
Naša tohtoročná vianočná párty bola trochu iná. 8 dospelých, 6 detí, 1 migréna (chvalabohu, nie moja)… nemusím ďalej vysvetľovať. Nestihla som ani vianočnú výzdobu, ani prestrieť a naaranžovať jedlo, ani ho dokončiť včas . Nestihli sme poriadne fotiť, no proste chaos.
Menu sa nieslo v mierne arabskom(!) duchu, ale práve to zožalo najväčší úspech. Všetci, čo ste nepodľahli hummusu, či guacamole, zbystrite pozornosť. Je tu nová kráľovná vegetariánskych lahôdok s exotickým pôvodom. Muhammara. Jednoducho rozprávka z tisíc a jednej noci. Musíte vyskúšať. Predstavte si chuť sladkej červenej kápie, vlašských orechov a chleba. V jednom. Na sladko-kyslo. S príchuťou rímskej rasce, cesnaku a granátového jablka. Už tušíte?
Podľa nadšených ohlasov a prázdnych tanierov som usúdila, že párty bola fajn a že všetok ten stres a chaos stáli za to, hostia sa cítili výborne. Do budúceho roka sa už určite polepším a lepšie zorganizujem (vravím si každý rok). Nateraz si však dávam pohov a skúsim sa konečne sústrediť (ak som toho ešte vôbec schopná) na štedrovečernú hostinu a sviatočné menu. Dúfam, že bude prebiehať v pokojnejšej atmosfére, tak ako to má byť. Alebo je to len zbožné želanie všetkých uštvaných gazdiniek?
Muhammara
- 4 veľké červené kápie
- olej
- soľ, čierne korenie
- 70 g vlašských orechov
- (1 lyžica štipľavej paprikovej pasty alebo 1 čili paprička)
- ½ lyžičky mletej rímskej rasce
- striedka z 1 a pol krajca bieleho chleba
- 1 lyžica medu
- 2 lyžice citrónovej šťavy
- 1 strúčik cesnaku
- zrnká granátového jablka
Kápie dáme na plech, pokvapkáme olejom, posolíme a okoreníme, premiešame, aby boli celé naolejované a dáme piecť do rúry pri 170˚C, kým sa na nich nezačnú tvoriť hnedé bubliny. Pootáčame, aby boli papriky zo všetkých strán hnedé, potom vyberieme a zavrieme do tesniaceho hrnca alebo mikroténového vrecka, aby sa sparili. Po vychladnutí ich ošúpeme, očistíme od semienok a stopiek a natrháme na menšie kusy. Takto upravenú papriku rozmixujeme v mixéri s orechmi, chlebom, troškou vody, medom a citrónovou šťavou, cesnakom, rímskou rascou a ak chceme štipľavé, tak aj s paprikovou pastou alebo čili. Mixujeme dohladka s troškou oleja a dochutíme soľou, ak treba. Podávame posypané zrnkami granátového jablka alebo lístkami mäty ako predjedlo alebo dip s pečivom, toastami alebo tyčinkami surovej zeleniny.
Mäsové guľky merguez
- cca 500 g mletého jahňacieho alebo hovädzieho mäsa
- 3 strúčiky cesnaku
- hrsť petržlenovej alebo koriandrovej vňate
- 2 vajcia
- 2 lyžice mletej červenej papriky
- ½ lyžice mletého feniklu
- ½ lyžice mletej rímskej rasce
- 1 lyžica soli
- 1 lyžička mletého koriandru
- ½ lyžičky mletej škorice
- ½ lyžičky kajenského korenia
- ½ lyžičky mletého čierneho korenia
Mleté mäso zmiešame so zmesou suchých korenín a soli a necháme v chladničke odležať napr. cez noc. Potom do mäsovej zmesi pridáme pretlačený cesnak, posekanú vňať a vajcia a dobre premiešame. Z masy tvoríme namočenými dlaňami malé guľky, ktoré kladieme na plech a pečieme cca 25 minút v rúre pri 180˚C, kým sa neprepečú. Podávame ako jednohubky napr. s jogurtovým dipom, horčicou alebo chutney, alebo so šalátom a kuskusom ako hlavné jedlo.
Ďalšie recepty s mletým mäsom:
Talianska trikolóra v žemli
Na ihlách
Ako sa preberá rodinná štafeta
Tôi muốn mua đậu phụ
Po diaľnici do gastronomického neba
Kamufláž na sto spôsobov
Klobáskovanie
Levie hlavy
Ako ma bobotie postavilo na nohy
Zuzka,vsetko vyzera tak dokonalo,ze jednoducho musim vyskusat ..sice muhhamara (uzasny nazov 🙂 ) obsahuje vsetko,co nemozem (papriku,med ,orechy) ale nech ma aj rozdrapi ,musim aspon ochutnat 🙂
Treba vyskúšať. Paprika je bez šupky, upečená, orechy skús oblanžirovať a ošúpať a namiesto medu daj iné sladidlo, pôvodne ide do tohto receptu melasa z granátového jablka…
urcite vyskusam,Zuzka 🙂 joj,taka melasa z granatoveho jablka by sa nam veru hodila,ze ? 🙂
Práve dnes bol muž v M&S v Eurovei, pýtal sa na ňu, nemali. Ale bol tam len nejaký zúfalý brigádnik, nepoznal sortiment, podľa mňa ani netušil, čo má hľadať. Skúsim sa popýtať v iných obchodoch s exotickými potravinami a dám info…
Zuzka,tak prave som dokocila Muhhamaru a musim ti „immediately“ zaslat jedno obrovske DAKUJEEM ,lebo je brutaaaaalna 🙂 ze ideme si vsetky prsty vyoblizovat,aj tie ,co nemame :)) Ja to vzdy hovorim,ze si dokonala hostitelka,lebo presne vies,co komu chuti..a nase chute uz mas v maličku 🙂 cmuk a krasny ,vesely a jedly Novy Rok zelame 🙂
Vedela som to! Som rada, že si sa nedala odradiť a dala jej šancu, super. Ja som si ju tiež urobila medzi sviatkami, lebo na párty sa mi neušlo, aj posledné zvyšky som zabalila ako výslužku. Tak som si teraz dopriala a celú ju zjedla sama – 3 dni mi to trvalo 🙂
Ďakujeme a všetko len to naj aj vám!
Jasne ,ze som jej dala sancu 🙂 chutila mi velmi,len som mohla len trosicku a aj z toho mi bolo tazko,ale nevadi,stalo to za to 🙂 ale nasi kamarati si posmakli ako sa patri 🙂
bolo to dokonale 😉
uz som si opisala to pivo (a okrem toho som nasla croissantove slimaky, tak aj tie)
🙂
Ďakujem. Na zdravie!
Zuzka, ak sa nemýlim a myslíme to isté 🙂 ,tak melasu z granátoveho jablka zoženies v každom lepšom orient shope. Ja ju kupujem v starom Avione. Majú ju vždy (hladaj „nar ekşisi“ alebo „nar pekmez“) 🙂
Ďakujem, už sme našli. Na Zlatých Pieskoch v Exotic Food…
Muhammaru som robila na nasu prvu kolaudacnu oslavu (rovno s melasou z gran. jablka) a bol to teda zasah do cierneho. Robila som aj domaci chlieb, ktory som do nej dala a vsetci sa len tak oblizovali a nevedeli si tu pochutku vynachvalit.
Musim sa priznat, ze pre mna to nebola chut, ktora by mi uplne sadla, no ked som videla ostatnych ako sa o nu takmer biju, bolo mi jasne, ze dalsie oslavy sa uz bez nej nezaobidu 🙂
Áno, nie každému to chutí, papriky, orechy aj cesnak sú navyše ťažké na žalúdok, ale ja (našťastie) nie som ten prípad. Ďakujem za komentár a želám krásny život v novom domove.