Verím, že niektoré jedlá si nás nájdu sami. Ako inak si mám vysvetliť, že v priebehu pár dní som narazila na niekoľko receptov a článkov o tofu. Už dlhšie sa chystám na tradičný čínsky recept na sečuánske ma-pcho tofu a keď som sa posťažovala manželovi, že by som si dala tofu, ale nie to naše slovenské, ale naozajstné, čerstvé tofu, ako ho poznáme zo zahraničia, povedal, že sa skúsi opýtať vo vietnamskom bistre, kam chodí na polievky, či mu nejaké nepredajú.

Vietnamci sú správni obchodníci, predali by vám aj vlastné gate. A tak mi na ďalší deň manžel skutočne priniesol tofu. Takmer kilové, vákuovo balené čerstvé tofu pevnej konzistencie, ako som potrebovala. Domáce, vyrobené na Slovensku v Šuriankach, od vietnamského výrobcu. Zloženie ma milo prekvapilo, žiadna chémia, len čisté prírodné tofu. Bola som nadšená. Podelila som sa s celou rodinou a pripravila výborné ma-pcho tofu. Čo ma však najviac teší, že mám ďalšieho skvelého dodávateľa kvalitného produktu a nemusím si ho viac odopierať. Kiež by som takých mala viac!

Ma-pcho tofu

  • 1 lyžica sečuánskeho korenia
  • 1 lyžica arašidového oleja
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 cm kúsok ďumbiera
  • 1 čili paprička
  • cca 300 g mletého mäsa
  • 1 – 2 lyžice pasty z fermentovaných bôbov
  • 1 – 2 lyžice bôbovej omáčky s čili
  • 1 lyžica ryžového vína
  • 1 lyžička sezamového oleja
  • cca 400 g pevného tofu
  • 1 – 2 svetlej sójovej omáčky
  • 1 – 2 lyžice čierneho ryžového octu
  • soľ, biele korenie
  • cca 3 dl vývaru
  • 1 lyžica škrobu
  • 2 jarné cibuľky

Sečuánske korenie nasucho opečieme na panvici, kým nezačne voňať a podrvíme ho v mažiari alebo pomelieme v mlynčeku na korenie.
Vo woku rozhorúčime olej a sprudka na ňom pár sekúnd opečieme nadrobno posekaný cesnak, čili papričku, postrúhaný ďumbier a podrvené sečuánske korenie. Pridáme mleté mäso, bôbovú pastu aj omáčku a miešame, kým sa mäso nerozpadne a nezhnedne. Ochutíme ryžovým vínom, sójovou omáčkou, ryžovým octom, sezamovým olejom, soľou a bielym korením. Pridáme tofu, nakrájané na kocky a zľahka premiešame. Zalejeme horúcim vývarom a privedieme k varu. Vzniknutú omáčku zahustíme škrobom rozmiešaným v 2 lyžiciach studenej vody, pridáme jarnú cibuľku, pokrájanú na kolieska a odstavíme zo sporáka.
Ma-pcho tofu podávame s ryžovými alebo sklenenými rezancami, posypané vňaťou z jarnej cibuľky alebo pažitkou, prípadne ešte aj sečuánskym korením.

Ďalšie recepty s mletým mäsom:
Talianska trikolóra v žemli
Trochu iný duch Vianoc
Na ihlách
Ako sa preberá rodinná štafeta
Po diaľnici do gastronomického neba
Kamufláž na sto spôsobov
Klobáskovanie
Levie hlavy
Ako ma bobotie postavilo na nohy