Konečne je tu jar a ja sa už neviem dočkať „zeleného“. Experimentujem, klíčim a zakoreňujem všetko, čo sa dá, čakám, či sa dočkám vlastnej koriandrovej vňaťe, jarnej cibuľky… Ako tak čakám, rozmýšľam nad odľahčenými jedlami, ktoré by mi teraz chutili a vyhovovali. Na zeleninové šaláty je ešte skoro, ale taký ľahký cestovinový šalát je dobrým kompromisom medzi odľahčením a zasýtením.
Práve doma testujeme lahôdkového konzervovaného severošpanielskeho tuniaka bonito a nevieme sa ho dojesť. Domáci si ho cenia viac ako čerstvého, nájdete ho v ponuke tapas takmer všade. Veľké kusy kvalitného mäsa. Ideálna ingrediencia pre moju predstavu ľahkého, čistého, osviežujúceho jedla. Kedykoľvek.
Cestovinový šalát s tuniakom
- 150 – 200 g tvarovaných cestovín (farfalle, orecchiette a pod.)
- 200 g konzervovaného tuniaka – kusy v oleji
- 1 zrelé avokádo
- 1 – 2 lyžice kapár
- ½ červenej cibule
- šťava z ½ citróna
- olivový olej
- soľ, čierne korenie
- rukola
Uvarené cestoviny zlejeme a necháme mierne vychladnúť. Cibuľu si nakrájame na tenučké polmesiačiky, pokvapkáme citrónovou šťavou a necháme chvíľku odstáť. Avokádo očistíme, nakrájame na malé kocky, pokvapkáme citrónovou šťavou a posolíme. Tuniaka vyberieme z oleja a vidličkou rozdrobíme na kúsky. Kapary zlejeme. V mise zľahka premiešame rukolu, cestoviny, tuniaka, kapary, avokádo, cibuľu a prelejeme dresingom z olivového oleja, citrónovej šťavy, soli a čierneho korenia. Podávame ihneď.
Skvelá kombinácia. Na privítanie jari úplne schvaľujem. Veľa úspechov pri záhradkárení. Celkom ma zaujíma, ako dopadneš s koriandrom, mne moc (na balkóne v kvetináči) nerástol, iba také slabé fifipierka.
Katka, máš pravdu, ten koriander je tvrdý oriešok. Skúšala som už asi všetko – vysadiť priamo do záhrady, do kvetináča, zo semienka, z korienkov, stále nič. Už mi zostáva posledná možnosť, vyskúšať semienka zo zahraničia. S tým mám najlepšiu skúsenosť aj pri cherry paradajkách. Dám vedieť, keď sa k nejakému poriadnemu výsledku dopracujem…
Salat vyzera mnam mnam, urcite vyskusam, je v nom vsetko co mam rada 😉
A co sa koriandru tyka, napodobne. Na balkone mi vyklicil, vyrastol cca 15 cm, strasne neprijeme plosticovo smrdel a ihned isiel do kvetu, takze z neho nebola ziadna chasa 🙁 Ale urcite budem skusat aj tento rok, len musim semiacka pozhanat 😉
Aduš, presne ako píšeš, z našich semienok to nebol koriander, ako ho poznám, smrdel presne ako opisuješ… To už aby človek aj semienka kupoval v zahraničí, nič poriadne nemáme? V jednom britskom food časopise boli raz pribalené dve vrecúška so semienkami – bazalka a cherry paradajky. Obe vyrástli takmer samé, bez zvláštnej starostlivosti a v takej kvalite, akú som ešte nezažila. Nechápem…
Zuzka, no to je fakt divne 🙁 ja mam napr. problem dopestovat aj vnatovy petrzlen, pusti klicne a jeden par pravych listkov a tym to hasne 🙁 to uz ani neskusam, korenovy je istota.
Dnes mi z usa dorazili semienka waterradish a cierneho kelu, uz sa tesim, dufam, ze sa podari dopestovat jedno aj druhe 😉
watermelon radish som chcela napisat 😉
Som strašne zvedavá, aké tie reďkovečky budú chuťovo. Ja som takto túžila po French Breakfast a chuťovo ma moc nenadchli. Suché boli… Už sa teším na tvoj reďkovkový projekt. My ešte nemáme nič v zemi, musíme to čoskoro dohnať…
Mam kupene aj french breakfast, tak som zvedava. dufam ze to dopadne dobre… a dufam, ze nebudu 25 stupnove horucavy aby to vsetko neslo hned do kvetu… budem referovat 😉 a ani ja nic este nemam v zemi, iba za oknom paradajky, pazitku a estragon, chystam sa vsetko dohnat cez vikend
Ako tak píšete baby o (ne)kvalite slovenských semiačok, ja sa iba idem učiť záhradníčiť. Nakúpila som pár Bio semienok (predávané u nás, ale a zatiaľ nakličujem bazalku, rajčiny, cheery rajčiny, tymian a majoránku. Rajčiny vyzerajú, že budú ok, bazalka tiež rastie, ale tymián a majoránka – nevyzerajú nijako bitevne. Dnes som bola ďalšiu časť novej záhrady porýľovať a zajtra, ak sa bude dať, vysejem možno už niečo do zeme. Nech nám úroda všetkým dobre rastie 🙂 Referujte!
Jaj, zabudla som napísať, že som kúpila pár semiačok maďarských, tak uvidíme, či budú funkčnejšie a kvalitnejšie, ako tie na slovensku predávané.
No, Kati, je to beh na dlhú trať. Budeš sa, bohužiaľ, učiť na vlastných chybách každý rok. Ale mala by som možno dva tipy. Sledovať, na ktorom mieste sa ktorej plodine najlepšie darí a v kombinácii s ktorými ostatnými plodinami, plus striedať stanovištia – niektoré plodiny veľmi vysilia zem a na ďalší rok už zem nevládze. Po druhé, so semiačkami je to takisto na figu ako so všetkým u nás – nájsť niečo poriadne a kvalitné je fuška. Ale ak sa ti niečo extra vydarí, odporúčam skôr odchytávať semiačka rovno z úspešnej rastliny. Ani semiačka tej istej odrody z tej istej firmy nemusia byť na ďalší rok také isté. A je to aj lacnejšie. Skúšaj, je to dobrodružstvo. A zapisuj si úspechy aj neúspechy. Zima je dlhá, zabudneš. Som strašne zvedavá na vaše zážitky a skúsenosti. Budem sa inšpirovať. Veľa šťastia!
Samozrejme Zuzi, pravdu máš. Áno, bude to beh na dlhé trate a veľa sa budem učiť, ale aj tak do toho idem. Zdravie je mi prednejšie. Neboj, všetko zapisujem (vrátane termínov sejby, kombinácie, názvov výrobcov semien, všetky kombinácie). Keďže vytváram netradičné dizajny na záhrade, všetko zakresľujem. Veľa ťahám info z netu, niečo riešim intuitívne. Semienka chcem odchytávať určite, zo všetkého, čo sa nám podarí dotiahnuť do semienka 🙂 Prvé drobotiny vysiate na pozemku už klíčia, sú krásne, len ich musím chrániť pred slimákmi, ktorých usilovne zbieram. Dobijem ich, keď mi zjedia úrodu (nie, nedobijem, len ich musím pravidelne zbierať). Zatiaľ všetko ide dobre, klopem na hlavu aj drevo. Už chcem reďkovkyy, alebo šalát, alebo čokoľvek. Ale samozrejme, vytrvalo počkám. Všetko potrebuje čas.
Zuzka, tento salatik bol vcera na veceru a pre velky uspech aj dnes na obed. Perfektny!! Tak jednoduchy a uzasne chutny. Dakujem 🙂
Alenka, to sa veľmi teším! Ďakujem za komentár a vlastne aj inšpiráciu, asi bude v najbližších dňoch tento šalát na našom stole tiež 🙂