
Už päť rokov si pred Veľkou nocou sľubujem, že sem aktuálne uverejním post s názvom Zelený štvrtok, ale nikdy som sa k tomu nedostala. Buď som mala niečo iné na srdci, alebo som prešvihla termín. Tento rok ale stíham. Kým spracujem bohatý materiál z nášho posledného food výletu, mám tu pre vás výborný tip na „zelené“ jedlo, ktoré si budete môcť užívať po veľkú časť roka. Polievku z jarných cibuliek a hrášku. Neskôr v sezóne na ňu pokojne použite aj väčšie, mladé cibule (z bielych častí cibúľ je polievka lahodnejšia a výraznejšia) a, samozrejme, čerstvý hrášok alebo rovno celé struky cukrového hrášku.
… už sa neviem dočkať čerstvej sezónnej zeleniny a čarovania s ňou práve podľa Ottolenghiho…
Recept som ešte minulý rok odkukala od Ottolenghiho, čo je vždy zárukou úspechu. Neviem sa dočkať čerstvej sezónnej zeleniny a čarovania s ňou práve podľa Ottolenghiho zeleninových receptov. Preto ma minulý týždeň nesmierne potešila správa, že na jeseň vyjde Plenty More. (Závidím všetkým, čo si doma vyrobili dulový syr, lebo ten quiche s dulovým syrom a stiltonom musí byť nadpozemský…) Ak ste už odštartovali grilovaciu sezónu, prečítajte si pre inšpiráciu aj článok z Huffington Postu s Ottolenghiho vychytávkami a tipmi na grilovanie zeleniny. Alebo si pozrite krátke video, v ktorom vám Yotam prezradí, bez ktorých ingrediencií sa túto sezónu nezaobídete. Alebo si rovno pripravte jeho veľkonočné recepty z Guardianu. Príjemné veľkonočné sviatky!
Polievka z jarnej cibuľky a hrášku
- 700 g jarnej cibuľky (alebo mladej cibule)
- 1 lyžica masla
- ½ dl oleja
- 2 menšie hlavy cesnaku
- 3 bobkové listy
- 300 g hrášku
- 1 cukina
- 1 – 1 a ½ l zeleninového vývaru
- hrsť lístkov petržlenovej vňate
- hrsť lístkov mäty
- kôra zo ¼ nakladaného citróna (alebo postrúhaná kôra z ½ citróna)
- extra panenský olivový olej na pokvapkanie
- soľ, mleté čierne korenie
Biele časti očistenej a umytej cibuľky pokrájame na menšie a zelené časti na väčšie kúsky. Očistené strúčiky cesnaku rozkrojíme na polovice, jeden strúčik si odložíme na dokončenie polievky.
V hrnci na roztopenom masle a rozohriatom oleji orestujeme biele časti cibuľky a cesnak, trochu posolíme, posypeme čiernym korením a na miernej teplote restujeme asi 10 – 15 minút do polomäkka. Pridáme zelené časti cibuliek, bobkové listy, varíme 10 minút a nakoniec pridáme na kocky pokrájanú cukinu a hrášok. Varíme do mäkka ďalších zhruba 5 – 10 minút.
Zeleninu zalejeme vývarom, privedieme k varu, znížime teplotu a necháme variť ešte pár minút. Potom odstavíme, vyberieme bobkové listy, pridáme posekanú petržlenovú vňať a polievku rozmixujeme v mixéri, v kuchynskom robote alebo ponorným tyčovým mixérom dohladka. (Pre hrubšiu štruktúru môžeme polovicu orestovanej zeleniny pred pridaním vývaru odobrať a vrátiť ju do zvyšnej rozmixovanej polievky.) Polievku vrátime na sporák, necháme ešte raz prevrieť a podľa potreby ešte dochutíme soľou a čiernym korením.
Na záver si najemno posekáme alebo v mažiari podrvíme lístky mäty, strúčik cesnaku a kôru z nakladaného citróna.
Polievku podávame posypanú mätovo-cesnakovo-citrónovou zmesou a pokvapkanú extra panenským olivovým olejom. (Na zjemnenie môžeme pridať i trochu kyslej smotany alebo crème fraîche a strúhaného parmezánu.)
Ďalšie inšpirácie na Zelený štvrtok:
Zelená sa, zelená…
Nečakajte (na) špenát
Nenahraditeľná náhrada
S rozumom = sezónne
Ťažko na bojisku, ľahko na tanieri
Dresingová mágia
Niečo malé na obed
Nielen na deň zelený
Ďalšie recepty na polievky:
Soul Food – balzam na dušu i telo – avgolemono (vajcovo-citrónová kuracia polievka)
Príma sezóna – tekvicová polievka
Cvikla a spol. – cviklová polievka
Zelená sa, zelená – špenátová polievka
Thajský vánok – thajská kokosová polievka tom kha gai
Rajské – gazpacho (studená paradajková polievka)
Comfort Food – zelerová krémová polievka
3 z 1 – špargľová krémová polievka
Cool ako uhorka – uhorková studená polievka
Ryba pláva v polievke – cullen skink (mliečna polievka s údenou makrelou)
Lepší holub na tanieri… – holubací vývar s raviolami
Len aby sa nezabudlo na thajskú kuchyňu – thajská ostrokyslá polievka tom yam
Gril tuning – polievka z grilovaných paradajok a údenej papriky
Mulligatawny – mulligatawny (zeleninová kari polievka)
Najlepší doping na svete – karfiolová polievka s kôprom
Keď polievka musí byť – polievka z červenej šošovice
Bento 2.0 – polievka miso (japonská polievka z fermentovanej sójovej pasty miso)
So superstar do Nového roka – boršč
Pohánka a miso – japonská polievka miso s pohánkovými rezancami soba
Zuzka, prajem celej rodinke krásne veľkonočné sviatky, teda, ich zvyšok 😉 Pozerám, že Veľké Jablko už máte za sebou…ja som myslela, že až niekedy v máji chystáte. Jooj, už sa veru riadne teším na reportáž, resp. celý seriál o NY food.
Btw. na novú Ottolenghiho knihu sa aj ja veľmi teším. Dulový syr už síce nemám, len nejaký ten hustý lekvár, ale na jeseň sa k dulám určite znovu dopracujem, keďže v našej firme sa už po dvoch rokoch stane asi rituálom zháňam pre mňa dule 😀
Polievka vyzerá zaujímavo, ja posledné dni vo veľkom špargľujem, užívam kým sa dá, bojím sa, že špargľa zmizne tak rýchlo ako rýchlo sa tento rok ukázala…
Ďakujem, Adi, sviatky sme prežili v pohode, hoci to počasie s nami pekne cvičilo… Áno, už sme po dovolenke a bude seriál, min. na 3 – 4 posty to bude, je to vďačná téma a materiálu máme dosť.
Dúfam, že na mňa ešte nejaká (zelená!) špargľa zostane, lebo na Veľkú noc som na ňu nemala šťastie a na budúci víkend s ňou mám seriózne plány…