Konečne je to tu. Sezóna v plnej sile. A všetko naraz. Cukiny, papriky, uhorky, nové zemiaky, mladá fazuľka, brokolica, bylinky. Konečne sa dá žiť na zelenine. Dá sa zasýtiť zeleninovými šalátmi, plnenou, zapekanou, grilovanou zeleninou. Stačí mať v zásobe dostatok olivového oleja, citrónov, nejaké tie syry, biele jogurty, olivy, kapary, oriešky či koreniny a ste sýti až do novembra…
Druhá polovica roka praje pripraveným. Prelistujte si časopisy so zeleninovými receptmi, prezrite internet, hľadajte inšpirácie a keď sa vám nejaká čerstvá zelenina dostane pod ruky, už budete vedieť, čo s ňou. Zeleninových hlavných jedál v našich reštauráciach nenájdete veľa. A ak, tak to bude vyprážaný karfiol alebo šampiňóny. Napriek tomu, že je sezóna. Veľa ľudí si myslí, že sa zeleninou nezasýti a berú ju len ako prílohu. Ale ak sa budete držať novoročných predsavzatí a konečne zmenšíte porcie, zasýtite sa aj tromi zemiakmi. Naozaj.
Zelená fazuľka v slanine
- zelená fazuľka
- plátky prerastenej slaniny
- olivový olej
- balzamikový ocot
Fazuľku očistíme a predvaríme pár minút vo vode. Kôpky vychladnutej fazuľky zabalíme do plátkov slaniny, pokvapkáme olivovým olejom a balzamikom a dáme do vyhriatej rúry zapiecť, kým sa slaninka nerozpečie. Podávame ako prílohu k mäsu, alebo samostatne.
Ostrokyslý zemiakový šalát
- nové zemiaky
- mladá cibuľka
- chilli paprička
- olivový olej
- citrónová šťava
- cukor
- sumach
- čierne korenie
- soľ
- petržlenová vňať
Zemiaky uvaríme, necháme vychladnúť a nakrájame na kolieska alebo kocky. K zemiakom pridáme pokrájanú cibuľku, chilli papričku a petržlenovú vňať. Na zálievku zmiešame olivový olej s väčším množstvom citrónovej šťavy, soľou, mletým čiernym korením, sumachom a trochou cukru. Zemiaky prelejeme zálievkou a podávame ako prílohu k mäsu, rybe alebo samostatne.