V súvislosti s viedenskými itinerármi, o ktorých som minule písala, vyvstala zaujímavá situácia. Zistila som, že sa naše body záujmu viac-menej koncentrujú do dvoch oblastí Prater a Neubau. Z Pratera a Neubau sa tak pre nás stali obľúbené, autonómne „mestá v meste“, kde sa dá stráviť celý deň (i dva) od raňajok až po večerný drink bez toho, aby ste ich museli opustiť, alebo použiť dopravu. Pripomenulo mi to Prahu, kde sme sa tiež po čase z prvého (turistického) plánu spoznávania mesta dostali do štádia spoznávania jednotlivých mestských štvrtí. Zdá sa, že aj Viedni sa už dostávame hlbšie pod kožu.

…Viedni sa už dostávame hlbšie pod kožu.

Navyše, podiel kaviarní s výberovou kávou vo Viedni významne rastie. Aj v rámci jednej štvrte si už môžete vybrať z viacerých možností a nemusíte na kávu lietať z jedného konca mesta na druhý, ako to bolo ešte pred pár rokmi. Jedinou kaviarňou mimo Prater a Neubau, kam sme išli cielene kvôli architektúre, bola vo Vnútornom Meste (Innere Stadt) Café Exchange (bývalá kaviareň Aggys z Wien Musea pred jeho rekonštrukciou). Po rokoch si našla svoj definitívny domov v secesnom paláci bývalej Poštovej sporiteľne, postavenej podľa návrhu najznámejšieho viedenského architekta Otta Wagnera. Návšteva kaviarne je tak príležitosťou prezrieť si zblízka túto krásnu modernistickú stavbu s pôsobivou centrálnou prepážkovou halou s preskleným stropom. Práve tu sa od pondelka do piatka môžete v centre zašiť na raňajky, kávu, niečo sladké z vlastnej výroby, alebo na jednoduchý vegetariánsky obed. Palác inak funguje ako Interdisciplinárne laboratórium viedenskej Akadémie úžitkového umenia a dostať sa sem môžete aj na niektoré z ich kultúrno-vzdelávacích podujatí.

Prater

Presne minule sme si s mužom vraveli, že Prater je skvelá mestská časť, kde si viete spraviť celodenný program a nemusíte za dobrou kávou, či jedlom nikam ďaleko chodiť, všetko si zabezpečíte pešo. Prater nie je oficiálnou mestskou časťou, ani štvrťou, pre naše potreby tak ale teraz hovoríme časti mesta, spadajúcej pod 2. okres Leopoldstadt (PSČ 1020) a rozprestierajúcej sa okolo železničnej stanice Praterstern od Kanála až po hlavný tok Dunaja. Najlepšie si to človek uvedomí práve z vyhliadky kolesa Wiener Riesenrad v zábavnom parku Prater, kde na jednej strane uvidíte vežu Donauturm a na druhej dominanty historického centra.

V Prateri sa nachádzajú jedny z našich najobľúbenejších podnikov, od kaviarne Goldener Papagei, ktorá sa skvele hodí na raňajky s výberovou kávou, cez ikonickú kaviareň Balthasar Kaffee Bar, fínsku kaviareň Ihana, až po domovskú reštauráciu Mochi alebo ich dcéru, minule spomínanú Cucinu Itameshi, obe priamo na Praterstrasse. Na jedlo so sebou je ideálne O.M.K deli & take away (oproti Mochi na Praterstrasse) a na zmrzlinu hneď vedľa Leones Gelato. Najnovšie sme tu objavili perfektný kaviarenský spot, Le Café Fokus, v ohybe ulice Kleine Pfarrgasse, strategicky geniálne umiestnenej pri vchode do stanice metra Taborstrasse. Malinká, kultivovaná kaviareň so zašívarňou na galérii pod vysokým stropom, so zaujímavými kávami, publikáciami a produktmi, skvelým dizajnom a expat feelingom. Pre uchodeného a unaveného kávomilca v Prateri hotový poklad.

Na opačnej strane od Pratersternu, bližšie k hlavnému toku Dunaja sme už predtým poznali napríklad trhovisko Vorgartenmarkt s Mochi Ramen Barom a donedávna aj so skvelou nikkei reštauráciou Mochi am Markt. Bohužiaľ, tá už dnes neexistuje, čo ma mrzí, lebo som na ňu mala veľmi pekné spomienky z leta spred troch rokov. Na kávu v blízkosti Vorgartenmarktu je najlepšia The Good Coffee Society 1020 na nároží malého námestia Ilgplatz. Poznávacím znamením sú brunche, vlastné koláče a dezerty, v zime piecka (kde inde vo Viedni uvidíte plápolať oheň?), v lete vonkajšia terasa a v neposlednom rade káva od obľúbených pražiarov (Friedhats, The Naughty Dog či Kawa) a to celé len tri minúty chôdze zo stanice metra Messe – Prater.

Ďalšou možnosťou je kaviareň minipražiarne Vogel Kaffee v parteri novostavby v novej rezidenčnej štvrti na Bruno-Marek-Allee. Zastavili sme sa tu raz na ceste domov z Rakúska, chceli sme dobrú kávu, ale nezachádzať hlboko do mesta. Prekvapila nás profesionalita a vysoká kvalita kávy, jej prípravy, aj servírovania. K tomu domáci cheesecake, raňajky, ľahké obedy, obložené sendviče (vhodné aj so sebou), merch, produkty, pekný interiér, zariadenie, izbové rastliny, dokonalý detský kútik s hračkárskou kaviarňou, veľa miesta, svetla, pokoj (aj na prácu) a podnik otvorený cez pracovný týždeň už od 7:30 a cez víkendy od 8:30 ráno. A v susedstve dokonca Leones Gelato, takéto užitočné zastávky na cestách milujem!

Neubau

K Prateru sa po lete ešte vrátim, teraz sa ale presunieme do populárneho 7. obvodu Neubau (PSČ 1070), ktorý ma naozaj nadchol. Okrem faktu, že sa v ňom nachádza najviac múzeí a galérií, vrátane Museumsquartier, mi to tu najviac pripomína Berlín – mladí ľudia, všade angličtina, nezávislé umenie, fantastické obchodíky s dizajnom, módou, bytovými doplnkami, trhovisko s remeselnými produktmi Neubaumarkt, kníhkupectvá a, samozrejme dobré bistrá, cukrárne a kaviarne. Napríklad minule spomínaná reštaurácia Seven North, či známe bistrá Ulrich a Erich, pobočka pekárne Joseph Brot na Kirchengasse, francúzska cukráreň Tart’a Tata, zmrzlina Gelateria La Romana. V kaviarni sme tu už v minulosti boli vo Fürth Kaffee|Café Comet, v Kaffeemik a v Jonas Reindl Coffee Roasters na Westbahnstrasse. Momentálne sa tu koncentruje výberová káva na maximum, lebo hneď v susedstve Jonas Reind (na mieste bývalého concept store-u Qwstion s výberovou kávou Wolfgang Coffee) je nový dizajnový obchod OTOTO Store. Kombinuje kaviareň s pekárenským tovarom (z Öfferl), raňajkami, širokou ponukou remeselných nealkoholických nápojov a s predajňou s tými najfajnovejšími (a najdrahšími) značkami nezávislých producentov, na aké si len spomeniete. Potraviny, drogéria, kozmetika, papierenský tovar, doplnky, oblečenie, knihy a časopisy. V OTOTO sa prenesiete do 21. storočia nielen ideovo, ale aj fyzicky.

Pár ulíc odtiaľto je ešte aj Coffee Junkie na Kirchengasse a na opačnú stranu na Kaiserstrasse Empress Coffee. Malá, ale výrazná kaviareň, ktorá má čo povedať. Pozornosť ulice priťahujú silnými sloganmi či citátmi na originálnom priečelí a aj interiér je premyslený do posledného detailu. A tie kávy (od najlepších európskych pražiarov)! Mrknite aj na ich ponuku aktuálnych letných kávových drinkov, to je paráda, neviem, čo by som si dala skôr, ale ten Mont Blanc (cold brew, hnedý cukor, studená pena, postrúhaný muškátový oriešok a pomarančová kôra) musím ochutnať!

Z Empress Coffee je to už na skok na železničnú stanicu Westbahnhof, dopravný uzol, ktorým Neubau končí, ale ak sa niekedy budete nachádzať na Westbahnhof, vedzte, že úplne najbližšie máte výberovú kávu v The Good Coffee Society na Stumpergasse, aj keď to už nie je Neubau, ale susedný obvod Mariahilf. Kávy od fantastických európskych pražiarov (vrátane merchov), napr. aj od českých The Naughty Dog, Industra alebo Mazelab, samé lásky.

A keď už som zabŕdla do susedného obvodu Mariahilf, zabŕdnem aj do ďalšieho susedného 15. obvodu Rudolfsheim-Fünfhaus, kde sme boli po šiestich rokoch navštíviť skvelú kaviareň GOTA Coffee Experts. Medzičasom sa rozšírila o susedné priestory, má peknú, otvorenú kuchyňu na raňajky a víkendový brunch a angažuje sa aj v súťaži Coffee in Good Spirits, takže tu nájdete aj zaujímavé alkoholické koktejly a drinky s kávou. Samozrejmosťou je široká ponuka káv na filter od viacerých známych pražiarní, GOTA je skrátka serióznym kávovým partnerom, na ktorého sa môžete spoľahnúť po celý deň.

Pred šiestimi rokmi som písala, že GOTA sa vám zíde, ak budete hľadať kaviareň pred alebo po návšteve Technického múzea, ZOO alebo Schönbrunnu, my sme ale odtiaľto mierili do Neubau do Múzea nábytku (Möbelmuseum Wien), kam to odtiaľto tiež nie je ďaleko. Išli sme na aktuálnu výstavu Ženy v dizajne od roku 1900 po dnes, ale zájsť do tohto výborného múzea odporúčam kedykoľvek. Po prvé, je tu veľmi príjemný, zelený vnútorný dvor, ak si potrebujete v Neubau niekde v ústraní oddýchnuť a po druhé, aj stále expozície stoja za pozornosť. Či už je to zbierka dizajnových stoličiek, priechodný depozitár nábytku so zariadenými izbičkami ako z IKEA, len s dobovým nábytkom rôznych slohov, alebo verne zrekonštruovaná knižnica z obdobia neskorého historizmu na počesť cisára Františka Jozefa. Múzeum klame telom, nič z toho by ste netipovali, stojac pred jeho vchodom, treba ale vojsť a presvedčiť sa na vlastné oči.

A na záver ešte jeden nekávový tip a objav zo štvrte Neubau. Tam, kde bývala kedysi pobočka kaviarne No Panic na Lindengasse, je hneď vedľa vínny bar Rundbar (R&BAR). Patrí do portfólia spoločnosti Weinskandal, internetového obchodu s naturálnymi a biodynamickými vínami, ktorá si pred dvomi rokmi otvorila priestor na rôzne prezentácie a ochutnávky vín a kamenný obchod. Vznikol tak nekonformný vínny bar s „berlínskou“ iskrou, Rundbar. Koncept kuchyne je „small plates“ a rovnako ako pri víne, pracuje so základnými, prírodnými surovinami bez zbytočných zásahov.

Z ponuky jedál sme ochutnali opečený chlieb so šľahanou fetou a paradajkami, pečenú mrkvu s tvarohom a kurkumou a najviac nám chutil pstruh lososovitý s kalerábom a cukrovým hráškom. Plátky surovej ryby v jednoduchej tsuyu marináde sa skvele hodili k výrazným, prírodným tónom naturálnych vín. Z nich bolo pre nás najväčším objavom šumivé „I am the ninja“ z juhoafrického(!) vinárstva Testalonga. Už len tým, že sa s naturálnym vínom z odrody Chenin Blanc v našich končinách takmer vôbec nestretávame. Na môj vkus bolo trošinku viac sladké a „piteľné“, ale musím uznať, že to víno je pozoruhodné. Viac mi ale vyhovovalo napr. tiché ružové (z odrôd Rulandské modré a Svätovavrinecké) Rosé Supernova z dolnorakúskeho vinárstva Schödl. Toto sympatické rodinné vinárstvo z dedinky Loidesthal som doteraz nepoznala, a teda, jeden pohľad na ich instagram, produkciu (single vinyard, bubliny…), aktivity a spolupráce mi stačil, aby som sa zamilovala. Čo lepšie sa vám môže vo vínnom bare stať? Škandál!

K hlbšiemu spoznávaniu mesta sa nedá dopracovať inak, ako častými návštevami. Aby sa vám stihli prepájať miesta a súvislosti, kým na ne do ďalšej návštevy nezabudnete. Potvrdilo sa mi to aj teraz, keď sme chodili častejšie, ohromne sme sa posunuli. Iný recept na to nie je. Občas to trvá, vytvoriť si návyk a, samozrejme, usporiadať priority, nedá sa robiť všetko naraz, na niektoré veci musí prísť ten správny čas. Ale že pod lampou je najväčšia tma a Viedeň je pre nás ideálnym veľkomestom na spoznávanie, je dobré si z času na čas pripomenúť.