Tento rok sa nám neurodila ani jedna maslová tekvica, len samé hokkaidá. Preto som jednu z nich rada vymenila za maslovú od tety. Hokkaido mám radšej na polievku, maslová sa viac hodí na pečenie. Napriek tomu som z časti darovanej maslovej tekvice urobila polievku. Bola taká sladká, že sa nedala dosoliť. Usúdila som, že zvyšok tekvice bude perfektný do koláča.
Cvikla, mrkva a hlavne tekvica sa vďaka svojej sladkosti a jemnosti zo zeleniny najviac hodia do koláčov a pečenia. Dezertom dodajú atraktívnu farbu a pomocou korenia dokážu chuťové zázraky. Zaujal ma tento recept na extra voňavý a korenistý koláč z jedného starého čísla Food and Travel, ktorý v sebe spája jesennú pohodu domova i dobrodružnú exotiku diaľok.
Korenistý tekvicovo-jablkový koláč
- 200 g hladkej múky
- 100 g masla
- 40 g práškového cukru
- 1 žĺtok
- 1 lyžička strúhanej pomarančovej kôry
- 300 g tekvicového pyré
- 80 g masla
- soľ
- 100 g krupicového cukru
- 2 lyžice medu
- 3 vajcia
- ½ lyžičky mletej škorice, rovnako mletého ďumbiera a muškátového orieška
- 1 citrón
- 1 väčšie jablko
- práškový cukor
Preosiatu múku, práškový cukor, studené maslo a štipku soli rýchlo spracujeme (môžeme aj v kuchynskom robote) na drobivú zmes, do ktorej zapracujeme žĺtok, pomarančovú kôru a 2 lyžice studenej vody, aby vzniklo cesto. Zabalíme do fólie a necháme v chladničke odstáť zhruba hodinu. Medzitým rozohrejeme rúru na 190˚C. Cesto rozvaľkáme na tenký plát, ktorým vystelieme dno a boky okrúhlej koláčovej formy. Ak nám vystanú zvyšky cesta, odložíme si ich do chladničky a použijeme neskôr na dekoráciu. Cesto vo forme popicháme a naslepo pečieme 10 – 15 minút do bledohneda. Rúru stiahneme na 180˚C a korpus necháme mierne schladnúť. Na plnku si vymiešame tekvicové pyré s roztopeným maslom, štipkou soli, krupicovým cukrom a medom, následne pridáme rozšľahané vajíčka, korenie, kôru a šťavu z citróna a najemno postrúhané ošúpané jablko. Plnku vylejeme do predpečeného korpusu a z prípadných zvyškov cesta vymodelujeme ozdobné okraje, mriežku alebo vyvaľkáme a povykrajujeme drobné ozdoby, ktoré poukladáme na plnku. Koláč dopekáme 40 – 50 minút, kým plnka nestuhne a neprepečie sa. Posypeme práškovým cukrom a podávame teplé so šľahačkou alebo zmrzlinou.
Ďalšie recepty na jablkové dezerty:
Jablková inšpirácia od Michelina – Francúzsky jablkový tart
Jedno denne – Nepečená jablková torta
Hra o jablká – Pečené jablká
Tipy na rýchle jedlá z rúry II – Superrýchly jablkový koláč
Francúzska spojka – Tarte tatin
Niekedy aj koláč dobre (do)padne – Holandský jablkový koláč
Zazimované – Tapiokový puding s jablkovým kompótom
Večera na str. 107 – Tian de pommes (Provensálsky jablkový dezert)