už len na druhý deň nakrájate a naservírujete napríklad so šľahačkou ku káve.

Key Lime Pie

  • 95 g masla
  • 175 g rozmrvených keksov
  • strúhaná kôra z 3 limetiek
  • 3 žĺtky
  • 150 ml limetovej šťavy
  • 1 konzerva sladeného kondenzovaného mlieka

Rozmrvené keksy zmiešame s rozpusteným maslom a hmotu natlačíme na dno a čiastočne aj boky tortovej formy. Na 10 minút dáme korpus zapiecť do rúry vyhriatej na 180˚C. Korpus necháme mierne vychladnúť a vlejeme doň limetkový krém, na ktorý sme vymiešali žĺtky s kondenzovaným mliekom, limetovou šťavou a kôrou. Dopečieme v rúre zhruba 20 minút, kým krém nezhustne. Key lime pie necháme vo vypnutej rúre odpočinúť ešte cca 30 minút a potom vyberieme z rúry a necháme vychladnúť. Podávame vychladený, najlepšie cez noc v chladničke.