Hurá! Prvá tohtoročná úroda! Ako každý rok, sú to reďkovky. Niekto by povedal, no a čo? Čo také úžasné je na reďkovkách? S maslovým chlebom… a dosť. Ani ja som dlho nemala reďkovky rada. Za vrchol kulinárskej kreativity som považovala reďkovkovú praženicu a ďalej som nikdy nešla. Až keď som videla na webe a v časopisoch pár fantastických receptov a fotografií, zmenila som názor. Reďkovky sú supermodelky. Vedia nosiť všetko.
Reďkoviek existuje niekoľko druhov a v angličtine majú priam poetické názvy – francúzske raňajky, biely cencúľ, purpurová slivka. Mix viacerých druhov spolu vyzerá nádherne. Osobne som najviac očarená „vodovým melónom“ – so zelenou šupkou a ružovým stredom – na jednohubkách sú to hviezdy koktejlových párty.
Chuť reďkoviek zrejme nie je pre každého. Mne je však na nich sympatické, že sa hodia tak do chladivých, ako aj do pálivých jedál. Buď ich chuť zjemníte, alebo, naopak, poriadne zvýrazníte. A neobmedzovala by som sa len na šaláty. Neskôr, keď už začnú byť reďkovky suché a nudné, zaexperimentovala by som s ich marinovaním, alebo dusením. Teraz už viem, že všetko je možné.
Reďkovkovo-uhorkový šalát so sezamom
- reďkovky
- šalátová uhorka
- červená cibuľa
- červené čili
- olivový olej
- sezamový olej
- citrónová šťava
- ryžový ocot
- sezam
- soľ, čierne korenie
Červenú cibuľu nakrájame nadrobno a necháme 10 minút odležať v citrónovej šťave. Polmesiačiky ošúpaných a vydlabaných uhoriek zmiešame s plátkami reďkoviek a nadrobno posekaným čili, scedenou cibuľou a premiešame s dresingom z olivového oleja, ryžového octu a pár kvapiek sezamového oleja. Dochutíme soľou a čiernym korením, necháme pár minúť postáť a pred podávaním posypeme nasucho opraženým sezamom.
Štipľavý reďkovkový šalát
- zmes reďkoviek
- 3 strúčiky cesnaku
- sušené čili vločky
- olivový olej
- citrónová šťava
- soľ, čierne korenie
- pikantný tvrdý syr (parmezán, pecorino, piave, grana…)
- lístky bazalky
Najprv si pripravíme ochutený cesnakový čili olej. Na olivovom oleji prehrejeme plátky z 2 strúčikov cesnaku a čili vločky. Opatrne, cesnak nesmie stmavnúť. Odstavíme a necháme vychladnúť. (Môžeme použiť aj hotový cesnakový čili olej z obchodu.) Umyté reďkovky nakrájame na rôzne tvary. Časť syra najemno nastrúhame a časť nadrobíme na kúsky. Strúčik cesnaku rozotrieme so soľou na pastu a vymiešame ju so scedeným ochuteným olejom, strúhaným syrom, citrónovou šťavou a čiernym korením na hustú emulziu, ktorou prelejeme reďkovky. Premiešame a posypeme kúskami syra a natrhanými lístkami bazalky.