Varenie cez týždeň môže byť naozaj otrava. Zrejme nikomu sa nechce tvrdnúť v kuchyni do ôsmej s tým, že po večeri a uprataní kuchyne sa môže tak maximálne začať chystať do postele. Ani mne. Našťastie sa mám príliš rada na to, aby som žila na suchej strave alebo polotovaroch. Preto varím, ale chcem aj šetriť čas. Nepotrebujem experimentovať ako Heston Blumenthal, ktorý toť minule varil chilli con carne niekoľko dní…

Roky listovania v kuchárskych knižkách a časopisoch, hodiny strávené sledovaním, ako a čo robia iní, sa u mňa pretavili do nekonečnej databázy jedál, ktoré nosím v hlave a ktoré sa mi „načítajú“, akonáhle zbadám nejaký zaujímavý podnet. Minulý piatok ma v zelenine príjemne prekvapili nádherné bielučké karfioly. A už to išlo… zeleninové kari, zapekaný karfiol, quiche, polievka Dubarry (moja francúzska mánia pretrváva)… Je fajn mať nejaké jedlá napozerané z TV a časopisov a mať tipy aj v hlave. Ak nemáte osobnú databázu takú bohatú a nechce sa vám ani vymýšľať, kúpte si český časopis Apetit, v ktorom nájdete rubriku „5 večerí“ s receptami na rýchle a jednoduché jedlá spolu s vypracovaným nákupným zoznamom a vyskúšajte, či to funguje.

Supermarket však často prekvapí nepríjemne. Nemajú ani to, čo mám napísané na zozname. Vtedy sa zasa spolieham na domáce zásoby, suché, trvanlivé a mrazené potraviny. Z nich sa vždy dá niečo rýchle vymyslieť. Rýchle sú zeleninové polievky, všetky jedlá z woku, cestoviny alio e olio, cestoviny s pestom, šaláty a samozrejme, kopec času vám ušetrí rúra. Napr. zeleninové placky sa dajú piecť aj v rúre. Nemusíte stáť 20 minút nad panvicou a kým sa večera upečie, stihnete urobiť aj niečo iné. Dokonca aj rizoto sa dá urobiť v rúre. Nie je to síce kóšer rizoto, ale chutí rovnako dobre.

Paradajkové rizoto z rúry

  • 300 g guľatozrnnej ryže
  • olej
  • 1 cibuľa
  • 1 dl suchého bieleho vína
  • 1 konzerva krájaných paradajok
  • 200 g zeleniny v oleji (kápie, sušené paradajky, olivy a pod.)
  • soľ, čierne korenie
  • parmezán, petržlenová vňať

V hrnci na troche oleja (ja používam ochutený olej zo sušených paradajok) opečieme na drobno pokrájanú cibuľu, primiešame ryžu a asi 1 minútu za stáleho miešania opekáme. Prilejeme deci vína a počkáme, kým sa odparí. Potom do ryže vlejeme paradajky, pokrájanú zeleninu v oleji, 4 dcl vody, premiešame, posolíme, okoreníme, hrniec prikryjeme pokrievkou a vložíme do dobre vyhriatej rúry (180°C) na zhruba 20 minút. Dochutíme strúhaným parmezánom a posekanou petržlenovou vňaťou.

Ďalšie recepty na rizoto:
Orzo, orzotto a tak podobne
Od čoho je to ružové?
Načierno
Tekvica + ryža = skvelý obed
O rizote
Poklad