Občas sa mi stane, že v supermarkete niečo hľadám, zúrim, že to nemajú, ale často nájdem niečo iné, ešte lepšie. Ako minule, už-už som sa začala rozčuľovať, že nemajú kuskus a našla pšeničný bulgur. Všetko zlé je na niečo dobré. Už sa ani nečudujem, že potraviny, ktoré vyhľadávam, sú v najspodnejších regáloch, najzastrčenejšie a zabudnuté kdesi vzadu. Plazím sa tam po zemi a rozmýšľam, čo s tým bulgurom.
Bulgur som objavila v zámorí a teším sa, že si našiel cestu aj do našich supermarketov. Vzhľadom na to, že nejem chlieb a biele pečivo, vyhľadávam alternatívne zdroje uhľohydrátov k zelenine, aby som sa zasýtila a získala aj nejakú tú energiu. Bulgur je ideálny k pečenej a grilovanej zelenine, do výdatnejších teplých šalátov alebo ako príloha. Úplne najviac mi chutí na orientálny spôsob, s voňavým korením a pikantnejšími chuťami, ale teraz v lete sa uspokojím aj s jemnejšími mediteránskymi chuťami zeleniny a syra. Chutilo aj môjmu mužovi, čo je len potvrdením toho, že aj „mäsoví“ chlapi sa dajú naučiť na „zrno“, keď im ho chutne a zaujímavo pripravíte.
Bulgur s pečenou zeleninou a feta syrom
- bulgur
- (cherry) paradajky
- baklažán
- cesnak
- jarná cibuľka
- tymian
- soľ, čierne korenie
- olivový olej
- citrónová šťava
- petržlenová vňať
Paradajky a baklažán nakrájame na menšie kúsky, posolíme, okoreníme a dáme do pekáča piecť s olivovým olejom a trochou tymianu a cesnaku. Bulgur zalejeme vriacou vodou v pomere 1:2 (bulgur:voda), premiešame so soľou, lyžicou oleja, prikryjeme a necháme napučať domäkka (cca 20 minút). Bulgur vysypeme do misy a pridáme doňho nakrájanú cibuľku, nasekanú petržlenovú vňať, mierne vychladnutú pečenú zeleninu a na kocky pokrájaný syr feta. Dochutíme citrónovou šťavou, prípadne soľou a podávame ešte teplé ako samostatné jedlo alebo ako prílohu k mäsu.
Ďalšie recepty na baklažánové jedlá:
Bez čoho sa nemôže skončiť leto – Imam bayildi, Melanzane alla parmigiana
Baklažány s baklažánmi jesť – Pečený baklažán s mandľovou omáčkou tarator a bazalkovým olejom
Na rozlúčku s prázdninami – Baklažán v paradajkovej omáčke
Zele-renesancia – Krúpový šalát s pečenými paprikami a baklažánom
Hosť do domu na konci leta – Baklažánové chuťovky
Bude mi to chýbať – Bažant na klobáse, paprike, šalvii s baklažánom
Štvrtky – Baklažánové vejáre
Ratatouille – Ratatouille
Chuť Mediteránu – Baklažánové rolky s čerstvým syrom a mätou, Baklažánový tanier
Tipy na rýchle jedlá z rúry I – Pečená zelenina