Vždy ma vytáča, keď pozerám televízne varenie, kde vyseknú originálne jedlo len zo „zvyškov“ z chladničky. „Pozrite sa do chladničky, určite tam máte nejaké mušle, chorizo a nedopitý alsaský rizling…“ No… ja teda nie. Mám pocit, že nikdy doma nič (čo práve varia) nemám. Nemôžem len tak skočiť a vykúzliť mužovi nové a chutné jedlo. Vždy ma to stojí dva-tri dni rozmýšľania, plánovania a dopĺňania zásob.

Navyše teraz, keď mám v hlave a chladničke totálny chaos. (Minule som išla domov z Tesca s nákupným vozíkom až na koniec parkoviska. Až tam som sa zbadala, že netlačím kočík…) Kopia sa mi doma konzervy ančovičiek a vajce nemám ani jedno. Po víkendovom varení mi zostalo v chladničke príliš veľa (skutočných) zvyškov, trocha plesňového syra, pár zemiakov, jogurt… Čo s tým? Zachránila ma mama, doniesla mi už uvarenú a očistenú cviklu, čím mi uľahčila prípravu dnešného obeda. Teraz už v chladničke naozaj nemám žiadne zvyšky. Treba ísť na nákup…

Cviklový šalát s jogurtovým dresingom

  • 4 menšie cvikly
  • 2 zemiaky
  • syr s modrou plesňou
  • vlašské orechy
  • 1 biely jogurt
  • citrónová šťava
  • soľ, čierne korenie
  • olivový olej
  • pažítka

Uvarené cvikly a zemiaky ošúpeme a nakrájame na väčšie kocky. Na ne nadrobíme plesňový syr a posekané vlašské orechy. Na dresing vymiešame biely jogurt s citrónovou šťavou, soľou a čiernym korením. Šalát pokvapkáme olivovým olejom, dresingom a posypeme posekanou pažitkou.