Typická pre nasledujúce „recepty“ je voľná ruka pri výbere ingrediencií, vykašlite sa na odmeriavanie surovín, neudávam presné pomery či kombinácie surovín, popusťte uzdu svojej fantázii a tvorte! Bavte sa, nechajte sa viesť inštinktom a svojimi chuťovými bunkami. Čím viac budete skúšať, tým rýchlejšie získate sebaistotu a zručnosť. Ak sa vám raz jedlo nepodarí, skúste ho na budúce znova a poučte sa zo starých chýb. Jediné, čo by malo byť pre vás alfou a omegou sú kvalitné a čerstvé suroviny, zabudnite na sterilizovanú zeleninu, konzervované šampiňóny alebo vegetu. Jedlo neprekombinujte, v jednoduchosti je chuť. Čerstvo vytlačená citrónová šťava, kvalitný olivový olej, čerstvo pomleté čierne korenie či morská soľ vám urobia oveľa lepšiu službu (o zdraví nehovoriac), ako kupované dresingy a pochutiny plné konzervačných látok a stabilizátorov.
Jediné, čo by malo byť pre vás alfou a omegou sú kvalitné a čerstvé suroviny…
Pečená zelenina
- zemiaky
- 1 hlava cesnaku
- 1 veľká červená alebo biela cibuľa
- zelenina podľa chuti a sezóny (paradajky, paprika, cukina, baklažán… v zime tekvica, cvikla, paštrnák, sladké zemiaky…)
- 4 – 6 lyžíc olivového oleja
- 1 lyžička soli
- 1/2 lyžičky mletého čierneho korenia
- 1 lyžička cukru
- 2 lyžice octu z červeného vína alebo citrónovej šťavy
- čerstvé alebo sušené bylinky podľa chuti
- (syr, orechy, semienky a bylinky podľa chuti na servírovanie)
Do hlbšieho pekáča nalejeme trochu oleja a vložíme doň na kocky pokrájané surové zemiaky, celé strúčiky cesnaku, celé cherry paradajky a inú obľúbenú zeleninu a pochutiny a vytvoríme si zmes podľa vlastnej chuti. Fantastická je letná kombinácia baklažánov s cukinami a paradajkami. Na jeseň môžeme skombinovať kúsky oranžovej tekvice, či cvikly. Kuchyňu nám krásne prevoňajú pečené papriky, červené pečením nádherne zosladnú. V zime zahreje a uspokojí neprekonateľná kombinácia zemiakov s cibuľou a slaninkou. Zmes zeleniny na pekáči dobre premiešame, aby sa všetko obalilo olejom, dobre posolíme morskou soľou, posypeme trochou hnedého cukru, okoreníme čiernym korením a bylinkami a pokropíme citrónovou šťavou alebo octom, aby sme získali vyváženú slano-sladko-kyslú chuť, ktorá podčiarkne prirodzenú chuť zeleniny. Potom už len vložíme do rúry a pečieme pri vyššej teplote, kým sa zelenina neupečie do chrumkava, zemiakom a cvikle to trvá najdlhšie, cca hodinu, baklažánom a tekvici trištvrte, ostatnej jemnej zelenine takú polhodinku. Zeleninu občas skontrolujeme a premiešame, aby sa rovnomerne prepiekla. Pečená zelenina chutí výborne teplá i studená. Hotovú zeleninu môžeme na tanieri doplniť kúskami plesňového syra (hodí sa k tekvici), fety (hodí sa k cvikle) alebo kozieho krémového syra (hodí sa napr. k paprike), hoblinami parmezánu (hodí sa k paradajkám a cukine) nasucho opražené orechy či semienka podľa chuti, čerstvé bylinky a pod.
Zapekané bagety/ciabatty
- obľúbené pečivo alebo chlieb
- maslo
- dijonská horčica
- paradajky, papriky
- prerastená slaninka, šunka
- cibuľka
- kapary, olivy, ančovičky
- bylinky podľa chuti
- obľúbený syr na zapekanie
- soľ, mleté čierne korenie
- obľúbený ocot a olivový olej
Pečivo prekrojíme pozdĺžne na polovice a poukladáme na plech reznou stranou navrch. Pečivo natrieme maslom, dijonskou horčicou, alebo čímkoľvek, čo nám chutí. Poukladáme na ne plátky napr. paradajok a prerastenej slaninky či sušenej šunky. Ozdobíme olivami, kaparami, jarnou cibuľkou alebo čerstvou bazalkou a zakryjeme plátkami obľúbeného syra (ementál, mozzarella, čedar). Nakoniec posypeme trochou strúhaného parmezánu, čerstvo pmletým čiernym korením a pokropíme olivovým olejom a obľúbeným octom (napr. medovým, sladovým alebo balzamikom). Zapekáme do chrumkava, alebo kým sa syr neroztopí a pekne nerozpečie. Podávame ešte teplé. Čím kvalitnejšie suroviny použijeme, tým lepšie zapekačky budú. Podávame s čerstvým zeleninovým šalátom alebo kyslou, nakladanou zeleninou.
Slané chuťovky k vínu
- lístkové cesto
- horčica, pesto, kečup, čili pasta, čatní na potieranie
- sušené paradajky, olivy, kapary, sušená šunka, ančovičky, cibuľka, cesnak, syr na obloženie
- obľúbené korenie (mleté čierne, rasca, mletá červená paprika…)
- bylinky
- olivový olej, ocot
- soľ
Vyvaľkaný tenký plát lístkového cesta rozkrájame na menšie kúsky ľubovoľných tvarov a porozkladáme ich na plech. Každý kúsok potrieme niečím, čo máme radi (hrubozrnná horčica, pesto, čili pasta, čatní atď.) a položíme na ne menšie kúsky suš. paradajok, olív, šunky, cibuľky, cesnaku alebo syra (stačí jedna ingrediencia na každý kúsok cesta, vytvoríme rôzne kombinácie chutí), okoreníme a dochutíme podľa vlastnej fantázie (oliv. olej, rasca, č. korenie, bylinky, balzamiko). Pečieme v rúre pár minút, kým sa cesto pekne nenafúkne, nezružovie a suroviny sa pekne nerozpečú. Podávame teplé alebo vychladnuté k vínu, pivu alebo len tak ako ľahkú večeru.
Súvisiace články:
Óda na rúru
Tipy na rýchle jedlá z rúry II
Ďalšie recepty na baklažánové jedlá:
Bez čoho sa nemôže skončiť leto – Imam bayildi, Melanzane alla parmigiana
Baklažány s baklažánmi jesť – Pečený baklažán s mandľovou omáčkou tarator a bazalkovým olejom
Na rozlúčku s prázdninami – Baklažán v paradajkovej omáčke
Zele-renesancia – Krúpový šalát s pečenými paprikami a baklažánom
Hosť do domu na konci leta – Baklažánové chuťovky
Bude mi to chýbať – Bažant na klobáse, paprike, šalvii s baklažánom
Zrnko k zrnku – Bulgur s pečenou zeleninou a feta syrom
Štvrtky – Baklažánové vejáre
Ratatouille – Ratatouille
Chuť Mediteránu – Baklažánové rolky s čerstvým syrom a mätou, Baklažánový tanier
Zapekané bagety/ciabatty je lepsie pouzit starsie pecivo kedze neobsahuje tolko vody ( nedosiel som na lepsi dovod preco su potom chutnejsie ).Pre tych co to nechcu mat az tak chrumkave a pre fitnesakov je super :stredne velku bagetu (celozrnnu:) )nakrojit po dlzke,mozme ciastocne vybrat striedku nech sa toho tam viac 🙂 a naplnitna zmesou nadrobno nakrajaneho tuniaka,lososa (cerstvy je lepsi ) rajcak, papriku ,cerstvu bazalku alebo trosku cesnaku ,mlete cierne korenie nakrajane olivy ( vsetko davkujeme podla vlastneho uvazenia )a dame zapiect cim viac roztvorime bagetu tym bude napln viac prepecena.Po zapeceni pridame na jemna platky nakrajanu cibulu (kralovna kuchyne) a par kvapiek panenskeno olivoveho oleja.
Na zaver sa ospravedlnujem za gramatiku ktoru neovladam a mam anglicku klavesnicu a som lenivy ju prepnut a hladat spravne pismenka:)))