„Surf & turf“ bolo v 60. a 70. rokoch v USA a Austrálii veľmi populárne jedlo. Stredná vrstva ním dávala najavo, že si môže dovoliť naraz filet mignon aj homára. Ja som vždy považovala surf & turf (teda dary mora spolu s mäsom) skôr za šikovnú voľbu pre všetkých, čo sa nikdy nevedia rozhodnúť, či chcú mäso alebo ryby. Ale čím ďalej, tým viac to vnímam tak, že skôr ako o „rozožranosť“ môže ísť o pokus o balans medzi jedným a druhým.

Vybrali by ste si z jedálneho lístka surf & turf?

Rovnováhu dnes hľadá kdekto. Nielen na tanieri. Napríklad v skĺbení práce a rodiny. To je pre mňa tiež taký surf & turf. Keď sa nechcete vzdať jedného kvôli druhému a chcete mať v živote oboje. Uspokojivý pracovný i súkromný život. Baví ma čítať o ľuďoch, ktorým sa to podarilo, najmä ak ide o pekárske či kuchárske profesie, o ktorých sa tvrdí, že pri nich spoločenský či rodinný život neexistuje. Platí to aj o Shoichirovi Aibovi, ktorý má v Tokiu hneď dve reštaurácie (príznačne nazvané Life a Life Son) a zostáva mu popri tom dosť času na rodinu, aj na surfovanie. Inšpiratívny príbeh, na ktorý si spomeniem vždy, keď mám pochybnosti, či sa niečo zdanlivo nemožné dá skĺbiť, alebo nie.

Takže ryby s mäsom? Prečo nie? Ak si stále netrúfate, skúste umiernenejšiu, ale osvedčenú kombináciu darov mora s mäsovými výrobkami, vrstvenie umami chutí je vždy zážitok. Minimálne si osviežite sezónny jedálniček a otestujete si chuťové bunky. Vybrali by ste si z jedálneho lístka surf & turf?

Opekané hrebenatky so slaninou a krevety so salsicciou s bylinkovou omáčkou

  • 10 ks hrebenatiek (len biely sval)
  • 10 plátkov prerastenej slaniny
  • 15 – 20 ks lúpaných kreviet
  • 2 nožičky čerstvej neúdenej klobásy salsiccia (môže byť aj chorizo)
  • troška oleja
  • 1 citrón

Omáčka:

  • viazanička petržlenovej vňate
  • 3 strúčiky cesnaku
  • ½ lyžičky soli
  • ½ lyžičky mletého čierneho korenia
  • 1 lyžica (sušeného) oregána
  • 2 lyžice červeného vínneho octu
  • postrúhaná kôra z citróna
  • 1 lyžica citrónovej šťavy
  • 6 lyžíc olivového oleja
  • štipka cukru podľa chuti

Na omáčku si rozmixujeme umytú petržlenovú vňať s cesnakom, soľou, korením, oregánom, octom a citrónovou kôrou a šťavou a za stáleho mixovania do nich prilievame olej, kým nám nevznikne hustá, lesklá omáčka. Podľa potreby dochutíme (napr. štipkou cukru) a necháme omáčku v chlade odležať.
Tesne pred podávaním ponapichujeme na kuchynské ihly alebo špajdle či špáradlá hrebenatky so slaninou a krevety s krúžkami salsiccie (alebo choriza) a opekáme ich z oboch strán na panvici s trochou oleja zhruba 1 minútu z každej strany, podľa veľkosti a hrúbky darov mora či mäsových výrobkov. Počas opekania špízov si na panvici opečieme aj polovice citrónov reznou stranou nadol, aby v reze skaramelizovali.
Opečené špízy podávame ihneď s bylinkovou omáčkou a pokvapkané šťavou z karamelizovaného citróna.