Medzi veľmi rýchle jedlá, na ktoré vôbec nepotrebujete recepty, patria aj tie s lístkovým cestom, mäsitými hríbmi portobello alebo špízy. Opäť sa fantázii medze nekladú, spoľahnite sa na svoj inštinkt a osvedčené kombinácie chutí. Ingrediencie voľte podľa sezóny a dochucovanie podľa nálady. Koláče z lístkového cesta sa dajú plniť ovocím, tvarohom, makom či orechmi, ale aj naslano špenátom, mangoldom, tekvicou, syrom či vajíčkom a doplniť hoc aj slaninkou či klobáskou. Plnené portobello môžete podávať ako originálnu prílohu k mäsu, alebo ako hlavný chod so šalátom či inou zeleninou. A špízy sú večné. S mäsom, rybami, údeninou, darmi mora, syrom, zeleninou sú jednoduchým, ale efektným rýchlym jedlom, ktoré sa „pečie samo“ a vy si môžete k nemu zatiaľ pripraviť zeleninový šalát. Z mojich skúseností viem, že tieto ad-hoc rýchle obedy a večere sú tie najlepšie a najobľúbenejšie. Nikdy nesklamú a nenechajú vás v štichu. Nech sa páči, zapnite rúru!
Superrýchly jablkový koláč
- lístkové cesto
- pár jabĺk (alebo iného ovocia)
- hrsť hrozienok
- cukor podľa chuti
- citrónová šťava, citrónová kôra, škorica, vanilka podľa chuti
- rozšľahené vajce
- práškový cukor
Hrozienka si namočíme do vody, prípadne kvalitného alkoholu. Ošúpané jablká postrúhame na hrubšom strúhadle, pocukrujeme, ochutíme podľa toho, ako nám chutí (citrónová šťava, škorica, vanilkový extrakt, olej z ružových kvetov) a necháme chvíľku odležať. Medzitým plátom rozvaľkaného lístkového cesta vystelieme okrúhlu zapekaciu misku a prečnievajúce cesto orežeme. Zo zvyšných kúskov cesta vyvaľkáme „pokrievku“ na koláč. Z postrúhaných jabĺk vytlačíme šťavu, zamiešame do nich scedené hrozienka a zmesou naplníme zapekaciu misku, vystlanú cestom. Koláč prikryjeme pripraveným plátom cesta a na krajoch jemne pritlačíme. Povrch opatrne poprepichujeme a potrieme rozšľahaným vajcom alebo mliekom. Pečieme v rúre do svetlohneda, kým sa cesto krásne nerozvrství a nenafúkne, podľa veľkosti formy to bude trvať okolo 25 minút na vyššej teplote. Koláč vyberieme z rúry, necháme chvíľu odpočinúť a posypeme práškovým cukrom. Podávame teplý s vanilkovou zmrzlinou alebo vychladnutý.
Zapekané plnené klobúky hríbov portobello
- klobúky protobello (alebo bedle)
- olej
- soľ, mleté čierne korenie
- cibuľa, cesnak
- sušené paradajky, olivy, prerastená slanina, sušená šunka a pod. na plnku
- trocha strúhanky alebo mletých mandlí na zahustenie plnky
- parmezán
- bylinky na dochutenie
- olivový olej na pokvapkanie
Klobúky očistíme a položíme do zapekacej misky dnom hore. Pokvapkáme ich olejom, posolíme a okoreníme. Do mixéra vhodíme kúsok cibule (červená je chutnejšia), 1 – 2 strúčiky cesnaku, sušené paradajky, olivy a kúsky prerastenej slaninky alebo sušenej šunky. Pulzujeme zmes v kuchynskom robote tak, aby sa nerozmixovali úplne, ale len na drobné kúsky. (Toto všetko sa dá ručne nakrájať, ale rýchlejšie a pohodlnejšie je si pomôcť robotom.) Ak je zmes nekompaktná, môžeme ju zahustiť strúhankou alebo mletými mandľami. Zmesou naplníme klobúky a jemne ju do nich vtlačíme, aby nevypadávala. Každý klobúk posypeme parmezánom, (bylinkami ochutenou) strúhankou a pokvapkáme olivovým olejom. V rúre zapekáme podľa veľkosti a hrúbky klobúkov cca 15 – 25 minút. Hotové hríby pečením zmenšia svoj objem, sploštia sa a zvláčnejú. Podávame teplé s listovým šalátom a/alebo s pečivom.
Kuracie špízy s cherry paradajkami, cukinami a šampiňónmi
- 1 kuracie prso bez kosti a kože
- hrsť cherry paradajok
- 1/2 malej cukiny
- pár šampiňónov
- soľ, mleté čierne korenie
- štipka cukru
- 1 lyžica obľúbeného octu alebo citrónovej šťavy
- bylinky podľa chuti
- (petržlenová vňať alebo iné mäkké bylinky na posypanie)
Špajdle si namočíme do vody, medzitým si nakrájame mäso z kuracích pŕs a cukinu na kocky zhruba o veľkosti cherry paradajok či šampiňónov. Mäso osolíme a okoreníme podľa vlastnej chuti. Pekáčik vytrieme olivovým olejom. Na špajdle napichujeme striedavo kocky mäsa, cukiny, celé cherry paradajky a šampiňóny. Špízy poukladáme do pekáča jeden vedľa druhého a zeleninu na nich mierne posolíme. Ak nám zvýšila nejaká zelenina, poukladáme ju medzi a okolo špízov. Pokvapkáme olivovým olejom a octom alebo citrónovou šťavou a dáme zapiecť. Pečieme zhruba 20 minút pri 170°C. Suroviny sú jemné, upečú sa všetky za rovnaký čas. Trvrdšie druhy zeleniny (cibuľa, baklažán, paprika) či mäsa (kur. stehno, klobása, slanina) budú potrebovať dlhší čas. Na zvýraznenie chuti môžeme do pekáča vhodiť 1 – 2 strúčiky cesnaku či bylinky (napr. tymián). Počas pečenia špízy obrátime, aby boli rovnomerne opečené. Posypeme posekanou petržlenovou vňaťou a dávame s listovým šalátom.
Súvisiace články:
Óda na rúru
Tipy na rýchle jedlá z rúry I
Ďalšie recepty na jablkové dezerty:
Jablková inšpirácia od Michelina – Francúzsky jablkový tart
Jedno denne – Nepečená jablková torta
Hra o jablká – Pečené jablká
Francúzska spojka – Tarte tatin
Niekedy aj koláč dobre (do)padne – Holandský jablkový koláč
Zazimované – Tapiokový puding s jablkovým kompótom
Tekvica nasladko – Tekvicovo-jablkový koláč
Večera na str. 107 – Tian de pommes (Provensálsky jablkový dezert)
chcelo by to nejakú fotku tých hríbov portobello…