Čo teraz? Je po sviatkoch, do jari ďaleko, do Veľkej noci ešte ďalej… Zelenina mizerná, obchody ako vykradnuté, zásobovanie viazne. Chcelo by to nejakú motiváciu do varenia. Komu sa v lete a na jeseň nelenilo, tomu sa teraz veselo vyťahujú zásoby. Kto si nasušil, zamrazil, zavaril, tomu je teraz hej. Pravý čas kúzliť so zimnými surovinami a chuťami.

Vonku je hnusne, skoro je tma, nikoho to veľmi von neláka. To je ten správny čas na dlhé, pomalé varenie, pečenie, dusenie, konfitovanie, eintopfy, gratiny, guláše, čili, kari, polievky, omáčky… Čas vyskúšať rôzne (aj nové) druhy obilnín, strukovín, koreňovej zeleniny, orieškov, korenia. Využiť intenzívne chute sušeného ovocia, byliniek, húb a nakladanej zeleniny. Upiecť si zemiaky v šupke, gaštany, kysnuté koláče, vlastný chlieb, prikúriť si rúrou a prevoňať byt. A proste si tú zimu užiť…

Kura s krúpami a hríbmi

  • 2 kuracie stehná bez kostí a kože
  • olej
  • 1 cibuľa
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1 stonka zeleru
  • 15 g sušených hríbov
  • 100 g krúp
  • 3 dl vývaru alebo vody
  • soľ, čierne korenie
  • petržlenová vňať

Sušené hríby namočíme do horúcej vody a necháme stáť. Kuracie mäso sprudka orestujeme v hrnci na troche oleja. Keď sa zatiahne, pridáme nakrájanú cibuľu, cesnak a zeler a restujeme asi minútu, kým nezačne zelenina mäknúť. Potom k nej pridáme namočené hríby aj s tekutinou, krúpy, zalejeme vývarom, necháme zovrieť a na miernom ohni varíme zhruba 25 minút, kým krúpy nezmäknú. Dochutíme podľa potreby soľou a korením a pred podávaním posypeme nasekanou petržlenovou vňaťou.

Ďalšie recepty s krúpami:
Orzo, orzotto a tak podobne
Najlepší doping na svete
Zele-renesancia
Mäsiarsky biznis po slovensky

Podobné recepty na dusené mäsá z jedného hrnca:
Zázraky z jedného hrnca – Irish stew – dusená jahňacina s krúpami, mrkvou a zemiakmi
Keď jar neprichádza – Dusené teľacie lýtko
Len aby sa nezabudlo… na mäso – Dusené jahňacie s hráškom