
Tak dnes na palacinkovú nôtu. V palacinkách sme (ako národ) dobrí, len (ako vždy) nevieme svoj potenciál využiť. Pozrite sa na Francúzov, tí aj z obyčajných palaciniek (crêpes) vytrieskali maximum. Francúzske crêperie existujú po celom svete a sú zárukou dobrého podniku, pretože nepoznám nikoho, komu by palacinky nechutili, nech už sa volajú crêpes alebo inak.
Ešte aj maďarské palacinky Hortobágy alebo Gundel si dokázali vydobiť svetové meno. Že by to bolo tým menom? Recesistické názvy palacinkových plniek v našich bufetoch ma stále privádzajú do rozpakov. To si mám vážne pýtať Rysavú jalovicu? Radšej si zvolím civilnejší opis „sladkej tvarohovej“. Čo mi to však pomôže, keď o pár sekúnd zamastená guľatučká pani vykrikuje na celú tržnicu „Smraďoch! Rysavá jalovica!“? A k výdajnému okienku sa neochotne odšuchce vytiahnutý aknózny chalan a za ním ja…
Ak si chcete z jednoduchých palaciniek urobiť elegantný nóbl dezert, nepodávajte ich len tak s džemom alebo nutelou, ale urobte k nim nejakú omáčku. Čokoládovú, karamelovú, z čerstvého alebo mrazeného ovocia, možno s troškou alkoholu na chuť. Skúšala som ju z rebarbory, višní, jabĺk, záleží len na vás, čo vám chutí. Na slávnostnejšie príležitosti skúste známe flambované pomarančové Crêpes Suzette. Palacinky na panvici polejete jemnou omáčkou z masla, cukru, pomarančovej kôry a šťavy, na záver prilejete štamperlík pomarančového likéru a zapálite.
Nebojte sa pečenia palaciniek. Ja si vždy hovorím, že ak sa mi aj budú trhať, ešte vždy ich môžem hrdo podávať ako cisársky trhanec (po maďarsky császárcsusza, po nemecky kaiserschmarrn). Je to len dôkaz toho, že sme v dávnych časoch Rakúsko-Uhorska vedeli aj nevydarené jedlo prezentovať a predať.
Palacinky s višňovou omáčkou
- pol litra mlieka
- 2 vajcia
- cca 250 g polohrubej múky
- štipka soli
- trochu sýtenej minerálky alebo sódy
- (mrazené) višne
- 2-3 lyžice hnedého cukru
- citrónová šťava
- vanilka alebo vanilkový extrakt
- 4 cl griotky
- 1 lyžica škrobu
Z mlieka, vajec, soli a múky ručným šľahačom vypracujte riedke cesto a nechajte ho aspoň 20 minút stáť. Ak sa vám zdá hmota príliš hustá, môžete ju rozriediť trochou sýtenej minerálky alebo sódy, prípadne vody. Na rozohriatej panvici s pár kvapkami oleja upečte palacinky a udržiavajte ich teplé. Na druhej panvičke alebo hrnci priveďte k varu (rozmrazené) višne s cukrom, trochou citrónovej šťavy a vanilkou. Varte na miernom ohni, kým višne nepustia šťavu. Prilejte za štamperlík griotky a omáčku ešte prevarte. Nakoniec ju zahustite lyžicou škrobu rozmiešanou v 2 lyžiciach vody. Palacinky naaranžujte na taniere a polejte ešte teplou omáčkou.
Ďalšie recepty na placky a palacinky
Polievka a palacinky – galettes
Sila živých kultúr – placky dosa
Kari s hviezdou Michelina – chlieb naan
Plackáreň – zeleninové placky
Jedzte ako Francúzi – chlebové placky II
Severoafrické slnko na panvici – chlebové placky I
4 roky, 2 deti a večera na stojáka – tacos
Ručne-stručne… ping – čínske placky ping
Mexický fastfood – quesadillas
Zhodou okolnosti som vcera robila palacinky :). Neodolatelna je podla mna tiez napln z javoroveho sirupu a orieskov ci mandli, aj ked na nutelu nedam dopustit ;).
No a co sa tyka slovenskych palacinkarni, bratislavska lacinka bola priam kultovym podnikom. Netusim, ci este funguje a v akej forme, musim opacit…
palacinky robím veľmi rada,najlepšie úplne tenučké a bez oleja. najradšej ich mám na slano,sladké výnimočne.
lacinka bola super,často sme tam chodievali,ale to bolo na strednej. keď sme tam zavítali pred dvomi rokmi,tak mi to tam prišlo strašne ošumelé, čo mi nepríde ako fajn prostredie na vychutnávanie inak dobrých palaciniek. a tá crepa,čo bola pod michalskou vežou bola tiež moc príma…. naposledy sme mali výborné francúzske palacinky v krakove a na vianočných trhoch vo viedni ich rovno pred vami robia ozajstní francúzi – aspoň pred karlskirche :-)superb…
Presne toto mi u nas chýba, príjemné, čisté podniky s atmosférou, kde sa dá posedieť a porozprávať.
Alebo skvelé take-ways, ktoré by som míňala cestou do práce a poznala predavačov. Tí by ma už zdiaľky zdravili a dopriali by mi poctivé a veľkorysé pochúťky na cestu…
kamarát nás zaviedol do takého bufetu,nad záhorskou bystricou,kam chodieval brigádovať do kuchyne.hádam aj tri roky tam robieval pomocného kuchára. to bol podnik!
ujo Čech je kuchár par excellence! vždy mali iba zopár polievok, hlavných jedál a dezertov, ale všetky boli vynikajúce,vrátane tatárskeho bifteku zo sviečkovice…mňam. v lese si zbiera dubáky a potom z nich robí skvelú krémovú polievku,alebo hovädzie mäso s dubákovou omáčkou, robieva vlastné klobásky (v malom množstve:-), o ktorých je jasné,že tam je len 1.triedne mäso. keď si náhodou dakto neznalý pýtal hranolky,tak ho poslal do macdonaldu. nikdy by nerobil žiadne vyprážance, bolo by to pod jeho úroveň 🙂
vždy mali plno, hlavne okolo obeda a večer, ale keď mal popri varení čas,tak chodil s malým pivkom v ruke medzi hosťami a s každým sa chvíľku porozprával. jeho žena obsluhovala s nápojmi, ale tiež je vraj výborná kuchárka, knedle boli vždy od nej. obaja kedysi pracovali vo viedni ako kuchári, bufetík Dubečky mali od jari do jesene, lebo je to len exteriér. ujo si ho vlastnoručne povyrábal z dreva na spôsob country alebo saloon, dole je potok, prakticky v lese je to. ešte minulý rok mali otvorené,ale tento rok už neotvoria. majú už svoj vek a prevádzkovanie aj takého menšieho podniku je fyzicky náročné. škoda veru. pred dvomi rokmi sme tam mali svadbu v lete. paráda :-)))takých keby u nás bolo, to by bolo!
btw. nevieš, kde by som zohnala grécky jogurt? alebo ho viem nahradiť aj nejakým obyčjogurtom?
… škoda, určite by som taký podnik ocenila. Vôbec som o ňom nevedela…
To je telepatia! Prave riešim, ako „odvodním“ jogurt, aby som získala „grécky“… Jedna možnosť by bola skúsiť vo Viedni, ale ja skúsim náš jogurt. Rozmýšľam, že ho nechám odkvapkať cez kávový papierový filter, alebo v sitku cez dvojité kuchynské papierové utierky… Chystám sa na budúci víkend robiť indické jedlá a dezert a potrebujem hustý „grécky“ jogurt. Ak by si to dovtedy skúšala, daj mi vedieť, ako si to vyriešila a ako si dopadla. Ďakujem vopred, možno spolu niečo vymyslíme… a potešíme aj ostatných.
V tescu som nasla jogurt greckeho typu,vyrobeny v nemecku. 150g za 18sk. Najprv som sa zlakla,ze maju len orieskovomedovy,ale vypatrala som aj biely. Dufam,ze to je ok. Grecky jogurt som este nemala,tak snad to nie je mimo misu:-)chcem urobit kolegovcom dezert,vacsina ma dietu vratane sefa:-)
Dobre, pozriem to v tescu, zatiaľ som si to nevšimla. Grécky jogurt je taký hustý, že v ňom stojí lyžica a takmer sa dá natierať na chlieb. Aj ja chcem z neho pripraviť dezert na nedeľu, tak uvidíme… Ďakujem za tip!
vyskusajte cesky jogurt hollandia, je to taky poctivy „selsky“ jogurt 🙂
vecna skoda, ze spominany bufetik uz nefunguje 🙁
musi mat vsetko dobre na slovensku taku kratku zivotnost?
boli ste niekto pozriet v creperie na laurinskej?
pocula som na nu rozne reakcie..
Ja ani neviem, že taký podnik existuje. Dajte vedieť…
S jogurtami budem múdrejšia po víkende, napíšem skúsenosti do niektorého z ďalších príspevkov.
Podla mna je urcite lepsie ze ten spomenuty podnik zavreli, ako keby ho mali dat prevadzkovat niekomu inemu. Lebo potom by sa to urcite zhorsilo a pokazilo by vam to pekne spomienky.
A hranolky nie su len mcdonald, daju sa urobit aj vynikajuce. Ak budete niekedy v Bruseli, zabehnite na Place Jourdan a v stanku Chez Antoine si dajte najlepsie hranolky v Belgicku.
Palacinky sa chystam robit na obed s nejakym cetstvym lesnym ovocim. Uz sa tesim.
Tie bruselske hranolky su svetozname a vynikajuce, to je fakt:)
Palacinky s cerstvym lesnym ovocim su vynikajuca kombinacia, tak nech sa dari!