
Dovolím si ešte ku končiacej sa hráškovej sezóne jeden tip. Hráškové pyré. Absolútna bomba! Zásah do čierneho. Nie je to len sezónna záležitosť, z mrazeného hrášku si ho môžete dopriať kedykoľvek počas roka. A hoci sa mrazený hrášok často deklaruje ako plnohodnotná, ak nie lepšia alternatíva k čerstvému hrášku, v tomto prípade by som nástojila na čerstvom. Hráškové pyré je natoľko chuťovo jedinečná záležitosť, že ju treba maximálne vyzdvihnúť. Čerstvo vylúpaným hráškom s nulovou uhlíkovou stopou, najlepšie zo záhrady rovno do kuchyne. Vážne!
Uvažovala som aj o starej klasike, hráškovo-mätovej verzii, ale dobre som urobila, že som zostala len pri hrášku. Tá chuť je geniálna. Podporená len jedným strúčikom cesnaku, maslom a soľou – úplný luxus. Roztlačené pučidlom na zemiaky, alebo rozmixované na hladký krém, hráškové pyré funguje v akejkoľvek konzistencii. Odporúčam k jemnej jahňacine, hydine alebo rybám, aby nepotlačili jeho sviežosť a sladkosť. Jediným negatívom môže byť istá spoločenská výlučnosť po jeho konzumácii, takže si ho radšej dajte cez víkend a medzi svojimi, aby ste naň nespomínali v zlom.
Losos s hráškovým pyré
- filety z lososa bez kože
- rastlinný olej
- čerstvý alebo mrazený hrášok
- 1 väčší strúčik cesnaku
- maslo
- soľ, čierne korenie
- citrón
Hrášok povaríme aj s cesnakom do mäkka. Scedíme a spolu s cesnakom ho rozmixujeme na kašu, pridáme maslo, soľ a čerstvo mleté korenie podľa chuti a udržiavame teplé. Filety lososa potrieme olejom, osolíme, okoreníme a opečieme na grile, na grilovacej panvici alebo v rúre pár minút z oboch strán, aby zostali uprostred ešte mierne ružové. Lososa pokvapkáme citrónom a podávame s hráškovým pyré, prípadne aj so zemiakmi.