Kamarátka Fínka trávila všetky letné víkendy a voľné chvíle na fínskom juhozápadnom súostroví saunovaním a chytaním rýb a rakov. Každý večer napísala na fejsbuku do statusu počet ulovených rakov (napr. 45) a značku a ročník vína, ktoré k nim pili. Predstavovala som si ich v tom mäkkom svetle nekonečne dlho zapadajúceho letného slnka a ticho závidela. To som ešte netušila, že si onedlho vychutnám aj ja dary mora a dokonca v pohodlí domova.
Otec sa vrátil z morskej rybačky v Nórsku s nečakaným úlovkom krabích klepiet a tak som rozmýšľala, čo s nimi. Na internete som sa inšpirovala receptom Emerila Lagasseho a pripravila ku krabiemu mäsu omáčku mignonette, ktorá sa tradične podáva s čerstvými ústricami. Vynikajúco chutila aj k jemnému krabiemu mäsu. Treba povedať, že čistenie krabích klepietok je časovo dosť náročné a oplatí sa predtým aj trochu najesť. Nám amatérom chvíľu trvalo, kým sme prišli na finty, ako si luskáčikom na orechy netrúsiť škrupiny z panciera do jedla a ako z neho vydolovať aj posledné kúsky mäsa. Po viac než hodinovom obede sme sa ale cítili rovnako ako bohémski Francúzi. To bola paráda!
Krabie klepetá s omáčkou mignonette
- predvarené mrazené krabie klepetá
- 1 šalotka
- 2 lyžice ryžového octu
- 2 lyžice citrónovej šťavy
- 2 lyžice extra panenského olivového oleja
- soľ, čierne korenie
- (cukor)
Z nadrobno posekanej šalotky, octu, citrónovej šťavy a olivového oleja vymiešame omáčku a dochutíme dostatočným množstvom soli, čerstvo mletého čierneho korenia a prípadne aj cukru. Omáčku necháme nejaký čas odstáť pri izbovej teplote, aby sa šalotka dobre namarinovala a chute spojili. Krabie klepetá povaríme 10 minút vo vriacej vode a vyberieme. Očistené krabie mäso namáčame do omáčky a jeme s pečivom alebo inou prílohou.