Keďže som z kraja, kde lúskanie tekvicových jadierok neodmysliteľne patrí k životu, nemáme núdzu o tekvice na vyrezávanie svetlonosov. Už v septembri som odložila pár pekných kúskov, z ktorých sme teraz pekne odstránili jadierka na sušenie a vyrezali pekné svetlonosy na ozdobu balkóna. Musím uznať, že napriek tomu, že muž vyrezával tekvicu po prvý raz, jeho svetlonos bol najkrajší, aký som kedy videla:)
Rada varím sezónne, preto z tekvice niečo aj uvarím. Tekvicu na varenie (napr. odrodu butternut alebo hokkaido) treba najprv upiecť v rúre, aby sa zbavila čo najviac vody a potom z mäkkej dužiny získať polotovar – pyré na ďalšie spracovanie. Vychladnuté pyré takto môžeme zamraziť na menšie dávky a použiť aj neskôr. Jedným z mojich najobľúbenejších tekvicových jedál sú plnené cestoviny. Aspoň môžem vyskúšať, ako funguje nástavec na ravioli na mojom novom strojčeku na cestoviny.
Tekvicové ravioli so šalviovým maslom
- 1 malá tekvica
- 1 balenie smotanového čerstvého syra (gervais, lučina a pod.) alebo ricotty
- soľ, čierne korenie
- muškátový oriešok
- 1/2 strúčika cesnaku
- strúhaný parmezán
- maslo
- pár čerstvých lístkov šalvie
- (pár kvapiek citrónovej šťavy)
Pyré z upečenej tekvice necháme úplne vychladnúť a zamiešame doň čerstvý syr (alebo ricottu) a trocha strúhaného parmezánu. Ochutíme soľou, mletým čiernym korením, pretlačeným cesnakom a muškátovým orieškom. Touto plnkou plníme čerstvé vaječné ravioli buď ručne alebo na strojčeku. Ravioli necháme pár minút preschnúť na utierke. Zatiaľ dáme zovrieť slanú vodu vo veľkom hrnci a pripravíme si šalviové maslo ako omáčku. Na panvici roztopíme kus masla a necháme prevrieť. Keď sa začne maslo farbiť do zlata, pridáme pokrájané lístky šalvie a trochu ich na masle upražíme. Dávame pozor, aby nám maslo nezhorelo. Keď začne pekne voňať, odstavíme panvicu zo sporáka a omáčku môžeme trochu prisoliť a pridať do nej pár kvapiek citrónovej šťavy na chuť. Ravioli uvaríme, scedíme a premiešame v panvici so šalviovým maslom. Ihneď podávame.
Ďalšie recepty na domáce cestoviny:
Hrá sa celá rodina
Ako vzniká obed
Jeseň naružovo
Ťažko na bojisku, ľahko na tanieri
Pasta party
Tak trochu „après-ski“
Aj ja chcem jesť ako Nigella
Strasti a slasti s Venušiným pupkom
Pesto presto
Mamma mía
Kamufláž na sto spôsobov
Ahoj,
Nedavno som si kupil strojcek na cestoviny a tiez je tam nadstavec na ravioli, ale nikdy sa mi poriadne nepodarili. Robil som ich 2x a vzdy mi ostane plat raviol a nejdu mi oddelit od seba. Strojcek mam orginal mercato, aj nadstavec je orginal, na cetoviny pouzivam semolinovu muku a cesto robim zo zltkov a vajicok. Kde robim chybu, vies mi poradit prosim ta?
Fero
Ahoj, nerobíš žiadnu chybu, je to normálne, aj môj plát raviol vždy zostáva vcelku. Oddeľujem ich ručne, ostrôžkou.
Tak to som trocha sklamany z toho nadstavca, myslel som si ze mi odtial budu vypadavat naplnene ravioli ;-). No uz som to vyriesil, ked som bol naposledy v taliansku tak som si zakupil rucny vykrajovac na ravioli a ten je super.
Aj to je riešenie. Mne skôr prekáža, že sú z toho tie ravioli také maličké, mám radšej väčšie. Tak si ich robím ručne.