O kôpri básnim od chvíle, ako sa začala v záhrade zelenať prvá burina. Toľko som sa naň chystala a stále nebol taký voňavý, ako som si predstavovala. Až minule som si pri zbieraní jahôd natrhala riadnu kopu a začala plánovať, čo s ním. Pomohla mi návšteva Ikey, kde som zbadala v chladiacom boxe švédskych špecialít nakladané slede v horčicovej omáčke. Spomenula som si, ako veľmi mi vo Švédsku chutili rôzne druhy týchto nasladko nakladaných rýb a hneď som si aj kúpila jeden pohár.

Chuť sleďov v horčicovej omáčke ma dokonca inšpirovala, aby som po dlhej dobe spravila lososa. Tentoraz s horčicovo-kôprovou omáčkou, takou, akú Švédi jedia s marinovaným lososom gravad lax. Trochu som ju prispôsobila svojej chuti a použila ako marinádu na lososa, aj ako zálievku na prílohu – listový šalát.

Losos s horčicovo-kôprovou omáčkou

  • lososové steaky alebo filety
  • 2 lyžice dijonskej horčice
  • 1 lyžica cukru
  • 1 lyžica octu
  • 1dl oleja
  • 3 lyžice posekaného kôpru
  • soľ, mleté čierne korenie
  • med podľa chuti

Ingrediencie na omáčku vymiešame a doladíme podľa vlastnej chuti. Lososové steaky alebo filety potrieme omáčkou z vrchnej strany a necháme chvíľu marinovať. Do zapekacej misky alebo pekáča kvapneme pár kvapiek oleja, poukladáme naň lososa a dáme na pár minút zapiecť do rúry na vysokú teplotu. Lososa podávame s listovým šalátom a zvyškom horčicovo-kôprovej omáčky.